用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學
樓主: babypig2017
go

玫瑰崗小學   [複製鏈接]

meowymeowy 發表於 17-5-2 14:46
本來話中學轉直資又無左下文... 真可惜。
但識唔少人玫中畢業,出黎做野發展唔錯,夠social人又好。加上在 ...

我係玫幼用家, 其實我覺得玫幼玫小 唔錯,我小朋友讀得好開心,學術都深! 睇下家長想要啲咩啦!
玫中係麻麻 ,咁早諗定中學咁長遠, 講真6年後係咩世界冇人知
而家真係唔明, 諗學校 樣樣都要諗到咁長遠,比您搵到間 中學嘅龍校又點? 又要諗埋入U 機會率,入邊間U ,之後唔通又諗埋 入邊間公司打工咩
有中小學嘅龍校 又唔係多位,所以平常心面對啦

Chirley   中肯  發表於 17-5-3 23:43

英文好 勝過學術好
英文好 將來 工作 流利英文好緊要
唔通 出嚟做嘢 同老闆講學術咩!

所以 玫小4000-5000 蚊學費,已經唔算貴啦
仲有 玫瑰崗家長好低調
甚少 響呢度講嘢
所以咪唔多人覺得有呢間學校囉
我老闆 係幾十年前嘅舊生
身邊 有朋友 都係 舊生 連自己小孩都讀緊
都話幾好, 我哋先決定比小朋友讀
小朋友好鍾意,好開心

fionaytwong    發表於 17-11-9 11:54
Chirley    發表於 17-5-8 12:16

晴晴小B 發表於 17-5-6 12:09

一間大部分學生係香港人既冷門英文小學英文真的會很強嗎?

間小學冷唔冷門, 總有人讀嘅!有好多家庭父母都係學歷高, 專業人士,都未必一定要小朋友讀學術太強嘅學校
您亦唔需要咁樣去評論呢間學校吧!
最緊要 小朋友 讀啱學校, 父母唔好一味諗住 小朋要入名校,才代表好好! 成世人流流長, 我相信唔好因為一間學校而影響到咁多嘢吧⋯⋯
有啲人 讀強學術嘅學校,將來出嚟條路係咪個個都咁順呢?
仲有一樣,您既然識得講,灣仔好多好嘅官津學校,但官津係要大抽獎派位, 派到好學校當然係好, 亦都好多玫幼生 抽到灣仔好學校而放棄 玫小
但亦都唔代表呢間學校 係冷門或者唔好

fionaytwong    發表於 17-11-9 11:56

CarmanEE 發表於 17-5-11 07:41
基本上報名即收咁滯,可想而知受歡迎程度。
如果真係好似樓上網友講到咁好,相信唔會咁容易入到。
...

玫小易入 ,係因為 好多玫幼生 抽獎 抽到好官津,既然好 又唔駛學費,我睇返啲post,有人話4、5千蚊學費貴, 相信您 或者 覺得學費貴啲家長,如果抽到間好又免費學校,應該會心中有數 會取捨吧
所以咪變成 玫小最後多咗學位出嚟囉, 亦都變相 易考入
奉勤一句, 如果覺得呢間唔好,就請唔好報考,留返啲位比想入玫小嘅家

CarmanEE 發表於 17-5-12 05:51

我係話啲學生既英文水平,呢個係我觀察我朋友個仔所得出來 ...

因為您果間係 抽獎名校嘛
梗係話其他學校係寶校啦
好心您唔好咁踩間學校係寶校 啦
將來係龍係鳳都未知

仲有呀 您果間抽獎學校,聽聞啲英文 都唔及 GH 英文強啦
您抽到係您好運, 唔駛比學費
間學校有咩得罪您, 仲有呀
玫小 玫幼 其實好多人都識
唔係差嘅

monodad 發表於 17-5-12 11:37
平心而論,玫小校園環境好,英文語境唔差(oral),雖然要俾學費,但都會吸引到一班唔想子女太多功課而可以 ...

其實我早道出 好多人 響灣仔區 好多好學校
好多人 一抽到 好 或者考到 好嘅龍校 就會放棄 玫小
但係 呢幾年 競爭咁大, 龍校 都唔係易入,大家做父母,當然想 小朋友 入龍校, 唔駛煩
入唔到龍校, 唯有搵半龍 , 冇半龍,唯有再搵 好嘅小學, 程序就似 音樂椅遊戲 ,
但唔明 CarmanEE 唔係用家, 就狂踩間學校, 您好彩 派到間 好嘅官津學校, 您連朋友仔女讀玫小 都咁話朋友,品德好唔掂囉, 希望您小朋友唔好學您咁講嘢

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:19

Felix223 發表於 17-5-12 13:14

我都認同,不過我認為最後選擇了玫小班家長,學費多少佢哋 ...

每人杯茶都唔同
TSL 夠有南亞裔人讀啦⋯⋯又唔見話間學校係 寶校 因為TSL 升中好嘛, 所以咪跟風話係寶囉
但其實唔係個個小朋友啱讀活動教學嘅學校
每個人 有唔同定位
有啲人覺得5K 好貴,亦有人覺得5K 唔志在
就算唔志在, 讀玫小嘅家長相信唔會唔志在 而亂咁將仔女 隨便定位吧
唔怕得罪講句,好多人 就算學歷好 專業人生 都未必一定讀 果啲所謂有麝自然香嘅學校
通常係啲 要提昇自己去高一級社會層次嘅人 先會咁做
呢幾年, 咁多人出生, 有間唔錯嘅學校已經好好

Felix223 發表於 17-5-13 11:09
我無踩過玫小是寶校?呢個家長唔使咁快跳出來護法!

