用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華多人揀嗎?
樓主: mandyngwaiman
go

港華多人揀嗎?   [複製鏈接]

optman88 發表於 17-5-6 08:48
其實,都係要睇小朋友,如果係比人優勝,一定比 old boy. 黎得重要

係囉,我想學校都係想揀叻學生,是嗎?請問費子弟最後讀哪一間中學?

chun媽 發表於 17-5-6 09:00
係囉,我想學校都係想揀叻學生,是嗎?請問費子弟最後讀哪一間中學?

我最後揀 wyhk

optman88 發表於 17-5-6 09:01
我最後揀 wyhk

點解揀wyhk?不是sjc的成績好D嗎?

chun媽 發表於 17-5-6 09:10
點解揀wyhk?不是sjc的成績好D嗎?

我屋企行過去都得, 我仔jai2好多由1 年班到 6 年班機好朋友都揀佢。最後,讀書係靠小朋友自己本身, 港華點都係 band 1B, 所以我冇問題

kkhon  有冇朋友一齊入係佢地最大考慮之一  發表於 17-5-6 09:54

optman88 發表於 17-5-6 09:43
我屋企行過去都得, 我仔jai2好多由1 年班到 6 年班機好朋友都揀佢。最後,讀書係靠小朋友自己本身, 港華 ...

對,最緊要是亞仔的意願,只要是b1, 到中學,讀書都係靠仔仔自己

optman88 發表於 17-5-6 09:43
我屋企行過去都得, 我仔jai2好多由1 年班到 6 年班機好朋友都揀佢。最後,讀書係靠小朋友自己本身, 港華 ...
難得阿媽思想咁開通唔堅持B1A中學,如果我囡有B1A成績而想揀B1B或C學校,我可能都會人生交叉點

Ktfk  呀囡唔想着長裙,幾間好學校都 no., 當然人地都未必收佢。  發表於 17-5-6 15:16
kkhon  都要聽下阿女意願,攞個平衡達成共識。  發表於 17-5-6 11:24

Eat_Sleep_Play 發表於 17-5-6 11:08
難得阿媽思想咁開通唔堅持B1A中學,如果我囡有B1A成績而想揀B1B或C學校,我可能都會人生交叉點 ...
書係仔女入去讀,如果父母堅持入左佢吾開心吾中2冇心機讀,入到神校都死!

kkhon 發表於 17-5-6 11:22
書係仔女入去讀,如果父母堅持入左佢吾開心吾中2冇心機讀,入到神校都死! ...
係,非常同意,所以今次自行,佢揀一間、我揀一間,而我揀果間都係佢鐘意嘅

書係仔女入去讀,如果父母堅持入左佢吾開心吾中2冇心機讀,入到神校都死! ...
但入到band 1A入大學率高係好多家長dream school,口頭禪係入左去羣叻人自然開竅,唔入醫科都法律系啦

Ktfk  有冇咁神呀?!我都想..  發表於 17-5-6 13:33

RoseRose1980 發表於 17-5-6 11:33
但入到band 1A入大學率高係好多家長dream school,口頭禪係入左去羣叻人自然開竅,唔入醫科都法律系啦 ...

去到大學,一定要揀佢自己有興趣嘅科,唔係就唔會讀得好。我自己就會用心聽小朋友嘅心聲,再用自己對小朋友機睇法,去決定。當然,每個家長總有睇法,所以我對你嘅睇法冇乜而見,都乎合現今一般家長嘅睇法 ^_^

其實小朋友點解會知道他們入到某間學校是否開心?他們的判斷一般都在表面,而且他們根本都沒入學,家長就依據小朋友片面的想法決定了他們6年的學習環境,還是蠻冒險的。人生苦短,有時一步選錯,後面步步都可能錯,關鍵在於,過左的事情不可從來,所以有可能的話,家長真系需要費心費力,幫小朋友指引明確的方向。

schumacher 發表於 17-5-6 12:58
其實小朋友點解會知道他們入到某間學校是否開心?他們的判斷一般都在表面,而且他們根本都沒入學,家長就依 ...

去到小 6 , 我眼見好多都係有主見的,甚接乎佢地會知自己係自行時,有邊啲學校係唔可以揀乙部 1 係唔可以揀。

佢地當然唔知點去揀學校,亦唔係隨便比好多間佢自己揀。我地講緊嘅,係 band 1 界別幾間學校嘅選擇。呢個話題係複雜嘅,唔係三言兩語可以解釋到。

真係好難講,當年啊女聽完家長會時,就(emoji)(emoji)哦哦話點解(emoji)呢間學校,好吾鐘意。
今年同我講,好再當年報呢間學校,佢讀得好開心,你話差別幾大!佢今年畢業。

optman88 發表於 17-5-6 13:04
去到小 6 , 我眼見好多都係有主見的,甚接乎佢地會知自己係自行時,有邊啲學校係唔可以揀乙部 1 係唔可以 ...
我覺得P6小朋友都係受同學仔影嚮多D...而D小朋友都係受大人影嚮多D...

但入到band 1A入大學率高係好多家長dream school,口頭禪係入左去羣叻人自然開竅,唔入醫科都法律系啦 ...

其實依家普通家庭孩子讀 LLB 有冇無前途呢?你有何睇法

schumacher 發表於 17-5-6 12:58
其實小朋友點解會知道他們入到某間學校是否開心?他們的判斷一般都在表面,而且他們根本都沒入學,家長就依 ...
當然要同仔女明碓解釋同分析佢聽。如果分析完佢堅持的都係我範圍內我可以接受,自己也年少過,好明白父母吾理解自己一意孤行。我吾想佢將來會怨我!有親友個仔入吾到三大,阿媽堅持送佢去英國,個仔吾想,一個大男孩喊著兩行眼淚上機。結果令關係疏離,雙方個心都有條刺,阿媽更因為呢件事患上情緒病。今年都快畢業了,但這結仲未解得開。
選校時如果仔女冇乜所謂就梗係依父母意見,但如果佢地有意見就最好大家傾掂先好。讀得好地地就冇野,如果讀左有吾妥,免得仔女到時有借口賴。

mcl203 發表於 17-5-6 13:13
我覺得P6小朋友都係受同學仔影嚮多D...而D小朋友都係受大人影嚮多D...
...

但係,我地而家係係幾間sch2揀一間,唔係全部學校內揀 ^_^

回覆 optman88 的帖子

我仔有主見到連填甲2,甲3都要阿之阿左

Eat_Sleep_Play  咁有主見  發表於 17-5-7 00:28

kkhon 發表於 17-5-6 13:46
當然要同仔女明碓解釋同分析佢聽。如果分析完佢堅持的都係我範圍內我可以接受,自己也年少過,好明白父母吾 ...
我小朋友當年心入面都唔想轉校...話要直升中學部
其間不斷受好友們追問...直至有一日對住我地喊...自覺唔坦白公開好唔岩好唔開心
講左俾好友們知後...又有好友期望佢一齊直升中學部...勸佢唔好走
早排...佢已話原來我地既當時轉校講法係岩既...新校更適合佢
P6生都難免係受他人影向..F6就應理性D ~~~

我又吾太追求入U率高,但當然不能太低。最緊要学习风气好,等佢肯上進便可。
‹ 上一主題|下一主題