用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去澳洲留學學費一問
樓主: iammar
go

去澳洲留學學費一問   [複製鏈接]

我是在極有限資源下送小朋友去澳洲讀高中, 蒐集了半年,最後去了Adelaide讀公校(當然要找排名前的), 約HK$180,000 一年.

我是自己send email 去Adelaide 教育局申請的,我填了排名最好的公校 Glenunga International High School, 但他派我囡去了排第二的Marryatville High School. 如你想入好的公校要早一年前申請。

回覆 Karenauyeun 的帖子

我囡第十年過去, 住homestay, 因公校是沒有Dorm的.

回覆 168148 的帖子

AUD270 per week, 包住包食

可以, 放心,應該有位, 因你早一年報名.

回覆 kkk3316 的帖子

學校環境都可以,有新校舍,舊校舍,兩邊都有機會上課,要先上半年英文班,是混班的,主要學英文同數學,如10-11年班的同學會覺得好低B。同學就睇你好唔好彩,我個女呢屆同學都幾好,但係佢話上屆就麻麻。一定比香港簡單直接,唔會轉彎末角,冇考試,成績靠平時做project

回覆 kkk3316 的帖子

多謝你有用的回覆,低B係指佢嘅課程比嘅香港淺?(因英文班是混班, 8-11班的同學一齊上課, 高年級的當然會覺得低B)

佢哋對國際生有冇欺凌?(無 )

你囡囡homestay 位置要幾多時間上學?(45分鐘到)

你囡囡已經讀咗一年,其實真係180,000可以嗎?(一定足夠)

回覆 fcatherinehk 的帖子

我囡2017年1月尾入學,  50% paid in Mar16, 50% paid in Jul16, 2018的未知, 因未收到通知..

回覆 wyh:) 的帖子

外國人, 用HK$6 = AUD$1 算

回覆 samsam123321 的帖子

https://www.internationalstudents.sa.edu.au/wp-content/uploads/SA-Govt-Schools_Fee-Schedule_2018_TChi_OSHC-update.pdf

https://www.internationalstudents.sa.edu.au/us/students/high-school-student/hs-program-fees/

可以上以上網址看看, 有齊費用表參考. 機票約1萬一套. (除學費,住宿,三餐,書學校共應) 其它日常支出就好睇個人.

回覆 goodday312 的帖子

很愉快說不上,只可以說輕鬆很多,但我覺得最大收穫就係佢終於明白家好,同埋講嘢斯文,有禮貌了好多,獨立就不用說啦。私立公立(可以是Double的分別,但如你唔揀一個好的私校,就不如去讀間好的公校好過。)

我冇找agent,直接搵Adelaide 教育署,homestay都係由教育署分配,但你可以話俾佢聽你嘅要求。

https://www.bettereducation.com.au/SchoolRanking.aspx  學校排名

私校照顧會好些(因有朋友小朋友讀私校double學費), 老師應該都會好些, 因我囡話部分老師教得好求其.

不是澳洲公民, 要付AU$12,300 學費每年. 如想報好的學校, 現在就要申請 (計2019年一月尾入學), 公校無interview, 填志願後, 教育局會睇香港學校成績派.

準確不是很清楚, 我根據他們要求給了最近兩年成績. 我小朋友在港讀bank 1B 中學, 成績中間高小小.

另外她認識了位在自己本國成績好好的女子(住附近), 便派了去排名第一的公校. 是我很想她讀那間,有IB讀, 功課全部用電腦.
‹ 上一主題|下一主題