用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 插班更好的學校(小二)
樓主: cheungsin2002
go

插班更好的學校(小二)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Oscar1038 發表於 17-5-14 15:25
請教下,如果SFA 級10名內有邊幾間可以考下插班?
仔定女?
女級2x都轉到GH
有班5名內去到St Mary
有級十內轉唔到MCS,但天神收

仔呢... 級5內 DB/LS/St Jo/YW 基本上全部男校都收

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

班3,如果係MS,可以試試油天大天DPS嗰d
睇下係咪一定要九龍城
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

pokmanma 發表於 17-5-15 10:58
非九龍城也可以。
其實,還有一點想不通,放棄直屬中學back,值得嗎?我知道中學派位競爭更激烈。
...
hmm....如果為細嘅,小朋友又無反對,又慳咗學費,我覺得值架!我會咁睇,大嗰個應該係band 1啦,如果係去油天嘅話,男仔band 1人頭比兩間男校學額為少 (呢樣嘢講咗好多年,唔知現時爭幾多喇),咁你滿唔滿意呢個"back-up"先?

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

janice3604 發表於 17-5-18 23:46
有沒有插小三成功的例子?是否會比小一小二困難?
一線津校插男神校有沒有成功例子? ...

我仔嗰級,小二入兩個,小三同小四入都係6個
我覺得睇校長心情... 位一定有,問題係收唔收
細仔小一,佢班有30人(有個開學唔見人,咁啱#31),其他班31,大仔小四,咁多年佢讀嘅班都係32人

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

janice3604 發表於 17-5-27 21:02
有沒有考插2-5年級的同學仔已經收到插班消息?
有學校已考插班筆試,但點都要等到6月校內大考後先會有消息
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

cky 已考
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kiecheukhei 發表於 17-6-17 07:05
想問下如想小二插班去另一校,大約幾時寄信去學校?
多數5月,但部份早d, e.g. DPS 係4月,校網有報名表
最好自己打去個別學校問
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

LL1999 發表於 17-6-27 03:56
想問, 如果有學校收咗插小二, 如何寫信比原校說會退學, 會得體一點呢?

不是搬屋原因, 而係想考更好的學校 ...

當年私小真係要求我地書面通知,講明去邊間,但somehow我地唔記得搞,最終佢地照交名上edb,由edb打俾我地問去咗邊
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題