用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 快五歲要報什麼類型小學
go

快五歲要報什麼類型小學 [複製鏈接]

男孩K2, 快五歲, 要考慮報小學. 老師說他非常聰明, 但對於沒有信心或不喜歡的事被迫去做就會發脾氣;
對自己喜歡的事會好沉迷, 例如數學, 中文, 看地圖, 音樂, 能自己專注及主動學習數小時, 也不用我們或老師特別去教;

但對於不喜歡的人和事就完全不感興趣, 也不理會他人意見;

要如何為這樣的孩子選小學呢?
學校老師沒有特別意見, 只建議我要小心選, 因為他喜歡跟不喜歡是兩個極端....

因為太細, 看大家分享說要6歲以後才適合做資優評估, 但不知道可以如何理解他的學習能力, 是選活動教學式? 定傳統教學法? 定係主要是看老師有沒有愛心會否包容, 讓這些超有個性的孩子有所發揮呢?

請大家給點意見, 謝謝!

一名迷惘的媽媽

1    0    0    0

Franceschingyi 發表於 17-2-22 15:54
男孩K2, 快五歲, 要考慮報小學. 老師說他非常聰明, 但對於沒有信心或不喜歡的事被迫去做就會發脾氣;
對自己 ...

其實我同你有差不多的煩惱! 我仔4歲, 依家讀緊K2, 佢都係如果喜歡的人/事就好合作, 冇咩問題, 但遇上佢唔喜歡的人/事, 會表現好反叛, 說話、行為咁令人覺得佢討厭, 難接受。

佢講說話都好成熟的, 所以經常喺學校表現唔合群, 唔同人傾計咁。 返到屋企都好正常, 算聽話的; 但如果佢唔同意的興趣班, 就會表現好反叛, 扮自己坐唔定, 人地叫佢唔應唔望人, 令人覺得佢有病咁。

今年都要決定選校, 我當然希望佢可入直資學校, 但佢性格都好難考到了! 平日有人問下佢叫咩名, 佢都會好玩野咁話「唔知、我無名」之類, 除非去旅行過海關、睇醫生, 否則連咁簡單嘅問題佢都唔會答人

我自己係覺得佢應該適合活動教學, 不過真係唔知佢點

Franceschingyi 發表於 17-2-22 15:54
對自己 ...

你小朋友同我仔很相似,我仔今年9月小一,直資考唔到,只有1間私小收,另外等緊1間國際學校,傳統完全唔會諗,明知唔啱佢

醒目開學勳章

回覆:Franceschingyi 的帖子

聽聞港同不錯!
如津校反而不適合傳統神校, 要找較活動教學的

piglet0529 發表於 17-2-24 04:35
聽聞港同不錯!
如津校反而不適合傳統神校, 要找較活動教學的

但港同都好難考, 每年都幾千人報, 只收百幾個

我當年也遇這種情況,當他步入第一間要面試學校,他已經同我講我不鍾意這校,要走。之後,我就在YouTube 搵我心儀個幾間的學校嘅video 他看,俾他知道在這些學校上課有多開心和好玩,咁在他面試時,他居然很用心去回答。而校長跟他談話時他亦自己說出理由去支持自己要入讀原因。

想補充一句,我由他幼稚園到現在小一,我自己都沒有去證實他是否資優或係阿士保加症,而我校也沒察覺到。只是因他某種原因,我要自己去尋求學校社工和學校的兒童心理學家嘅幫忙。但當他聽完阿囝情況後覺得要評估。所以當你們上到小學,而又未評估的,你可向學校社工表達自己兒子平時怪旦的想法或行為,如他們覺得有需要,他們會轉介做評估的!(可能我校有太多這case,你不去尋求幫助,班主任一對三十幾,又要教書,佢地沒可能了解得這麼多)

回覆樓主:

盡量係小學既開放日去參觀,等佢自己感受。呢d小朋友會話你知。
當年我個仔就係睇中,家下讀緊既小學,返黎話一定要報呢間,叫我想辦法。

回覆 chowqv 的帖子

多謝大家的意見,那應該是傳統不適合, 活動教育會好一些;另外就是帶他去開放日或先讓他了解這間學校,讓他自己決定是否喜愛這所學校;
謝謝!

addoilcc 發表於 17-3-7 00:46
請教考唔到原因,是什麼?即場表現唔好?明明識唔出聲唔答?坐唔定?

我都唔知點解,佢話全部都有識答,佢坐得定嘅,不過我估係外型細小,矮人1個頭到,望落似3歲啩,我估咋,或者係自理能力差。

addoilcc 發表於 17-3-7 08:01
身型都真係會有影響,我小朋友都細粒
我個小朋友都係好細粒,望落去似三歲

Hello, 想問下大家意見, 我小朋友比較活動坐唔定, 目標感不足, 專注力不足, 是否應該讀活動教學既學校呢? 我一直都諗住係活動教學比較適合, 但朋友又話讀傳統學校會好啲, 因為小朋友已經咁不受控, 應該要讀傳統學校, 好好處理坐不定問題, 而且專注力已不足, 如果讀活動, 就會比較自由, 鐘意就聽,唔鐘意就自已玩, 對佢學習都不會有理想效果..., (朋友之前去過一間活動教學既開放日, 老師是容許小朋友上堂時走來走去, 朋友感覺是不好的), 我唔識選擇, 大家可以比d意見我嗎? 謝謝!

addoilcc 發表於 17-3-7 00:46
請教考唔到原因,是什麼?即場表現唔好?明明識唔出聲唔答?坐唔定?

今年報考其中一間私小,老師用英文問,佢堅持用中文答,佢既英文係識聽識講,問佢點解,只係答我:我覺得中文好聽D;另一間私小要聽音樂跳舞,佢無跳,話覺得好無聊。真係比佢激死。

Franceschingyi 發表於 17-10-8 02:13
今年報考其中一間私小,老師用英文問,佢堅持用中文答,佢既英文係識聽識講,問佢點解,只係答我:我覺得 ...

我地當年老師叫所有考生跟指示玩遊戲,佢就坐係到郁都唔郁,佢話唔郁咪唔會輸囉,真係比佢激死,好彩最後都收咗。

回覆樓主:

Deleted

Activehealth 發表於 17-10-8 14:34
根本係行為問題,同係唔係資優無關係。

如果佢咁細個都咁有性格唔聽人講,到teenager 時仲更加不受控。

Can I know which international school in Hong Kong has support to the kids with special need like ur son

likelykelly 發表於 17-10-9 23:23
Can I know which international school in Hong Kong has support to the kids with special need like u ...

ESF

回覆樓主

資優小朋友未必一定適合活動教學,有些小朋友要跟routine,太free 佢反而唔適應。上到小學,學常規都無可厚非
‹ 上一主題|下一主題