用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道小學、瑪利諾神父教會學校,你會點揀? ...
樓主: tiramisui
go

黃埔宣道小學、瑪利諾神父教會學校,你會點揀?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-5-11 16:41
讀得九龍灣聖若瑟小學, 基本上唔會考慮佢間直屬中學.
九聖小學按照過去多年升中派位資料估計, 應該有~40%B1 ...

突然間又令我想34網基道又係有相似情形,基道小學同基道中學一條龍,但基中係Band 3中中,可能都有唔少學生跳船,唔升龍校基中。

APSW, Open Day on 19/5, go to see see and compare the two schools

咁如果黃大仙聖母小學同瑪神俾呢?
(我唔介意私校要俾學費)

popeyemuimui 發表於 17-5-11 10:41
真心請教各位,一直困擾問題出現,,請大家多多指教,如瑪神與聖若瑟英文小學(九龍灣),兩者中學是B2,請 ...

入讀聖約瑟英文小學(私校)的目標是想入讀金鐘聖約瑟書院(Band1頭),並不是Band2 聖約瑟中學

kwan_kwan3 發表於 17-5-20 14:57

入讀聖約瑟英文小學(私校)的目標是想入讀金鐘聖約瑟書 ...
聖若瑟英文小學(私校)同灣仔既B1津校毫無關係, 每年嚟入到去既人數應該1隻手都數得晒 (甚至可能沒人人入到), 所以呢個一定係錯誤既期望

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

https://beta.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295079&extra=page%3D1&page=2
真的嗎? 或者是我睇錯吧! 現SFA校長也是St. Jo 小學過來做的, 當他過來做之後, St. Jo College 每年都收好多SFA 學生 ,雖然網上冇寫明有聯繫, 但收學生人數就好明顯!

kwan_kwan3 發表於 17-5-22 10:33
回覆 hkpapa852 的帖子

https://beta.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295079&extra=page% ...
啊! 原來收到7個..... 不過如果只係為無呢7個無保証既機會, 咁有真係幾有趣.

想入SJC, 根本無乜可能唔去讀SJCPS, 或者SFA, 起碼SFA過去幾年都有校長推薦信去SJC, 仲有1X個入到SJC.

捨易取難之道, 非常人也

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nelsonlum 發表於 17-5-17 14:59
咁如果黃大仙聖母小學同瑪神俾呢?
(我唔介意私校要俾學費)
中學部成績瑪神略好一點, 升中計, SSP中學網較WTS網利女仔.

‹ 上一主題|下一主題