用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決? ...
樓主: mypineapple
go

如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決?   [複製鏈接]

總有人極唔鐘意做功課,如果你問D仔女都唔太討厭做功課既人既意見,通常都唔能夠應用係自己身上。

先了解佢唔鐘意做既原因,如果係純難或相似原因,好易解決。

但若然佢係幾易既功課都唔想做,有三個方法。

1) Punishment,上幾代D小朋友個個比人打到大,佢唔做功課你直頭令佢有肉身痛楚,部份人係會即刻做。

但呢一代父母大都做唔出呢樣,而仔女亦睇死你唔會真係打佢。

2) Award: 佢做功課你比粒糖佢,或其他鼓勵令佢做。

但呢一代父母平時都好多物質及非物質刺激比小朋友,有機會麻木左,無咩長期award會吸引到佢地做功課。

3) Bundle: 將佢最討厭既功課同佢最鐘意既野捆綁埋一齊,沖淡功課既討厭性。如佢極鐘意打機,就每做1個鐘功課可打1個鐘機。

搞極都唔肯做,咁或者都要認命。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖

以小學黎講,我相信80年代或之前既人大都係bundle大,唔覺呢代d人有責任感過上一代。

希望樓主小三既小朋友聽得明人生責任既道理。

我係話以前家長要搵食,無讀咁多書,唔識講道理,故要仔女做功課,大都會簡單bundle左功課同一D仔女好喜愛活動,如:

睇IQ博士得,做完功課就比你睇.....
落街打波得,你做完功課比你落街打......
打卡片機得,但做完功課先准玩......

我見好多因為以上情況,都快快手手做晒D功課佢,唔係成班細路有得玩,自己就無,幾無癮。

我60年代出世架,身邊所有咁樣成長既街坊、舊同學,個個今日事業有成,做事完全無欠責任感呢個問題,仔女大都讀名校......

反而D 90後,個個"好言相勸"下成長,結果今日反而做事無咩責任感,佢幾衰好似人地都有責任包容、勸勉佢,全世界都欠左佢地咁。

只見回呢個post D家長,感覺幾怪,對住個小三講責任感唔係唔得,但佢真係明咩? 唔否定有D比較思想成熟既會明,但大都最終佢既責任感都只不過係聽從父母指示,有無責任感,大個先知,係咁"溫柔勸教"既情況,反而我見唔少失敗例子,大個左真係一D責任感都無,對學業對父母都係。

中國傳統家教方法唔需要因西方思想完全否定,其實西方D小朋友好多好鬼頑皮,勁難教,個個西方人黎香港見到D班房小朋友咁乖都會嚇一跳,亞洲家庭教育既模式其實好成功架。

其實中國人教養有句金句: 先管後教,我真係200%認同。

先管D行為,後再講道理。淨講道理但管唔掂....仲衰過唔講。

回覆 little_yolky 的帖子

如果小朋友有心做功課,只係覺得功課難,真係好易解決,較淺D功課咪得lor。

如果個咩小三西遊記閱讀功課,若然小朋友都有心睇,係覺得原版太多字或太難明睇得好辛苦,比我咪比個簡易版、漫畫版佢睇,一樣寫到閱讀報告,老師鬼知你係咪睇原版咩。

教小朋友既原則,一定要保持小朋友既學習動機 (只要佢仲有),而學習動機,一定要係包含興趣、力可所及同成功感。有時有D功課興趣就真係無架啦,但只要小朋友仲覺得自己做得到,做完會有成功感(如父母讚下佢叻...甚至獎勵下),都叫仲有D動力去做。

不過有樣野好多家長未必知,有時太淺既野小朋友都會無心機做,能刺激小朋友學習、去挑戰自己既,應該係小朋友已有能力範圍之外,但又不至於做唔到既野,一做到.....係家長同老師讚賞,再加內在滿足感下,佢地通常都會好開心繼續接受新嘗試。

回覆 little_yolky 的帖子

咁你要confirm佢唔識定覺得難唔想做。若係後者,我打到佢死都唔會比佢一難就唔做,否則後果嚴重,日後好大機會變選擇性懶鬼。
但若係前者,佢真係明顯盡力唔得,咁就應調淺難度。學校比都可自動調,你識做架嘛,如10題數,3淺3中4深,咁就按佢能力,幫佢處理兩條深,引導佢去諗其餘兩條,佢一得就勁讚佢。串字學校串20個,佢真串唔到,咁未自定10個,仲比佢揀,當佢串到,又勁讚佢,佢有左信心先再慢慢加上去。

學校果邊,無論默書考試,比我就唔理佢,跟自己schedule去做,但真係要200%保証佢唔係怕難唔想做先好玩d咁野,否則佢一難就唔做,習慣左就大鑊。

‹ 上一主題|下一主題