用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs TSL
樓主: 劉仔仔
go

CKY vs TSL [複製鏈接]

撇除學費,兩間如果取捨?
CKY 講求自學,grammar 係咪要家長自己執?
中英文需要改補?

TSL 活動化但仍是傳統學校,有固定教學範圍,
有精英小組和輔助小組拔尖補底
會不會很谷?如果小朋友入唔到精英小組係咪會跌落band 2?

求賜教

27    0    0    0

我擔心CKY家長有好多involvement, 小朋友寫book report ,寫週記,year 1學生中英文程度未必即時做到,家長要花多少時間陪做?!聽說老師只會圈錯處但不作解釋?教育孩子基本grammar 是否落在家長身上?

資料來源自year 1的用家,已在CKY一個學期,她覺得小朋友的英文有進步(起碼比以前肯講), 但文法是不正確的,因老師只會用紅筆圈但冇說明。家長回家後除陪伴朗讀外還要教孩子grammar.. 因為我是在職媽媽,英文亦沒有很好,所以擔心冇時間及能力協助小孩。
就係因為每個用家講法不一致,我地先會疑惑,想上來問大家意見,如果一早清楚了解便不需要開post被插
兩家學校的open day 在3 及4月,我只是想盡快做適合自己孩子的決定和放位給其他小朋友

Lamka 發表於 17-2-7 10:44
我是CKY高小家長,你的憂慮我也曽經遇過。當時我的小朋友完全適合傳統教育,但爸爸和我都喜歡IB。

一年級 ...

謝謝你的分享,令我有更多反思和信心
相信小兒和我很快可以融入CKY呢個大家庭

HCB 發表於 17-2-19 22:51

當然cky和tsl也是好學校。

謝謝你的分享!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題