用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 註冊協恩 / 守候派位英華女
go

註冊協恩 / 守候派位英華女 [複製鏈接]

回覆 mother904 的帖子

直資註冊了, 也可叩津中/官中?

Yanamami  叩門無問題  發表於 17-2-1 23:39

回覆 小可人媽媽 的帖子

不明白,註册直資已交了小六资料表,直資又把资料表交给了教育局,又如何扣津中/官中?就算自行去了面試,放棄了便是放棄了,津中也有你棄權的资料,所以应不再可叩回津中。政府這樣做就是不想有人一腳踏兩船。如你所說是可以,有無人真的這樣做過?成功嗎?即又有直資學位又有津中學位?

little_yolky  人哋講緊叩門唔係自行,你搞清楚未?  發表於 17-2-3 14:56
Yanamami  唔算踏两船,事关叩你係可以叩,但人地未必收你,叩门其实比考自行更难~  發表於 17-2-2 09:52

回覆 somuiQQ 的帖子

但不是先註册直資,再叩到津中

回覆 bettyay 的帖子

如小六資料表已交直資和教育局, 又如何叩津中? 是否照叩津中, 收了才寫信去教育局取回小六資料表? 奇怪!!

回覆 mcl203 的帖子

對不起各位, 真的不明白程序, 請問是否如下?

(1) 獲直資取錄
(2) 註冊直資
(3) 直資交註冊資料比教育局不進行大抽獎
(4) 進行自行面試
(5) 7月放榜
(6) 到心儀津中叩門 (自行兩間如有位)
(7) 若成功, 註冊津校

請問 (2) 和 (7), 需什麼文件註冊, admission slip何時會有又應何時使用?
謝謝各位

mcl203 發表於 17-2-2 11:53
不論直資已註冊...自行...統一....7月都有派位紙
已註冊直資...派位紙上就係直資學校名
派位後...簡單D就 ...
謝謝mcl203

Admission slip = 派位紙? 如不是, admission slip 是何時派?
即使直資已註冊, 到七月也要拿派位紙再註冊一次 (即共註冊該直資兩次?)
或7月放棄該直資也可, 如在註冊限期前叩到津中?

Yanamami  派位紙係放榜曰派~  發表於 17-2-2 14:56

Yanamami 發表於 17-2-2 15:04
其实程序2唔称得上係正式註册,只係直資收左你,你簽番份undertaking話你放棄大抽獎(你仲可以去自行㗎)同 ...
直資一般三月或之前放榜, 四至五月直資交資料去教育局,   自行面試二月尾開鑼,  津校(可能五六月)比位前一定check 過直資有冇比位你先決定自行放吾放位比你 (如面試又成功), 無可能同時有直資位和津校位. 可以照去自行面試, 但津校一定吾會放位比你. 機制如此. 希望無理解錯

bettyay  大家講緊七月放榜後情況,如果仍未明,可能需要些時間消化了  發表於 17-2-2 16:03

Yanamami 發表於 17-2-2 16:32
我亦只係話你可以照去自行,無話津校会俾位你,係咪?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthr ...
當然啦!家長"精",教局/校長吾"笨"。玩"遊戲"可能最後都係自己中伏。谢谢你寶貴的资料

BallBallMaMa 發表於 17-2-2 16:19
津校決定收生時是唔知自己係考生的自行一定自行二,更加唔會知有沒有直資收左個考生,純粹係按自己的收生 ...
admission slip 係幾時有?7月?問巳註册学校取回又係咪一定得?教育局有冇監管?吾好意思,只想问多一点资料,谢谢

Yanamami  放榜日派~  發表於 17-2-2 18:01

b3410 發表於 17-2-2 19:34
回覆 Yanamami 的帖子

請問如果依家(1月)已簽undertaking, 而直資亦交去教局。還有機會參加自行面試嗎? ...

(1) 不是每間學校也是全in. 不是全in 的. 無人知佢點選人, 有可能先查教局 (因有人話教局日日更新資料)
(2) 全in的 , 有面試機會但否會比位你, 放榜後再叩門? 太多因數影響, 又吾知今年該校長的唸法, 無保證! 風險高!

bettyay 發表於 17-2-2 21:45
回覆 CheungAA 的帖子

叩門是指放榜後,去心儀學校申請學位,與你之前有無報直資,有否收了,有無報/考過 ...
當然知叩門是什麼。不過已有很多人講過有部分学校如自行無選,吾比叩,可見不是沒有關係的。

Eat_Sleep_Play  唉....真係不怕神一樣的對手  發表於 17-2-4 20:35
‹ 上一主題|下一主題