用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問上智英文書院和顏寶玲書院,會如何取捨? ...
樓主: letakot
go

請問上智英文書院和顏寶玲書院,會如何取捨?   [複製鏈接]

emibaby 發表於 17-3-10 17:40
上ek search 過亦聽過我既朋友提過,以往自行主要收外區生,而SSP既學生主要係大抽獎入。簡介會當日校長都 ...
我都信係。不过阿女今年DSE了,當年仲只係有-次面試。我地係KL3跨区入。當年係band1中考41-50/12x. 阿女英文係好,而佢小学同学排名2x, 無選上智自行,放榜直接叩门都即收佢~英文好真係有著数。

celialing  囡囡真係好叻  發表於 17-3-14 12:11
Ktfk  英文好係好有着數   發表於 17-3-10 18:20

我会話自行傾向/主力/喜欢收区外学生,但唔係绝对/只有/全数收区外生,区內有实力学生亦係目標。既然大抽獎band1头中尾都会抽入,自然要靠自行時收番d確实有能力既学生,先会保得住6年後DSE成績。

Ktfk 發表於 17-3-15 14:00
上智 校長 Mrs Or 都係上智畢業。。
今年教五班DSE班班主任全部係旧生~~
題外話:為左同班中六生減压,五位班主任專登叫部雪糕車入学校,請佢地食雪糕~开心到不得了。

Ktfk  Really so warm....  發表於 17-3-16 07:56
twhkleung  這樣的老師真難得! 這羣學生真幸福!  發表於 17-3-15 17:43

emibaby 發表於 17-3-15 16:12
非華裔,個名以南亞裔。我地報名時都有2位菲藉人士交表排我前面,但interview當日睇我地前面果d係華人,學 ...
之前有個非華裔daddy做家教會member,流利廣東話!

Ktfk 發表於 17-3-16 00:09
跟據上智資料,最近三年本區 intake 最多係 :

SFA - 35

SFA虽然係最多入上智,但最top既都跳出区外,自行首選亦未必係上智~
仲有礼賢都入唔少

Ktfk 發表於 17-3-17 22:52
一下子全英文語境是否容易跟得上呢?

同學仔們有冇適應有困難呢?
如果小學時英文喺一向唔錯既話,一下子全英都唔會有問題。我細女剛升中一(唔喺HTC),班主任話我唔講都唔知佢喺中小升上黎。如果喺SFA等幾私小,英文一定無問題,不過透過大抽獎入既就有d難講,我其實亦唔太清楚SSP津小既英語水平。

os_ecu 發表於 17-3-16 15:10
咁 SFA 呢個 level既 主要target 會大概係邊幾間呢 ?

上智去過聽talk, 個人覺得都仲係同一線爭少少. (No o ...
三間私校top既女仔不外乎喺考DGS、SPCC、SPCS、HY、GH啦~~SFA就入考津校多d。HTC當然喺同呢d爭少少,果d叫傳統名校,HTC叫地區名校,喺有d分別既~

222magmag 發表於 17-12-23 00:00
又搭訕,如果上智和林護又怎揀?

LW的DSE成績比HTC好吧~最好問hkpapa.

MySweetBB 發表於 18-11-25 22:57
回覆 SONIALAI 的帖子

想請教大家, 若MCS 同上智點揀?我女兒在MCS小學部讀緊P6,  但唔想上中學部  ...

OMG~~~点解呀?MCS係傳統1A, 上智只係地区咋喎……点比呀?

little_yolky 發表於 18-11-26 11:33
如果同同學仔唔夾又成績夠跳船, 咪自行試下其他囉, 唔係咁多原校生, 又要頂多六年, 好惡頂既。  ...
同同学仔唔夾……一級禁多人……唔夾A咪夾BCDEFG囉~MCS成績夠跳船,去DGS SPCC啦~去上智?

asweetmom 發表於 18-11-26 12:14
B1A學校學業繁重,並沒有多少時間交友,不在一個班就更難了。
講你都唔信,1a校-d都唔繁重。听好多講MCS更係自由。
‹ 上一主題|下一主題