我唔係話您
係話果位 笑人朋友讀寶校果位啫

靚螺頭 發表於 17-5-13 14:30
我唔係話玫小係寶校,不過係話玫小連寶校都贏唔到!

你係咁賣花讚花香,但點解從來沒有回應下升中數據呢 ...

睇咩數據啫, 幾年後流流長, 到時咩世界都唔知
每間學校 都有人 喜歡或者不喜歡 ,
您唔讀 就唔好踩人⋯⋯膚淺到死
玫小家長中唔中伏 亦都與您無關係 ,希望您小朋友唔好承傳您嘅 不良心態

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:21

靚螺頭 發表於 17-5-13 14:30
我唔係話玫小係寶校,不過係話玫小連寶校都贏唔到!

你係咁賣花讚花香,但點解從來沒有回應下升中數據呢 ...

仲有一句 SFA APS呢啲學校 亦都未必個個人 都想讀呢啲咁谷嘅學校! 不知幾多人 讀完想棄船
玫小家長就係唔鍾意 讀呢類學校 而選讀玫小 ,仲會計劃 送去外國讀書,咁又如何, 與您有何相干?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

靚螺頭 發表於 17-5-13 15:06
唔夠人講就拖埋細路落水
真可悲

做父母都心態唔好,登小朋友同呢位父母可悲

Chirley 發表於 17-5-15 16:30
玫小唔係TOP 既學校, 但踩到連寶校都不如, 請問寶校都不如既叫咩呢
個人比較見識少, 真心請有識 ...

RHS 學生家長 學歷背景唔錯嘅,家長唔會懵到比幾錢蚊讀寶校吧!大不了 抽獎 是但讀一間寶校啦

manman0808 發表於 17-5-16 22:12
Spanish classes are almost 6000, 比6000 學費既家長都不是儍的,只不過佢哋好多都唔plan 在香港升上去是 ...

家長質素 真係有麝自然香
唔明點解只係猛咁踩間學校,但又唔敢踩啲RHS家長嘅 ?

Bobyy 發表於 17-5-20 09:36
懷疑是否因為玫小來者不拒就偏唔收呢位CarmanEE個仔,所以咁激動,懷恨在心呢樣嘢我明白,希望你發洩完,就 ...

我同您 一樣, 都覺得 玫小 可能reject 左佢小朋友
所以唔妥間學校, 另外,可能葡萄佢朋友個小朋友入左玫小,肯捨得駛幾千蚊學費 (講得白啲,佢朋友有米,豪得起)
所以咪講啲咁嘢囉

其實每個人選擇唔同,可能有人認為 非名校不讀不可,甚至跨區 都要入讀,但亦有人認為 想父母與小朋友之間 取到平衡,想搵一間大家唔駛辛苦 嘅學校去讀, 亦都有啲人 認為 係區內 口碑好嘅學校 就足夠!
真唔明白,原本 樓主開此帖 係想請教 玫小口碑
點知,有用家出嚟讚嘅時候, 點解會有人 負面攻擊?

kaichian 發表於 17-6-3 17:09
回覆 mcl203 的帖子

係呀, 就係0甘簡單, 學校令到小朋友返學開心, 每日係小朋友迫我聽晒學校發生咩事, 其 ...

我都認同,最緊要佢哋開心,我哋做父母都開心
我哋都係打算 到升中果陣 會考慮國際 或海外讀書
所以會一直讀埋玫小

回覆樓主

Marymount TSL 都有 西班牙語學啦
又唔見啲人 challenge 呢兩間學校 學嚟做咩?
真係奇怪
西班牙語 係國際大語言之一, 學到係個小朋友嘅
唔駛樣樣 都要計到 同佢間 中學好唔好嚟掛勾
另外, 我都有同事 係玫幼舊生 ,佢都比自己仔女讀玫幼,最後抽到灣仔好校 先冇讀玫小
再者 玫幼 都係top 50 名幼之一
加上 玫幼校長 已接手 玫小, 相信應該會再提升質素,玫中 唔好係事實,好多家長 都當佢冇中學咁讀,最好 玫中 轉到直資,咁就可以一洗頹風

邪留丸ha 發表於 17-6-5 16:00
我知西班牙語係國際語言,但我係想講冇語境,學左除非真係成日用,否則好快忘記,而我指既冇得玩,係音樂同 ...

英語 除非全家都係英語為母語啦
打工嘅機構 除非全是外藉上司及同事
咁英文語境都未必能持續維持 ,特別如果響香港幫中資機構打工

邪留丸ha 發表於 17-6-4 15:31
朋友係玫幼老師,話小朋友好多功課,又多班上,3個鐘根本唔夠用,日日趕頭趕命,仲邊有時間玩,其實我真係 ...

好多功課? 我唔覺囉,每日都係一本或兩本
已經唔駛默書測驗,外面有啲已經要默書測驗了,果啲神校又唔覺比人話谷嘅? 有啲莫名奇妙
‹ 上一主題|下一主題