用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017 - 皇仁書院 + 聖公會鄧肇堅中學 灣仔區 非保留學額 ...
樓主: 2jkidsfather
go

2017 - 皇仁書院 + 聖公會鄧肇堅中學 灣仔區 非保留學額 減少 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-9 09:59
謝謝,咁睇嚟我哋學校既真正B1率應該有40%喎!QC,RC,KC,SJC,TSK,BPS,YWG,SSGWY,體藝,港同,聖芳濟各夾埋有 ...
但唔可以排除B2生都有機會自行搞定...SKHTSK 係有收B2生既 (若果係名小) ~~~

hkpapa852 發表於 17-4-8 13:31
剛想到為何KL3要加位,因為今年何壽南和聖十架合共約200個小學生正式全要用KL3網升中,EDB份學生人數統計 ...

吓!唔係卦,KL3, EDB無計過兩所小學200人的學額。???咁樣b1位咪唔夠派比b1生?

hkpapa852 發表於 17-4-8 13:31
剛想到為何KL3要加位,因為今年何壽南和聖十架合共約200個小學生正式全要用KL3網升中,EDB份學生人數統計 ...

咁你洗唔洗update你個帖?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617&extra=page%3D1

chun媽 發表於 17-4-9 11:36
吓!唔係卦,KL3, EDB無計過兩所小學200人的學額。???咁樣b1位咪唔夠派比b1生?
...
我地用既學生人數, 係EDB係2015年依據當年各區學生人數既估計.

當年果兩間小學(何壽南, 聖十架)未正式轉過九龍城區, 所以EDB份統計沒有計都唔出奇

我個帖已Update 咗

chun媽  thanks  發表於 17-4-10 14:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-6 18:02
我真係唔明, 點解會要由KL1撥D位俾KL3.....
hkpapa852, 你認為如此調動, 對原區 Band 1 生有何影響?
原區 Band 1 位減少,以他區 Band2位 補上,意味 原區 Band 1 生少了?

2jkidsfather 發表於 17-4-11 09:31
hkpapa852, 你認為如此調動, 對原區 Band 1 生有何影響?
原區 Band 1 位減少,以他區 Band2位 補上,意味 ...
其實變動人數不大 (HK2, KL1等區減少既學位), 對整體無乜影響.

但對HK1, KL3, 因為多區同時撥多咗位俾佢地, 加埋就影響大咗.

可能反映咗一樣嘢: 多咗人升中時申請用呢兩個校網, 唔跟小學網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-11 09:55
其實變動人數不大 (HK2, KL1等區減少既學位), 對整體無乜影響.

但對HK1, KL3, 因為多區同時撥多咗位俾佢地 ...
Thanks. Agree.
調動除了看到人口分佈,還看到家長們的選校取向和心態.

hkpapa852 發表於 17-4-11 09:55

但對HK1, KL3, 因為多區同時撥多咗位俾佢地 ...

又可能,睇傳媒報導影響,中西區係全港B1位多到凸晒既最好區,多咗家長湧入既效應 ~~~
‹ 上一主題|下一主題