用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔 ...
樓主: 過客
go

黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔野小   [複製鏈接]

洋子 發表於 17-5-9 14:34
所以我想表達的重點就是出國讀書吾可以單計一共供了幾多錢,以後小朋友一個月可以搵幾多錢...仲有好多得 ...

想法一樣,完全同意。

過客 發表於 17-5-10 07:23
請問一年既學費証明是用英鎊定Hk$比佢睇?

係一年學費加生活費,我用紅簿仔俾佢就得。

rba93 發表於 17-5-10 15:48
我囝都係讀咗2個terms, 但就冇你囝成效咁大,因學校放假時,不論在英國,還是回香港,都是打機⋯打機⋯再打 ...

阿細都有打機,好正常。只要佢自律,係成績度睇到佢既努力就得。

MewB 發表於 17-5-12 23:28
很有趣的討論, 很佩服家長這麽偉大, 孤注一擲,破斧沉舟來使自己孩子重拾讀書樂趣!  不過我份人比較現實,  ...

每個人諗法唔同,我既諗法好簡單,亦同兩仔講明,我只係一個打工仔,唔係李嘉誠,就算我係香港首富,我都唔會俾一分錢你地,因為你地細個既衣食住行、讀書費用,已經係我既責任,全部供給晒!到你地讀完書,就已經成人兼出身,到時我既責任已完成。
之後佢地要獨立自主,唔好靠我地,咁係冇出息。我有錢都留俾自己兩老退休用,絕對唔會留俾佢地,因為我覺得會害左佢地,自己既生活要靠自己,無論將來飛黃騰達又好、瞓街又好,與我無關。
但現在供書教學就係我既責任,只要有能力,我義無反顧支持佢地,直到完成責任或身無分文為止,呢點佢地係好清楚,我亦冇可能及冇能力養佢地一世。
將來係點?就睇佢地既造化喇!

noel2010 發表於 17-5-13 09:33
對,我都是同個仔講,我日後唔會留錢比他。有的都寧願花在兩公婆身上。就是兩公婆白手興家的道理,懂得努力 ...

冇錯,父母既錢係自己努力賺番黎,所以成果係要自己享用番,天公地道,唔係欠左子女,只要完成責任,將來子女是龍是蟲,就係靠佢地自己喇!

MewB 發表於 17-5-13 12:43
很難得大家的觀念這麼傳統, 認為為兒女讀書, 做父母的傾家蕩產在所不辭, 之後自身發展與人無尤.......在我 ...

如果我同閣下既想法一樣,我就會用400萬教佢炒股好過啦!讀乜鬼野書呢?如果要係香港發達,只有炒股、炒樓先做得到,讀書?浪費時間啦!當然,對一般香港人黎講,買樓係佢地一生中最偉大既成就,但我絕對唔會咁諗同咁樣教仔。
仲有,如果要計算到咁盡,我就絕對唔會生孩子喇!又要留錢俾佢買樓,又驚佢接受唔到現實既殘酷。
總之各施各法、各行各路,祝你成功!
‹ 上一主題|下一主題