用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 6月份的畢業試有甚麼作用
樓主: Ikymama
go

6月份的畢業試有甚麼作用   [複製鏈接]

甘如果個學生唔系去旅行,而系入左某項運動的香港隊,要去美國集訓幾個月預備亞運會。而學校又唔比請假,假設你地系渠老豆老母,甘叫唔叫渠曠課?定要好負責任甘要日日系學校發牛豆呀?
事實上,好多學校考完試到放假前系好無聊,我知有學校日日叫學生睇 etv 當上堂。

SingMom  多餘!! 代表香港出賽, 邊有校長唔比請假? 又邊會有隊香港隊唔棟學校假期去集訓 !! 作野唔該認真D !!   發表於 17-3-21 22:35

六年級已經要考呈一,呈二, pre S1, TSA......甘多試,學校考少一次都唔得?班細路仲系小學生來的!渠地之前已經起碼兩年不斷操卷,預備無數大大小小測驗考試,臨畢業仲要考個無謂校内試?三月至考完呈三,六月又要大考?

考少次,早D放假,比學生做D更有意義的事唔好嗎?

培養責任感?叫學生自己打掃課室同厠所先啦!

SingMom  多餘, 你不如叫你老細淨係出糧比你唔好比野你做. 怕辛苦咪去讀國際學校.  發表於 17-3-21 22:46

tonyip 發表於 17-3-21 17:17
如果真係代表香港出賽,大部份學校都會批准請假啦!
學校考完試冇野做,就可以請假去旅行,真係冇責任心。

甘如果學校唔比請假,你會點做?

mcl203 發表於 17-3-21 17:32
边項咁堅, 11-12歲出亞運 ??

Sailing 有個 class 系 8 -15 歲組別,系亞運項目。
2002 釜山亞運會,香港代表系 13 歲。
出亞運,最少一年半前開始集訓。

jumphigh 發表於 17-3-21 17:45
好简单,如果佢認為自己有理由点解說服唔到學校批准放假?

因爲好多學校系好僵化保守,校長唔想負責任,唔想開先例。

講翻主題,甘即系好多人都覺得如果有更“重要”的事,考畢業試、返埋最後個兩個月學唔系必然啦!

jumphigh 發表於 17-3-21 18:15
覺得学校咁僵化保守咁唔認同學校,你就早些给孩子轉校啦!校規便是校規,在校守規等於在社会守法。你有權 ...

我無叫人破壞校規,我系叫D學校、家長思考下畢業試系未一定要考,點解要搞個無謂試,早D放假,早D比多點時間學生自己做其他野唔好?

而家我系叫學校改做法,唔系破壞校規。唔系家校合作嗎?校政民主化嗎?提個意見都唔得?
提個意見都比人扣帽子,唔怪得中國人一系移民,一系做順民;獨裁者永遠有獨裁的土壤。

jumphigh 發表於 17-3-21 18:40
点解畢業試係無謂嘢?咁即是除了3次呈分試,其他考試全是無謂試?
咁其他無需呈分的学校呢?所有考試也是 ...
有無睇我之前寫什麽?挂住罵人,人地寫野又唔睇。

[size=15.555556297302246px]“六年級已經要考呈一,呈二, pre S1, TSA......甘多試,學校考少一次都唔得?班細路仲系小學生來的!渠地之前已經起碼兩年不斷操卷,預備無數大大小小測驗考試,臨畢業仲要考個無謂校内試?三月至考完呈三,六月又要大考?”

[size=15.555556297302246px]呢個貼討論主題就系小六畢業試系唔系無謂。我覺得系,原因好簡單,小六學生已經一年要考四五個試,仲唔夠?三月考呈分,七月考 pre S1, 六月仲要考?四個月内考三個試,駛唔駛呀?有什麽教育理念在内呀?

[size=15.555556297302246px]如果你覺得唔系無謂,甘未講你理據囉!樓主就系想討論呢樣野嘛!
‹ 上一主題|下一主題