用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大取消天文學/數學/物理主修
go

港大取消天文學/數學/物理主修 [複製鏈接]

回覆樓主:

關通識乜事?其實評論前有冇睇新聞內容?物數雙修,比我都唔讀啦。

retriever 發表於 17-3-16 19:10
phy math 好多人讀?

今日唔係新聞講返出來,我都唔記得咗有佢哋存在。

Math/Phy梗係冇人讀啦, 兩科都半桶水,為乜先?

依家四年制,真係叻既,Math同Phy double major啦!呢科Math/Phy殺得對,殺得好。

ppmmbb 發表於 17-3-18 00:39
殺果科味係你所講Double Major囉!

Math/Phy 不等於 Math Phy double major.  講完 !

ppmmbb 發表於 17-3-18 00:58
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170314/56426289

自己睇啦!

我本來都唔想再回應你.  有HKU webpage你唔睇, 你去睇蘋果.  睇你就睇清楚啦.

"取消數學/物理主修後,學生仍可選擇數學及物理雙主修或副修此2科"

數學/物理本來就係一個獨立學系, 如果數學/物理叫double major.  那些讀數學系+物理系叫什麼呀 ?

ppmmbb 發表於 17-3-18 01:33
Sorry, 我睇錯, 我讀HKU時未聽過(可能我大鄉里,見識少)你講math/phy此一科, 只識人讀math&phy double majo ...

很久了,但詳細歷史冇考究過。如果冇記錯,編入JS6901前,好似叫6638。
‹ 上一主題|下一主題