用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒小學
樓主: 04202011
go

天神嘉諾撒小學   [複製鏈接]

Happy_J 發表於 17-3-27 17:08
廝殺?小朋友自己點會知呢?
合格、升到班就得啦,自己同自己比就真

叻嗰班小朋友係會亙相比較的,今天的小朋友比我們細過時早熟。

利申:不是天神家長。

tkinwong 發表於 17-3-27 21:29

我估龍校的會樂於比較多d,非龍校的通常收埋收埋,唔會隨便放料的

tkinwong 發表於 17-3-27 21:29

我也不是天神家長。
老師測考都有講最高分最低分係點,囡有返黎講,但我每次都教佢自己定一個目標比自己,咁先有意思。
佢只知自己分數,我連佢份成績表都無比佢睇過,名次我知就夠了。

MrBeast 發表於 17-3-27 21:37
我估龍校的會樂於比較多d,非龍校的通常收埋收埋,唔會隨便放料的

講得啱,派完成績表之後嗰日已知頭十名係邊個,連平均分都會share

MrBeast 發表於 17-3-27 21:37

可能天神同St. Mary兩間龍小之間都存在競爭,睇吓邊間好成績。天神學生人數好似較St. Mary少,St. Mary又同自己龍中同一個校舍,正所謂近水樓台先得月,向陽花木易為春,牌面上好似天神較輸蝕。

se6b03 發表於 17-3-27 20:38
唔係計註冊日,而係計學籍生效日。一般學籍生效日為9月1日。新生嘅學籍係由該日起計。況且開學前都可能會 ...
唔係瓜....KG學期完結咗仲算係KG學籍....

奥脫福 發表於 17-3-27 20:56
睇到d咁趣緻的留言,我開始相信在天神,要「逢二進一」並唔係無可能,
只要面皮夠厚,捨得將自專同羞恥之 ...
所以世襲制有其作用,幾年前見到ek 有位old girl mami 唔想個女辛苦,收到cky offer 後即放smc 位

se6b03 發表於 17-3-27 22:05
可能天神同St. Mary兩間龍小之間都存在競爭,睇吓邊間好成績。天神學生人數好似較St. Mary少,St. Mary又 ...

好彩係話可能啫!作為SMCC家長一直唔覺有競爭存在,家長們會分享成績、名次,甚或捉題目心得、常識時事題,呈分更是輕鬆面對。反而我另一小朋友讀有直屬中學的,家長們都守口如瓶。

回覆 karen55407 的帖子

St. Mary要同天神分享St. Mary中學果邊既龍校位,反而想知St. Mary學生升中一後同天神果班如何相處?話晒St. Mary原校升龍中,係返自己地頭,正所猛虎不及地頭蟲,天神果班感覺上好似外來人。

天神係高增值嘅学校,孩子天資平平,只要家長配合學校,谷下谷下,日子有功,到DSE就是尖子一名.
其实大部份津校都係靠谷來把资質一般的学生升值的.世界上沒有不勞而獲的成績,天神明買明賣,學校的一套你唔buy,就不要讀,但唔好見到一條龍入St Mary中学就流哂口水.

相信好多人都知會谷,只係唔知谷既程度。加上唔係個個受谷,家長想谷小朋友。谷得到當然好!谷唔到,輕則情緒病,重則跳樓。

如果有個打分標準就最好,例如10分之中,8分谷還是6分谷?

se6b03 發表於 17-3-28 09:15

St. Mary要同天神分享St. Mary中學果邊既龍校位,反而想知St. Mary學生升中一後同 ...

完全相處融洽!學期開始咪有新同學囉!熟咗就會大家分享下小學的趣事。

CMMM 發表於 17-3-28 09:33
天神係高增值嘅学校,孩子天資平平,只要家長配合學校,谷下谷下,日子有功,到DSE就是尖子一名.
其实大部份津校 ...

明買明賣。

又冇人用槍指住逼人讀。

路是自己揀的,就不要耍無賴話學校點逼你暑假前溫書云云。

樣樣事情都自我中心、諉過於人、輸打蠃要,如何為孩子立榜樣。

se6b03 發表於 17-3-28 09:45
相信好多人都知會谷,只係唔知谷既程度。加上唔係個個受谷,家長想谷小朋友。谷得到當然好!谷唔到,輕則情 ...

谷唔谷因人而異,有人話勁谷-10分,但總有人覺得無咁谷。我覺得要睇整體,小朋友學習能力、家庭支持(主要係閱讀和語文方面培養),語文能力好已經輕鬆好多,尤其中文。

CMMM 發表於 17-3-28 09:33
其实大部份津校 ...
身邊有類似例子,阿大就讀ssp谷C校,阿媽怕阿細跟唔到所以猶豫,但長背中情英小柔說,話捱過頭幾年就得ga la (followed by high pitch he he he),當時我聽到對這言論都質疑,但幾年後好似位長背又講得啱,雖然過程艱辛,值唔值亦見仁見智

se6b03 發表於 17-3-28 09:15

St. Mary要同天神分享St. Mary中學果邊既龍校位,反而想知St. Mary學生升中一後同 ...
呢個問題其他有直屬小學的中學都會出現,whats ur pt?  

siden 發表於 17-3-28 09:48
明買明賣。

又冇人用槍指住逼人讀。
ssp 間c 小有暑假預備班 tim,bring everyone to the same level.  又唔見有人投訴

MrBeast 發表於 17-3-28 10:00
呢個問題其他有直屬小學的中學都會出現,whats ur pt?

中學同時跟多間小學直屬或聯系好普遍,但一條龍學校,多數係一對一。好似天神呢類一對二,St. Mary龍中同時對天神及St.Mary接龍既例子好似唔多,所以想知道內裡情況。

siden 發表於 17-3-28 09:48
明買明賣。

又冇人用槍指住逼人讀。

你係咪引用錯左上面另一個jm既留言作回覆,小心人地誤會。

我只係想釐清一d原則性既問題者。學籍是指一個學生屬於某學校的一種法律上的身份或者資格,登記學生姓名的册子,專指作爲某校學生的資格。

因為學籍係涉及到學校與家長之間的法律責任及保險問題。家長會以為6月注冊左學校之後就即刻係該校學生,但一般係以該學年學期開始即91日計算,所以要知道保險生效日是否跟學籍生效日同日生效。

好多學校會安排新生係暑假期間回校參與迎新活動,但touchwood講句,呢段時間如果出左問題,要向校方追究責任及索償,校方及保險公司會否以該學生學籍未生效而拒賠呢?

有關學校安全與保險問題,可參考以下連結。

http://edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch/sch-safety/index.html

至於91日前比暑期功課,本質上就係有問題。因為該個暑假係幼稚園放比佢,唔係小學放比佢。部分幼稚園要收78月學費,學生既學籍係直至該學年831日才結束。只不過係學校放緊暑假,但唔代表學籍已完結。831前,該小朋友仍然係幼稚園K3學生。咁小學就拎左人地幼稚園比小朋友放既暑假時間黎上適應班,又派暑期作業。只係家長普遍接受左呢個做法先覺得無問題。

se6b03 發表於 17-3-28 10:22
你係咪引用錯左上面另一個jm既留言作回覆,小心人地誤會。

我只係想釐清一d原則性既問題者。學 ...

我係歡迎學校提供適應班,可是並非每間學校都有攪。如果閣下反對做學前練習,不妨坦白拒絕校方。
‹ 上一主題|下一主題