用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教高人指點, 湾仔區 (男生) 選校
樓主: hei0327
go

請教高人指點, 湾仔區 (男生) 選校 [複製鏈接]

hei0327 發表於 17-4-8 12:46
三次呈分, 级50, 男40, 全级125人, 屬B2, 甲部和乙部怎樣填呢?
(Bank 1, 首35名内同學大部份填QC), 有聯系 ...
你有何心儀中學??

全级125人----> 1/3 band 1 = 42人
首35名内同學大部份填QC------------------->無女同學? 有band 2 男填QC ???

hei0327 發表於 17-4-8 16:40
心儀華仁, 可惜位太少。聽人講每年都有級36-45男生搏QC, 有得有唔得, 靠運氣, ...
"之前听老師講,有個考級五六十,攪入左皇仁,中一留班,留完一年都系讀吾掂轉左校"

級五六十 可攪入左皇仁,你級五十, 如我是你,心儀華仁,
甲一華仁
甲二 SKHTSK  

乙一 華仁
乙二 SKHTSK

等老師 comment

boojiji 發表於 17-4-10 15:48
但比著我係B1生, 入左鄧肇堅既話, 都會幾唔開心....
我知道有些QC生小學時是頂班馬(級1-3),一上QC已補習,現在名次 free fall 中(~100),有些甚至退了學 (Form 4 -> 5)。如入聖鄧,情況可能大不同。當然無人預知結果,但一味追求頂級校,很容易忽略了一點 ---> 小孩子其實力有不逮。

CheungAA  相同情況不只這間  發表於 17-4-11 09:29

IloveJJ 發表於 17-4-10 19:52
吓?鄧唔係咁差呀!我哋中西區都好多人想入鄧喎!B1生都想入呢!佢數理成績都好好喎!
...
聖鄧今年有很多人報(自行和統一)。Very surprised that it is so popular.

CheungAA  用心了解過間學校就知點解  發表於 17-4-11 09:27
‹ 上一主題|下一主題