用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?
go

"對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?   [複製鏈接]

"對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?

小朋友好似係天賦就係去學習、學習、學習…
   5    0    0    0

唔喺~但有天生傾向~

當然是,若父母對中文冇興趣,子女自然都冇

ABC-DAD    發表於 17-4-22 10:47

兩個講法都講得通喎,咁英文又係咪呢?

近來多次在公交遇到廣東話極流利嘅國際學校學生,已本地津校學生英語會話非常好,呢嗰現象有無新啟示?

ABC-DAD 發表於 17-4-21 20:31
兩個講法都講得通喎,咁英文又係咪呢?

近來多次在公交遇到廣東話極流利嘅國際學校學生,已本地津校學生英 ...
is 學生是西人?

回覆 MrBeast 的帖子

都有。

回覆樓主:

你見的例子有無普遍性先得架。國際學校不少只有香港藉學生。

中文難, 故事書相對沒那麽有趣, 有得選會選中文嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

都幾搞笑,仲understand local culture:

http://hkm.appledaily.com/detail ... &issue=20170421

awah112    發表於 17-4-24 20:14
Bobo1210  俄仔講廣東話幾準wor  發表於 17-4-22 01:31
洋蔥頭媽咪    發表於 17-4-21 23:05

我总覺天生会对某样野敏感d, 有人数感好,有人体育細胞劲,有人節拍感强……唔-定全部关遺傳~EK細友有父/母係数十分劲,但又担心个女d数唔掂。我两个女同—个阿媽生,相同教法、相同資源、相同幼稚園/小学,-个中文拉牛上树,但英文就吸收得快,事半功倍;另-个較平均,中文吸收得快,但英文無大果个禁自信。*註:本人中英俱差,煲冬瓜更滴汗,但阿細煲得十分好,大既就好麻麻。

回覆 ABC-DAD 的帖子

個體能力表現係唔同方面,天生既。我倆個有比較,同一個環境大,大既英文及普通話快上手,對grammar及發音比較make sense , 細佬既讀音就真係強差人意........甩甩咳咳.........無咩自信。

DNA有時都起作用既,有個老人生前係某社團既文膽,負責揸筆寫公文,佢個孫仔,唔多中意睇書,但文筆好得,作文好多時都被選為範文,我估係遺傳。

讀書都係一樣,係一種技能既表現,有人叻音樂,有人叻運動咁,但社會無要求人人音樂運動,偏偏要求人人都要讀書,所以,有人讀得輕鬆,有人讀到死死下。

我識人幾十歲了,一本課外書都未睇過,而且,唔係一個半個人係咁。

熱鬧

shadeslayer 發表於 17-4-21 21:55
你見的例子有無普遍性先得架。國際學校不少只有香港藉學生。

中文難, 故事書相對沒那麽有趣, 有得選會選中 ...
你提起,似乎可以從新考慮當中嘅獨特性…唓…閑談下,無謂諗到出白頭髮啦。

October. 發表於 17-4-22 10:05
回覆 ABC-DAD 的帖子

個體能力表現係唔同方面,天生既。我倆個有比較,同一個環境大,大既英文及普通話快上 ...
都啱吖,學習能力喺物種遺傳嘅關鍵,強制入學又直接加入左某種人為淘汰,加快左演化…
如果今時今日無左強制入學,係咪會開心左?

我開個玩笑,可能“遺傳”自同一個演化源頭,或者佢係“姓賴”嘅

ABC-DAD 發表於 17-4-22 15:33
我開個玩笑,可能“遺傳”自同一個演化源頭,或者佢係“姓賴”嘅

可能真係姓賴!我傾向於相信父母嘅取向同所下嘅功夫、心機。其實中文都有好多有趣嘅好書,用心就會搵到。

回覆 Yanamami 的帖子

我得一個小朋友無得比較, 不過我女語文一定好過我同我老公。不過體能我女似我好差, 畫畫我老公同我都好好, 我女就連畫畫都不太喜歡。

ABC-DAD 發表於 17-4-21 18:04
"對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?

小朋友好似係天賦就係去學習、學習、學習… ...

中文係難架,最難既一科

我覺得遺傳都有機會,興趣愛好先天後天都有影響,聽過性格其實除左後天培養,先天已經斷定一半性格,所以興趣愛好先天決定都唔係冇可能。我阿媽話,阿公以前跟鬼佬行船,佢盲字唔識隻,但係講到流利英文,做到半個翻譯。我阿媽就 14 歲先過左英國生活學英文,d 人話咁大個,英文口音應該定型,但係佢果陣同我見英國大學/college 代表,佢同個代表講話我地冇踏足過英國,個代表話冇可能,因為佢聽得出阿媽口音係 Midlands。我阿爸就冇我阿媽咁有天份,不過佢 19 歲出去跟洋人學做生意,因為窮所以只能夠自學英文,雖然講野黐脷筋,但係好多英文文件/信都係佢打,我八卦睇下,係真係寫得簡潔直接。

我地一生人都不斷去學野,「活到老,學到老」,小朋友特別想/有能力去學,係因為佢地經歷接觸少,未真正搵到屬於自己嘅興趣,所以不斷去學野。例如小朋友見到人地彈琴,就好想學,見到人地整蛋糕,又想跟住學,係呢段「求學」過程之中,就會搵到自己鍾意 d 咩,或者唔鍾意 d 咩。過程中當然有厭倦,唔係個個人都可以沉迷到落去。

不過要考慮到一樣野,先撇除國際學校,我地香港本地學校讀中文同英文,因為母語唔係英文,所以需要嘅認知程度係會低 d,有幾多個學生會識英國歷史、文學等等?有幾多個會識睇 Chaucer 等等嘅用 Middle English 寫嘅作品?我自己都係一知半解,係近幾年先多認識。但係我地讀中文就要了解中國歷史,楚辭唐詩宋詞元曲等等,我地點都認識少少,就算未學過都知道係咩黎。曾經睇一個報紙專欄話,我地對英文嘅要求係文法通順,能夠清晰表達,用於工作生意合作等等就夠。如果將英文學校 syllabus 程度提高到要同中文一樣,我相信一樣有唔少人都會覺得中文其實相對容易 d,而公開考試英文未必有咁多人可以攞 80% 以上。

興趣係遺傳?我偏向認為環境因素較大影響
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

‹ 上一主題|下一主題