用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

我會勸你先plan清楚小一究竟最想讀邊間先:
真光--大坑真光我女女讀緊, 其實佢程度唔錯, 家校聯絡一流, 老師好pro好關心小朋友, train得小朋友好識自理她乖, 但英文/普通話就要靠自修喇, otherwise考小學真係好蝕底(當然唸住直升就唔駛煩啦)
聖心預左上到小學, 就做小填鴨, 不過跟得上既, 大個一定係叻女lor
st clare今年開埋k1, 家長心理總係覺得"搶返黎至係最好", 由於小學易考, 唔係太多家長心頭好, 不過其實我覺得佢口唔錯, 有人覺得唔夠開明, 不過最近轉左校長, 可以foresee到一d好既轉變既
st margaret mary(係咪即係聖馬加利大?)本身無小學但校長"識"一d校長, 聽聞好多人入到跑馬地st paul, 港大同學會都好似聽聞有d交情
寶血本身有小學, 水準好好tim(根據教罯視學報告), 不過有人話佢有d老師都幾惡架

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Hello Pig pig
真係好多謝你對咁多間學校的資料 !!
我最初最想入SPK, 因為有英文小學和中學 !!
請問有知唔知九龍塘學校資料, 例如 St. Cath, York, Nicholas  ...... ? Any comments ?? 唔知畢業後多數可以入那間小學呢 ?

Pigpig,thanks for sharing !!

My son was born in April 2003 and we lived in Sia Wan Ho. I'll immigrant to Australia after 2 years, and I also consider which kindergarten is fit for my boy(he is very active),any suggestion ?? (with no primary school consideration)

Charlotte_mom,
多謝你解答!
其實我最想讀st paul. 不過呢間我諗真係好難入.所以我都打定輸數.
都有人話我囡唔岩入聖心,因佢太活躍,坐唔定,實比sister投訴 :cry: 原本想真光,因近我家,但聽你咁講,好似真光小學唔係咁好. 寶血我驚小學未必一定收番幼稚園學生,咁到時小一咪又要煩過. 所以我想報左幾間,到時收先算.但每間都要比留位費,真係幾金  
咁你個囡係真光讀得開心嗎? 小學你係咪幫佢報SC呀 or 讀番真光?

醒目開學勳章 王國長老

"都有人話我囡唔岩入聖心,因佢太活躍,坐唔定,實比sister投訴 " <--hehe, 係呀, d sister都幾古板架, 其實真光都有小小"軍訓", 我女女果時讀d國際幼稚園, 周圍走架嘛, 去到真光, 頭幾個月成日俾人time out架
屎喇, 我講得真光好衰咩? 哎, 我都唔知係我太多野唸定係點, 我見有d同學仔媽咪真係唔鬼考等直升, 有d外來媽咪又好想入真光小學, 都好多人問我點解唔直升寧願去st clare's...
而家其實我已經有sc offer+真光, 另外今日去左港大同學會second in, 見佢表現都唔錯如無意外應該都ok, 希望真係得啦, 如果得晒, 我會去港大同學會, 其他私小都唔再apply lu

港大同學會好架,我見好多媽咪都報?面試難嗎? 其實我個囡現讀緊北角衛理堂都好開心.不過最衰小學麻麻,所以一定要轉k1.

醒目開學勳章 王國長老

你可以去個website睇睇
www.hkugaps.edu.hk
都好多人爭呀, 今年1,300-1,400人爭120個位, 不過, 唔報下, 機會就一定係零, 所以, 試下無妨丫

yk 寫道:
HELLO

請問你係幾時交表架? ===> i applied on 8/10 ga

咁你選am or pm? ====> am class

其實資優班同雙語班有咩分別? ===> 雙語班著重英文多d架.

