用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: MariaTsui
go

M2   [複製鏈接]

pineapple0983 發表於 17-1-18 16:43
只要有比較過m1和m2的課程,就會知道微積分只佔m2好小部份。
微積分在m2是基本的執分題目,matrix 也是;真 ...

想請教下,其實M2比M1深幾多?花時間學習又要幾多?有無一倍或二倍呢?

thx.thx.

pineapple0983 發表於 17-1-19 12:56
如果是理科生,就建議m2
m2並非像某啲人講,只是代數咁簡單。m2代數和m1統計,只是課程簡介,是給完全不懂 ...

感激你詳細解釋呢!讓我明白多了,了解多了M1和M2,內容確實精彩呢!thx.thx.

pineapple0983 發表於 17-1-19 12:56
如果是理科生,就建議m2
m2並非像某啲人講,只是代數咁簡單。m2代數和m1統計,只是課程簡介,是給完全不懂 ...

另外,我亦都開始在這裡"高中教育"和"初中教育"爬舊帖子,其實,爬舊帖子係一件""賞心樂事""嘅享受,值得推介給每一位[新丁家長]呢!

TwinWong  早有準備  發表於 17-2-3 14:27

pineapple0983 發表於 17-1-19 18:17
其實如果你有留意啲歷屆狀元探花榜眼之類,你會發現他/她們多數是理科生,且較多是純理生,不少更是讀8科(4 ...

謝謝你的指導呀!我估我的中學知識之路還有排行呢!還要在這裡尋寶尋寶呢!你講的我都好應同,理科嘅科與科之間的確有著很大的關連性,看得通透整個高中選修科,選科才有十足把握呢!

多謝你的分享.

jemm 發表於 17-5-21 10:52
Chun 媽,
去年DSE放榜後,港大收了他,不過兒子想到英國讀建築,所以前年年尾他已申請英國聯招,其後用DSE ...

羨慕死人,恭喜恭喜.

October. 發表於 17-8-21 21:15
點解有d學校只開M1, 有d只開M2?

我也想知,照計學校數學科老師應該有能力教M1和M2呢?!

LingChiBaBa 發表於 17-9-5 21:50
選M1嘅好處係所需時間少過M2。

忘記自己有否問過這問題,還是想再問一次.thx.thx.

其實,有無人修讀M1+M2全修的呢?全修的是否有好處?還是百害而無一利呢?thx.thx.

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 08:37
這是已那個角度看。

M1/M2大學不會計2科。

我具體DD問,因為看多咗少少資料得知:

BAFS配M1會是好配搭
Phy配M2又會是好配搭

那麼,選修科選擇BAFS+Phy+M1+M2是否就代表可以擴闊大學學科之選擇呢?

thx.thx.

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 10:04
你呢個問題又會俾人話無討論價值啦。

Chem, Bio 都無,範圍會好大?

好多謝你的提點,我實在要扒下舊文先得,我都知我未有一定程度的知識會是經常問錯問題,耐何心急想到就好想問呢!似乎都係未係時候和火候做,要先行進修進修一番呢!

thx.thx.

pineapple0983 發表於 17-9-6 10:49
m1 和 m2 在同一時間考,同一個考手點可以分身考 2科架?
同埋,學校點會比學生咁選架?
如果自修另一科延 ...

實在底打,問題問得好蠢呢!基本資料都未去了解先,謝謝指教.thx.thx.

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 11:06
其實要實際D,縮窄大學programme範圍來選DSE科目會易D。

明白,我會學習呢!thx.thx.

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 11:13
唔係絕對無可能,有樣嘢叫combined result。

這個唔明呢!你意思係combined result下可以達至M1和M2同時修讀和考試嗎?

thx.thx.

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 11:35
2年DSE成績

好計謀,夾証書.

lm251099 發表於 17-9-6 20:07
吾會,考只會考一科,不可能兩科一齊考

明白,謝謝你呀!我要惡補下D基本資料呢!

October. 發表於 17-9-6 20:30
有能力同時間take M1 & M2,  又點會得2X, 唔take 3X 呢?

我這假設性問題出得唔太好,需留意下呢!

pineapple0983 發表於 17-9-7 19:23
其實如果真的可以修m1 + m2,由於這2科重疊的課程內容不少,讀起來比較慳水慳力。
如果2科都可以當 1x,我 ...

我只係覺得數掂嘅人會想M1和M2同時修讀,因為估佢哋都係愛數之人呢!奈何原來考評局安排這兩科考核時間一樣,那麼,是刻意不讓學生同時修讀,這種氣氛似乎不提昌學生响大學選修數學學士呢!

LingChiBaBa 發表於 17-9-7 22:38
如果M1和M2計2個 elective,D學生take M1&M2做2X,其實證明唔到佢嘅能力,因為咁嘅4C+2X配搭,有3科係Math ...

明白,以計算學分角度來看,事實係有重複內容或技巧部份,只計1.5科亦理解的,不過,十分愛數之人,可能好想同時間完成晒所有中學的數學學習呢!夢想與現實响香港或許只能留一個,始終都係要以現實行先,配搭得宜才有更大勝算入讀大學呢!

你建議的暑假課程好好,值得參考留底呢! thx.thx.

‹ 上一主題|下一主題