用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 聖馬可
樓主: Honey
go

港大同學會 VS 聖馬可 [複製鏈接]

Bigmowmow 發表於 17-2-19 13:36
所以選擇讀直資(除神校)可能冇讀津校最top Band one A 學校咁辛苦,因B1 英津只收B1 學生!論學業成績, ...
咁又唔可以咁講,傳統官津都好被動,只有自行加叩門可以㨂心儀學生,好多時錯配,特別呢十年八載因出生率下降,導致不少band 2生入到band 1 校,繼而拖低整體DSE 成績,有d慘變中中。

所以港華都想轉直資,就係唔想被動收生,才可以保持學校水平。

其實眼見大部分傳統名校都轉哂直資,都真係睇到香港教育制度越來越失敗、度縮。

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 17-2-19 14:23
所以港華都想轉直資,就係唔想被動收生,才可以保持學校水平。

其實眼見大部分傳統名校都轉哂直資,都真係 ...

鬼咩,頭痛醫頭腳痛醫腳,無遠見無planning。政府只能保證夠學位,其他就靠家長自求多福了。
用津校vs直資黎選校係唔理想。正如津校都有「好想入」同「唔想入」,直資亦一樣,直資多一樣學費考慮,值唔值,就要多方面衡量了。
單從客觀條件睇,港中老師多(數staff list有約90個)、課外活動多(今年cut左都仲有5x樣),較優勝。但歷史唔夠耐、未建立舊生網絡,亦係考慮之處(不過同時有基金會補數,家長比較有學識亦投入幫忙建立聯繫,都同樣有幫助)。
有樣值得提提,港中有full time career counsellor (而家叫head of admission and career guidance),負責收生、升學、就業輔導,本地外國都會幫,應該唔係間間學校有。以舊年university fair為例,都有5x間本地外地院校黎擺檔,三大有黎擺檔講talk,面皮厚講句,請得郁三大黎,學校付出心機之餘亦要講江湖地位。

Charlotte_mom 發表於 17-2-19 18:54
鬼咩,頭痛醫頭腳痛醫腳,無遠見無planning。政府只能保證夠學位,其他就靠家長自求多福了。
用津校vs直資 ...
基金會係咩?

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 17-2-19 19:12
基金會係咩?

香港大學畢業同學會教育基金

artroboy  Thanks  發表於 17-2-19 20:11

Charlotte_mom 發表於 17-2-19 18:54
用津校vs直資 ...
謝謝資料,請問課外活動要另外比錢嗎?學校有無限制最多參加幾多樣?

醒目開學勳章 王國長老

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-19 21:16
謝謝資料,請問課外活動要另外比錢嗎?學校有無限制最多參加幾多樣?

課外活動同一般學校一樣,平嘅免費,出面搵人教就自費
選擇都幾豐富,只恨時間唔夠多(每星期最多三日),除一般常見果d,一般學校未必有機會玩嘅欖球、太鼓、劍擊、minecraft 都有,當然仲有learn and serve啦!有煮野食、舞台化妝等,邊學邊serve

CheungAA  太多活動, 返屋企已很累, 仲點有心機讀?  發表於 17-2-19 22:00
Eat_Sleep_Play  正呀  發表於 17-2-19 21:46

用津校vs直資 ...
如果有不少港大舊生肯幫手, "人際網絡"未必會差得過傳統名校好多.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-2-19 21:45
如果有不少港大舊生肯幫手, "人際網絡"未必會差得過傳統名校好多.

好難比較嘅....總之老土講世界好現實,識人好過識字囉。識人越多越著數

醒目開學勳章 王國長老

「太多活動, 返屋企已很累, 仲點有心機讀?」
一星期最多三日,零日定三日自己決定吧。學校安排活動俾學生,唔係強制迫學生每星期都要參加三日呀

Charlotte_mom 發表於 17-2-19 22:07
好難比較嘅....總之老土講世界好現實,識人好過識字囉。識人越多越著數
...
如果舊生係在職既中高層專業人仕, 應該比D上咗神枱既名校老鬼更有實際幫助
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-2-19 22:10
如果舊生係在職既中高層專業人仕, 應該比D上咗神枱既名校老鬼更有實際幫助
...

緊係啦!高層傾向請返自己師弟妹,其實唔係秘密。
‹ 上一主題|下一主題