用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Any St.Paul Catholic Primary mummy here??
樓主: coffee
go

Any St.Paul Catholic Primary mummy here?? [複製鏈接]

Re: Any St.Paul Catholic Primary mummy here??

好煩媽媽

Thanks,聖保祿d家長真係好喇,有求必應

Re: Any St.Paul Catholic Primary mummy here??

好煩媽媽:

大家都是SPCS的家長,希望妳經常入黎同和大家分享一下心得和經驗。

補充小小資料:

PTA=家長教師會

學校的輔導班暫時只提供給.P.3或以上班級,P.1 & P.2暫時未有份。

一定一定

各位準P.1媽咪:

如果妳們打算會在暑假買一些補充練習給阿女準備的話,可以去”精工”看看(學校書單指定書局),那裡現在尚有部份補充練習放置在架上(遲D因要出售教科書暫時要收起)。

如果妳不知該如何選擇那一本時,亦可以詢問那位職員”蔡姑娘”,她很樂意給意見,亦知道現各名校現在使用那一本補充練習,如妳告訴她是SPCS的家長會有九折比妳的。

joyceko

其實在商務已買了少許練習給囡囡,有幫助嗎?
另因為未有書單,可否給我'精工'地址,電話或pm給我呢,
Thanks

july2005

其實商務出售的補充練習大部份精工都有,不過精工有的商務則未必有。

妳已買了練習給囡囡,對她當然有幫助啦。

精工位於銅鑼灣道,近皇仁書院斜對面,電話無在手,可以打去電話公司查一查便知。

精工web : www.jingkung.com

hi,
我個女都派到呢間, 但同時亦有一間女校後補都收左佢. 我住得比較近呢間學校, 我就想畀個女係度讀, 但未決定前, 我想問清楚以下問題, 希望有人解答 (因為我試過打去學校問, 校務處 and 校長都答得唔係好清楚, 成日話等新生日會講解, 叫我放心交個女畀佢地):

1) 聽講每年有4次測驗, 2次考試, 考試仲考全部課程, 係咪讀得好辛苦??? 因為好多學校依家都係考一半課程, 未測驗的才考.  
2) 如果好辛苦, 你地係點應付咁密集的測驗, 考試??

3) 平時測驗佔考試幾多百分比, 讀得咁辛苦, 會唔會唔計??

4) 另外, 我聽講係咪"中英數"其中一科不合格就一定要留班?? 會唔會考慮其他因素唔駛留......因為我個女中文好差, 英文數學就好好, 會唔會因為一科中文而會留佢班.....

5) 老師會唔會好嚴?? 校方會唔會時常主動接觸學校??

可能我想得太多, 因為真係好煩, 唔知揀邊間學校, 我想睇下個女可唔可以應付到呢間學校. thx!

請問另一間女校係邊間?  除咗你d問題, 我本人會考慮埋間直屬中學, St. Paul Sec 係一間幾好嘅中學.  如果另一間女校無中學的話, 我會選擇 St. Paul Cat.

hi,
個間都有中學, 水準同呢間差不多, 我朋友都有個女係個間讀, 所以咪試下去考, 點知又考到後補, 依家個心十五十六, 個間就遠d, 但因為識得有人係個間讀, 情況清楚d;  
但呢間就唔清楚, 我選佢係因為貪近, 聽人講幾好, 但唔知實際情況係點, 希望有人盡快解答我的疑問, 我要盡快決定.Thx!

Chisty100

其實我和你情形都幾似,又係有私校back up,(我果間係般含道,你呢?),好開心可以派到第一志願,但其實有好多家長都唔信政府,令願讀私立或直資,好似囡囡果班就只得6個同學參加派位,擔心現時學校無酌情權,就算派到好學校,都唔知可否保持到以前既水準,而我對這學校都不是十分了解,有無現任家長可以比多d意見我們呢,勞煩哂,Thanks

啱啱答完christy100 D 問題個server又down咗.  又要重新答過.   

1) 聽講每年有4次測驗, 2次考試, 考試仲考全部課程, 係咪讀得好辛苦??? 因為好多學校依家都係考一半課程, 未測驗的才考.  

相比只係考一半課程的學校更係辛苦好多, 不過比耐力一定係考全部課程o既小朋友比佢哋優勝.  我自己以前都會覺得好無謂測完又考, 但近年o既諗法又有d改變, 考試係會比佢哋讀得辛苦, 但我相信考部份課程o既小朋友一定將以前o既嘢忘記得一乾二淨, 而自己o既小朋友腦海仍然有學過o既知識.

2) 如果好辛苦, 你地係點應付咁密集的測驗, 考試??

測驗每星期一科, 測完一科仲有成個星期讀, 都唔算太辛苦.  但你想要9字頭就要辛苦同勤力好多. 考試o既話, 未測過o既讀多D, 測咗o既要識寫識串同明白課文內容都夠.  考試多數淺D.  如果你要9字頭, 咁就要每一課都讀得熟啦.

3) 平時測驗佔考試幾多百分比, 讀得咁辛苦, 會唔會唔計??

測驗佔50%, 考試佔50%.

4) 另外, 我聽講係咪"中英數"其中一科不合格就一定要留班?? 會唔會考慮其他因素唔駛留......因為我個女中文好差, 英文數學就好好, 會唔會因為一科中文而會留佢班.....

都有聽聞, 但我唔清楚.

5) 老師會唔會好嚴?? 校方會唔會時常主動接觸學校??

我覺得唔算好嚴, 女校會要求D女仔斯文D, 上樓梯唔可以太大聲, 唔可以講嘢, 見到老師只可以點頭.  D老師都OK, 我阿女有濕疹個老師會主動打比我問我佢o既情況, 又會介紹中醫.

JOYCEKO 你點睇?

Chisty100 & qqbaby123,

我很明白妳們的心情,我個女在入小一時,曾經考過個位於中區兩間私立女子小學,均被正式取錄,最後都放棄學位。

比較過各方面及個人的選擇,SPCS均有齊那兩間私立學校的優點,但就不用交學費,所省的六年學費,可以給留比阿女學多D課外知識不是更好嗎。

一所嚴謹的學校,可以給學生培養出良好的學習態度及品德,學校給學生經常測驗,是要她們常常都keep on line,小朋友自小在少少壓力的環境下成長,對她們反而有益,將來要出去與其他人競爭一點也不難應付。

hi,
好煩媽媽 & JOYCEKO, 好多謝你們的資料&意見. 我要同我老公商量一下, 希望9月份大家讀埋同一間學校啦.
Thanks!

好煩媽媽,Joyceko

Thanks

Christy100

有決定未呀,唔知我地囡囡會唔會同一班呢

hi, 我個女現讀聖瑪加利大, 不過自己唔係住灣仔區, 請問收機會大嗎?

機會大, this year have approx. 20 girl go to St. Paul Catholic Primary

Hi,

Is St. Paul Catholic Primary School teaching all subjects in English as same as St. Paul Convent school ?

TTJTMaMa 寫道:
機會大, this year have approx. 20 girl go to St. Paul Catholic Primary

好似15分都入到

今日有無人去註冊呀,各位準小一媽咪覺得點呀,我就覺得間
學校舊左d,無法啦已經係政府保護文物
‹ 上一主題|下一主題