用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?
樓主: JC_mami
go

小兒愛閱讀但不求深解怎麼辦?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-7 16:11
細路既野好難講喎!
好似我大仔,用kindle睇金庸就好快,因為佢唔鐘意紙張既質感,同埋可以揀啲字大啲,橫 ...
佢...........係鐘意睇圖既..............:omouth:之前BB時買過VTech出果本好似iPad咁既睇書嘢, 佢兩個勁鐘意睇, 不過, 又有聲, 又係彩色。Kindle好似係黑白, 仲要無聲無公仔, 買咗返嚟唔鐘意睇都好浪費咁...................

IloveJJ 發表於 17-4-7 16:13
係呀!唔借書,真係多多書櫃都唔夠位放啦!有啲書,一兩個鐘就睇完,唔借點得。
唯有搬大啲啦!
...
好彩依家進化到唔會買一兩個鐘就睇完既書, 同埋佢哋兩個都有個好習慣, 係D書鐘意返睇返睇再返睇。:happy:

係呀!唔借書,真係多多書櫃都唔夠位放啦!有啲書,一兩個鐘就睇完,唔借點得。
唯有搬大啲啦!
...

好有時啲嘢好難講㗎喎。如果好似我仔咁,我從來冇諗過佢4個鐘可以睇完一本warriors, 但已經洗濕咗個頭,唯有繼續:thinking:

唯有搬大啲啦!
...

依家通常在圖書館內就比他們睇漫畫,漫畫唔可借返屋企。一張圖書證可借8本書,一家四口最多可借32本,都好重吓。不過依家兩個都中學了,處於青黃不接期,比較難揀書了,兒童的太小,少年的不多選擇,青年成人的他們不想看,因此已比前少了去圖書館。

IloveJJ 發表於 17-4-7 16:26
所以我而家咪話嗰啲一兩個鐘睇完既書唔買囉!我大仔仲睇老鼠記者嗰啲架,英文呢!我呢排俾返啲ORT stage11 ...

如果老鼠記者可以打書釘完成,可以慳返唔少:good:

IloveJJ 發表於 17-4-7 17:42
我仔都無去圖書館了!佢話無乜書好睇喎!
其實係佢覺得兒童既唔好睇,但佢又唔會去成人嗰邊睇。而家係我估 ...
都相似,之不過揀書那位是爸爸不是我。老公會揀英文書比囡,中文書比仔,佢自己也會揀啲。但有些書借咗返屋企到還也未必有看,包括老公啲書。

S-Kwok 發表於 17-4-7 15:25
當年……我都係咁諗,阿仔一話做網上功課就好高興。但事實係……阿仔都係啱啱先接受到kindle,佢2個月前仲 ...
事後孔明報到。之前雖然網友極力推薦,但因為我小朋友對黑白公仔的書都冇乜興趣,況且就算是different from lcd/led,我都是覺得長時間fix focus 對眼仔不太好,所以冇買

little_yolky 發表於 17-3-17 10:50
講開樓主話睇書同文法既關係, 又記起前排阿細做worksheet, 有一句應該用goes, 因為教緊present tense, 但佢話係went, 不過其實係佢啱D喎, 但學校未教past tense丫嘛, 咁即係唔係model answer, 即係錯啦, 我都唔知點答佢好。即係同一句同一個答案, 二年班就錯, 三年班就啱。呢個case近來都試過幾次了。
老師點解釋?
其實我唔會執著教緊咩,因為正確答案就係正確答案。

IloveJJ 發表於 17-3-21 10:37
我哋都係咁樣出呀!
咁你睇到係講fact就用present tense,講緊上星期既事,就用past tense,好正常噃! 我哋小三加埋simple future tense,係成段既(不過,我諗我哋唔會深,因為始終係津校)。點會有可能同一句說話,又可以用present tense,又可以用past tense呢?
有,同一句present tense + past tense 例子:i think what i learned from this book is very important for my whole life.
呢個係上個月親戚A英文讀書報告老師圈左做金句

little_yolky  係,tenses其實係睇句句子實際內容講乜而定。  發表於 17-4-10 12:21

大家既伴讀係點架?一齊睇?係旁邊望住佢睇?

S-Kwok 發表於 17-4-7 17:10
如果老鼠記者可以打書釘完成,可以慳返唔少

呢個其實可以,不過我諗唔係精讀。

retriever 發表於 17-4-10 07:33

呢個其實可以,不過我諗唔係精讀。

喺書局打得書釘,都預咗係只為娛樂,唔洗精讀囉

greentea000 發表於 17-4-7 19:06
老師點解釋?
其實我唔會執著教緊咩,因為正確答案就係正確答案。
無解釋, 係我叫佢唔好用, 因為老師未教。

‹ 上一主題|下一主題