用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間收咗而值得放棄聖保祿?
樓主: princesscupcake
go

邊間收咗而值得放棄聖保祿?   [複製鏈接]

如果錢唔係問題, 我會揀囡囡考到個間, SPC幾肯定係近乎一條龍, 起碼唔駛煩小五,小六呈分試, 如果揀MPS, SSG, 一句唔該阿囡三次呈分試跌WATT, 又或佢跟本唔係BAND 1料, 幾咁肯定會返唔到直屬中學, 我唔想到時自己埋怨當初唔揀SPC, 又或者入U時入唔到, 回望時覺得應該揀SPC.  如果錢係concern, 咁我就揀抽到個間. 個個家庭想法唔同, 唔一定揀唔駛比錢個間, 自己最清楚自己要d咩.

回覆 princesscupcake 的帖子

spc冇呈分試的, 你可以去中學部爬文.

有一定要求, 視乎學校, 最緊要德育過關.

回覆 ChocoMilk33 的帖子

SPK/SPN 真係唔收8月份打後的小朋友, 所以8月份的小朋友機會係好細.  7 月份仲有1,2個入到. 因為當初有人問過修女, 修女答覆佢地係偏向收超大B和大B, 所以9月份小朋友可做超大B考.  不過唔好擔心, SPC係有機會收外來生細B, 因為全看能力.  

請問咩係OFFER GROUP?

回覆 Ocean419 的帖子

其實係高估咗SPK/SPN入DGJS 的數目, 應該冇2X 個了, 這個數目可能係早幾年, 應該每年大約10個上下.  

回覆 Happy_Charles 的帖子

呢幾年唔覺St Paul Coed 唔係收好多SPK/SPN 學生,通常最多5個以下.  佢地學生有2X係自聖公會幼稚園.   其實SPC係好學校, 接近9成入英中, 學費算巳經克制, 一年級入係幾多, 六年讀完都係比咁多.  

至於話入BAND 1A津中, 你要同全香港小學BAND 1生爭, 先要家長和小朋友頂住壓力, 再要小朋友去面試, 咁我會Play Safe, 留係SPC, 出去公海, 游成點, 真係無人知, 你仲要寄望小朋友3次呈分試考得好好, 先有機會入最頂級英津中.

唔好唔記得, 免年龍年係多學生, 6年後和同一班人爭過, 你要有莫大信心.  

tsangnamnam  Very true.  發表於 17-4-7 23:50
‹ 上一主題|下一主題