你5號in幾點呀? ===> 0900-1200 (anytime)

APfamily   

haileymama 寫道:
蕭夫人:
原來你個仔有玩過d玩具架,彤彤全程就係黏住我,掂都唔掂下喎,激水我喇! ===> 托賴

仲有,多謝你既lunch! ===> 5好客氣啦. friend黎架麻.

我睇下22號得唔得閒去啟思先!===> call me呀, 果日11:45燒買要去健康院做果個語言test, 之後要睇睇時間, call me啦.
APfamily   

入左去睇啦,佢都係成立左幾年,但點解咁多人爭架? 莫非因"港大"2個字 咁佢有冇中學架?
你係邊區住架,我見你sc又報,港大又報,香港區係一頭一尾來架  : 我都驚我係北角住,如真係讀sc,一早要上校車.

Dear Charlotte_mom, pigpig,
多謝晒兩位

醒目開學勳章 王國長老

DWC
嘻嘻, 我咪夾中間lor--住銅鑼灣
而家讀真光都要搭校車架啦(作死, 上左大坑上面無車返工架)
點解港大同學會咁多人爭? 非傳統教學+著重啟發學生個別發展+一條龍中學+小一至小三無考試+好多新概念lor
其實你去小學版睇下, 好多爭崩頭既"新式"學校, 都係200?年至創校架, 例如陳守仁, 播道, 浸大王錦輝, 臻美, 李宗德, 真道, 好多家長好似我同你咁, 都係小朋友坐唔定, 一黎怕適應唔到主流教學, 亦怕太傳統既學習生活會妨礙左小朋友既創作能力, 所以呢d新學校至有市場呢!

醒目開學勳章 王國長老

Gisele
先祝你成功, 但mind you, braemar hill講明係相信"優生學"--有outstanding 既父母, 至識得去培育叻既小朋友, 所以, 想佢收都唔容易呢 (現實一句: 揀家底lor)
寶山d程度好深架, 不過講真, 點深都未至於家長handle唔到, 如果真係收, $9800一個月, 再入spcc$4800一個月, 嘩, 要賣身lor   

醒目開學勳章

candy_kent,

Hi no long time no see la!! How is your twins?? Are you finding the kindergarden for your twins in Eastern??

candy_kent 寫道:
pigpig
st. dominc應該係"聖道明"

明白晒 :idea: 咁祝你入到"港大"       

Charlotte_mom 寫道:
DWC

點解港大同學會咁多人爭? 非傳統教學+著重啟發學生個別發展+一條龍中學+小一至小三無考試+好多新概念lor ====> 我都係buy佢呢d咋 ...
APfamily   

Xanthe 寫道:
Sindy,

any idea??

[quote]
Sindy 寫道:
xanthe,
係啦,頭赤頭赤
[/quote]

入左聖心幼稚園再算

醒目開學勳章 王國長老

咁我都祝你心想事成喇, 訓練下小朋友唔怕羞, 主動d, 每事問, 考呢類型學校有著數
蕭夫人信箱 寫道:
Charlotte_mom 寫道:
DWC

點解港大同學會咁多人爭? 非傳統教學+著重啟發學生個別發展+一條龍中學+小一至小三無考試+好多新概念lor ====> 我都係buy佢呢d咋 ...

希望妳心想事成呀!

咁想問,ST. CLARE 係唔係傳統教學架?

pigpig,

多謝您對大家的分享呀!好有用的資料呢!

我原本都對靈糧堂呢間學校幾有好感,但原來都係「假仁假義」的,其實近來都睇到好多媽咪都係咁講,咁我都係唔諗呢間啦!

Dear Charlotte_mom

如果SPCC收我阿B,D學費真係比都比唔切,無錢,去街市兼職賣橙都制呀!寶山D學費就真係幾肉赤,但係個度出黎D小朋友小學都派得唔錯,不過,可能係D父母本身都有connection之故…

我也衷心祝福你的千金和公子考到心儀的學校!!!
希望大家曰後可以是SPCC的校友…

Gisele
‹ 上一主題|下一主題