用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長要懂得放手!
樓主: brother4
go

家長要懂得放手!   [複製鏈接]

無見到間小學比人起底,不過個亞媽咁癲,都唔關學校事。

每次見到d對仔女成績有非常唔合理要求的家長,都好想問佢自己係咪好卓越,從小考試次次100分,年年考第一,公開考全A。出來做嘢又係行業翹楚,年薪千萬?唔係,就唔好咁過份!

simonwan  甘林鄭可以對仔女有唔合理要求?  發表於 17-4-28 15:06
Yanamami  Exactly  發表於 17-4-28 08:01

回覆 Soundervolt 的帖子

呢d情節其實大家見得多,點都唔會有乜好結果。只係事到臨頭,好多人睇唔清。
忍得住,我都好少鬧小朋友,并會努力積累good will,希望佢無論發生乜嘢事,都可以返屋企同父母商量。其實好多事,日後睇番都係小事,唔需要發癲和凶細路。

回覆 retriever 的帖子

同感,突然静吓,仲驚出咩事。

回覆 little_yolky 的帖子

真係陰公,返夜班,都要出手教小朋友

話時話,110人考40,45,甚至50,分别真係唔大。如果目標係40,亞妹會好愁。但50,佢會好快活,就真係唔值得令佢咁煩惱。

little_yolky  所以佢日日都好快活囉。  發表於 17-4-28 10:48

你樓下的媽媽,和我女讀K時的幾個Ftm家長好似,得個呻字,但唔願出力。中英文唔伴讀、唔培養閱讀興趣,最好使錢比人搞掂晒。有d細路係唔使理自己成才,但更多係需要鼓勵和扶持。對於呢類家長,都唔知同佢講乜好。

little_yolky  咁佢都好辛苦,佢日日八點幾放工仲要鬧仔。  發表於 17-4-28 14:36

回覆 MrBeast 的帖子

考小一係好大的stressor,家長係好易痴綫。不過點都好,自己啃咗去,唔好遷怒小朋友。佢得5歳,真係無辜。
其實細路哥真係睇大人頭,你話無嘢,繼續努力,佢就無嘢。你喪鬧佢,天都塌落來,佢點做人。

回覆 retriever 的帖子

係寶貴經驗,會更清楚自己小朋友。至於家長痴線,唔係ga,好多都好上心,收reject letter慘過失戀。

父母想為小朋友搵間好學校,係人之常情,我唔會話人地多餘,讀邊間學校都一樣。家長希望小朋友考試成績好,亦無乜唔啱,考試多少睇到小朋友學識幾多,應唔應用到,唔係純粹無謂嘢。

但是,做父母,剩係睇住學校、考試黎係咁逼小朋友,就係低手...
‹ 上一主題|下一主題