用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩定聖心?
樓主: christy1220
go

協恩定聖心?   [複製鏈接]

siden 發表於 17-6-3 14:08
不可能九龍區協小僅次DGJS吧,我求其都已經數到GH/MCS比協小好。...

同意!唔計男校,求其都已經數到 JS, SPCC, GH, MCS, PC, APS, SFA, SPCS, MPS, SMCS, SHCS, HACS ... 都比協小好。

細心想想,如果小學的水準真係咁高,中學點解要堅決脫鉤呢?

christy1220 發表於 17-6-3 18:03
係呀, 以前收成85%,  但跟住完全唔知佢會收返幾多, 又未公佈
而家入學的冇85%了, 既然早已脫鉤,應該同其他小學一樣。

christy1220 發表於 17-6-3 13:11
好好彩抽中協恩, 兩間都好鍾意~比大家會點揀? 無細佬妹,唔理地點。。
...
學費平: 協小
學術好: 聖心

vanwy 發表於 17-6-3 17:22
...兩間小學學術上不會差不多,但中學問心HY係高一線,而且不只學術,在音樂及體育和神話爭一日長短。而SH頭那班,頭30名都會走,去St Paul co ed, DGS, Convent, Marymount, HY, BPS, 港同,....當然仲有部份高手留低……今年已知級頭幾位被co.ed收左

中學早已脫鉤啦!

vanwy 發表於 17-6-3 17:29
我同事女係今年HY P.6生,只要考到頭87percent就能保証上中學部,但聽講今年係最後一年有此保證......
Correct, 鉤已脫,尾班車已過。

Jane1983 發表於 17-6-3 18:18
回覆 siden 的帖子

Both primary and secondary.

鉤已脫,尾班車已過。將兩間已脫鉤的學校混為一談沒有思意。

panbaby 發表於 17-6-3 18:53
回覆 vanwy 的帖子

聖心私小頭個批有咁好的戰績, 可能反而吸引人去讀私小... ...
如果學費不是問題,當然聖心較好。

christy1220 發表於 17-6-3 15:24
協恩小學係津小, 但中學就直資
聖心小學係私小, 但中學就津校
請留意,因協恩中學早已和小學脫鉤了!

siden 發表於 17-6-3 19:04
斷估仲有一半人上協中

不是那麼脱得了吧

如果係,學校會不公佈嗎? 不要斷估,直接打27110862 問問中學吧!

在所有和小學脫鉤的中學中,有哪一間中學會在脫鉤多年之後仍會收已脫鉤小學的一半學生呢?

如果真係想收咁多小學的學生,為什麼要堅持脫鉤呢?

Jane1983 發表於 17-6-3 19:00
回覆 www 的帖子

雖然脫咗鉤,但仍有相當大的一部份升上中學,都有意思。其實程度相配合係緊要,家長可能 ...

請問「仍有相當大的一部份(協小學生)升上中學」資料來自哪裡? 是事實? 還是斷估呢?

如果真係「仍有相當大的一部份升上中學」,學校會不公佈嗎? 不要斷估,直接打27110862 問問中學吧!

在所有和小學脫鉤的中學中,有哪一間中學會在脫鉤多年之後仍會收返已脫鉤小學的[相當大部份]學生呢?

如果真係想收咁多小學的學生,中學為什麼要堅持脫鉤呢?

christy1220 發表於 17-6-3 18:03
係呀, 以前收成85%,  但跟住完全唔知佢會收返幾多, 又未公佈
尾班車的時間早已公佈了

BBQporkpork 發表於 17-6-3 20:23
各位如協小 vs APS vs 聖嘉勒小學呢?

地點不重要,可以搬🙏🏻

當然係 APS

sukitelfold 發表於 17-6-3 20:25
協小有幾個不確定性要諗:
1)各方評估新中學校長,不會收咁多,今年小六家長會的談話,給人一些涼薄的感覺。。。
2)當你唔收中間或中上那班,情況相當慘,冇升中講過(5年班)、冇升中面試、冇升中策略、冇幫助同學訓練升中面試,推薦信邊個夠膽叫學校寫?。。。
3)第2點情況的同學就慘,10、11月直資申請開鑼了,見到好多同學還是等運到般。。。
4)如果最終協中唔收的,咁就大件事,二、三缐直資冇揸手,只有靠大抽獎。。。
5)大抽獎階段,基於之前86%直上中學部,那有過往學姐經驗填自1、自2???
6)考A或B頭那些同學(大約30%)不擔心,因為自己的競爭力已經好高,去到邊也會有人收留,但B尾以下的,如果冇二缐直資係手,相當頭痕。。。
7)總結:9月前再不正式公布,今年五年級的同學
幾多%可直升協中,咁學校相當不負責任!(10、20、30、40、50⋯⋯⋯⋯也好),這樣家長自己會打算。。。
8)同學們⋯自求多,自己做定功課、早作準備、兩手準備了,一廂情願結果只是後悔。。。

以上係家長說出的實況,絕對有參考價值。

事實勝於雄辯,連今年的學生都係咁,六年後的學生會怎樣呢? 未清楚事實前,請避免「斷估」的隨便話「到時應該收番一半、
到時應該收番大部份....」

「一廂情願結果只是後悔」,希望家長看得懂這句話!

sukitelfold 發表於 17-6-3 21:33
舉例:亞女算專心聽書那批,昨天問我議論文中的「論點、論據、論証」怎樣拆解,最後我叫佢搵google 老師。。。舉這例子要説明,課程的加深無限,並不代表有效,中間要看三角關係,教·學·父母在的支援。。。
如果小朋友不專心、資質平凡、父母懶理,勸告大家⋯⋯入讀課程偏深、教快的學校,不代表競爭力會提升,只是童年的災難而矣。。

有道理的肺腑之言,可惜未必人人聽得懂。

BBQporkpork 發表於 17-6-3 23:34
咁如果協恩vs 聖嘉勒呢?
因為先生prefer 女校
如果唔計交通,以前協中和協小未脫鉤,協小較好。但現在早已脫鉤,情況完全不同(實況請看上面協小家長的留言),聖嘉勒較好。

但要留意,實際兩者位置相差好遠。要考慮交通安排。

Civic1500 發表於 17-6-3 22:15
樓主, 聖心小學是私校應該唔使收政府個張註冊証, 不如去協恩註冊先, 多D時間考慮。不過如果再後去協恩聖心D註冊費應該攞唔返。不過唔知註册協恩後會唔會經教署通知聖心

行動前最好考慮好後果!如果高下立見,為什麼要去明顯較不理想的學校註冊呢?

raymond338hk 發表於 17-7-2 02:28
GH 學術真的比HY好

很明顯
‹ 上一主題|下一主題