用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好? ...
樓主: abbieyung
go

如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好?   [複製鏈接]

teambuilder 發表於 17-2-13 10:11
選優才。既然培僑成績未穩定(不講左不左派),真道成績又麻麻,音小又太偏門,何不直接選成績優異的優才?四 ...
音小其實如何運作呢? 我相信佢唔係偏門, 只係一向俾人有呢個大眾水泡既感覺啫!

音小中學部近兩年既DSE成績, 其實同優才相近, 更遠比培僑同真道出色.

所以如果目標係去考DSE又唔會諗住轉中學, 優才同音小其實都可以諗.

晴天公主    發表於 17-4-8 10:37
japoton  其實好多是因為學費而放棄, 但其實音小身邊好多朋友知是一間好學校, 如不是學費問題一定是首選   發表於 17-2-20 13:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

NeoMom 發表於 17-2-14 09:19
揀學校唔係只睇成績, 例如如果小學朋友跟本唔鍾意音樂, 又不是教徒,入到便好似搭檯咁, 我估呢個便是有人覺 ...
其實音小係咪真係好似"外界"認為咁著重音樂呢? 我都好想知

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 17-2-14 10:23
我都好奇想知,個個講到起重宗教氣氛同極注重音樂
點解我要整咁多"數據分析", 主要係希望透過比較客觀既數據, 去彌補只靠人云亦云去評估學校既不足之處

好似某D學校, 坊間話佢係Happy School, 但原來教快教深, 又多測考, 咁仲算唔算Happy School呢?

h9907246 發表於 17-2-18 01:58
想問音小DSE成績邊度睇??上網找唔到。。。請𧶽教。。。
ICQM中學DSE成績:

DSE2015:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&page=5#pid41247203

DSE2016:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3187884&pid=43164984&fromuid=1389083

japoton 發表於 17-2-20 14:03
我小兒是音小生今年小一, 感恩沒選錯學校, 相信沒有最好, 只有最合適, 小兒沒音樂底子, 但音小是有方法培養 ...

你覺得呢篇嘢, 係幫咗音小, 定害咗音小呢?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3420239&extra=page%3D1

Felix223  比我見到, 會無咗興趣, over咗D.  發表於 17-2-20 17:00

lui 發表於 17-2-22 13:27

報道指出音樂課的比例,是給外界清淅他們的教學安排,有害不害 ...
一睇標題:

音樂教育全港最強
仲未夠死?

japoton 發表於 17-2-25 13:40
回覆 BIGBOSS888 的帖子

2評估,2考試
8啩一問,音小有冇講咩情況下要留班?以我所知,不少私立/直資小學都有主科唔合格要留班既規定。

ok3 發表於 17-4-14 12:57
質素不錯的同區資助小學, 唔係話你選就有得讀。對好多手持10分, 15分嘅家長嚟講, 大抽獎係將子女交託俾命運 ...
如果4間小學既中學都唔係自己杯茶,我寧願搏吓運氣。

teambuilder 發表於 17-4-15 18:11
回覆 hkpapa852 的帖子

咁不如一早唔好考,一於揀第五間。
事實上呢幾間我當年無考慮過考, 最後亦無去考

如果心儀中學係傳統名校, 其實入咗呢幾間, 對升中(如果唔想直升中學部)無乜好處.

assado 發表於 18-1-31 06:59
GT 將有IB 課程在高中, 學生可以多一個選擇升學途徑。

就係因為佢要攪IB,更加要考慮清楚。

亂攪IB,隨時賠了夫人又折兵

Natalie116 發表於 18-2-4 10:10
而家我係k2媽,點可以睇選咩學校用咩數據去分析,可以指教嘛。
先諗下日後想子女入既中學, 不要盲目去考龍校

因為入咗龍校, 就9成預咗要讀埋佢既中學, 日後要離開並非想像中咁易

assado 發表於 18-2-1 20:31
其中一個考慮, 但選擇IB/DSE 與否, 都取決於同學成績是否合適, 家長取向。正面諗, 學校發展多一個升學途徑 ...
要開辦IBDP需要IBO認証, 加上師資等考慮, 營運成本會大增

開得IBDP, 都係想係IBDP有好成績, 咁可能會攪到學校為谷IBDP成績而令資源有所傾斜 (如果IBDP成績唔掂, 仲邊有人嚟報? 花咗咁多錢又無成績, 點交代?)

IBDP只係眾多國際試其中一個, 認受性高既尚有不少選擇.

君不見DGS同SPC, 都寧開GCE-AL, 都費時花錢去趕潮流攪IBDP

HYYU 發表於 18-2-7 14:13
Quote from PKC website

「2+1」國際課程  大學翺翔
IFY課程是好, 但只可選16間大學, 選擇有限制

而且還有一些要求, 我又唔知PKC點去處理

根據Official NCHK既資料, 要修讀IFY, 有以下先決條件:

- 修讀IFY前, 學生必須已達17歳
- 必須已在學校完成了12年課程, 或完成11年課程但達到一定既成績 (沒有說明, 相信係用IGCSE成績去評估)

https://www.ncuk.ac.uk/wp-content/uploads/2017/12/Entry_Reqs_IFY_China_2017-v2.0.pdf

其實IFY係類似大學既銜接課程, 所以佢係接受DSE成績去入讀, 唔係直接建議俾一般中學生用作升讀大學既板. 似乎要讀IFY, 應預咗讀6-7年中學係較理想.

點解唔開辦一個認受性更高, 又可直接用作升讀全球大學既GCE-AL?

sunflower2000 發表於 18-2-7 18:06
我去年已了解過, 也在簡介會影了相, lFY資歷已被國際認証機構認証, 等同AL, AP, 澳洲高中畢業証書, 所以報 ...

IFY只係一個統稱,不少海外大學都有開辦自己既IFY課程,要攪清楚。

培僑既IFY係NCUK開辦,好似呢個資歷仲未被英國UCAS認受(至少未見到UCAS有訂出GCE-AL同NCUK成績既tariff),所以係咪真係你理解中有咁高認受性呢?

不過培僑好似仲有開BTEC,呢個認受性就高好多
‹ 上一主題|下一主題