用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天水圍李兆基中學vs青年會中學
go

天水圍李兆基中學vs青年會中學 [複製鏈接]

如題,兩間都有offer兩間都好鍾意點擇好,想收集多D各家長對兩間學校優/缺點的不同意見,謝謝

elbar  煩   發表於 17-1-10 09:21
   11    0    0    0

夢娜媽媽 發表於 17-1-10 01:01
如題,兩間都有offer兩間都好鍾意點擇好,想收集多D各家長對兩間學校優/缺點的不同意見,謝謝 ...

兩間我呢幾年來都有留意,因為我都有興趣,最後,今年我只幫阿女報了李兆基。

天水圍李兆基中學 vs 青年會中學

新校舍  vs  舊校舍
學費貴啲  vs  學費平啲
高中課程全英文教  vs  高中課程有開中文班
高中課程組合較少  vs  高中課程組合較多
DSE成績 3322 6X%  vs  DSE成績 3322 不詳
個人見解:收生來源B1尾至B2中  vs  主收B2,唔知有無收B3
個人見解:學校B1尾B2頭  vs 學校B2中至B2尾
個人見解:學校比較著重成績  vs  學校著重關愛
前幾年DSE出過狀元 vs  無

利申:小女B1B-B1C有幸有李兆基取錄信,但不會去註冊,會去長沙灣崇真註冊. 長沙灣崇真 DSE成績 3322 5X%, 李兆基 6x% 仲好過崇真,   但長沙灣崇真包含了重成績 + 關愛呢兩個主要原素,唔似李兆基較重成績. 青年會重關愛但DSE 成績我估無李兆基 or 崇真咁好

bobo98  分析正確  發表於 17-1-10 06:57

回覆:天水圍李兆基中學vs青年會中學

呢兩間簡介會我都去過,對青年會中學印象好啲。其中佢地安排一個學生跟一個家庭,當日有成幾百個family, 佢都要安排好多學生先得。講真,要一間學校"夠膽"搵個學生人釘人跟實,真係唔易。大部分學校都只會搵啲出色既學生做下tour guide帶一team家長/同學行架咋。果日帶我女既係一個F3女仔,我女因平時開口埋口講英文既人,果個女仔都可以對答得上,仲細心解釋好多野比我地知。我個人very impressive!  呢個校長想當年係港同,我都期待睇佢將青中創造另一間成績優異既學校。

MONKICHI88  認同  發表於 17-1-10 16:59

silvia_ng 發表於 17-1-10 08:16
呢兩間簡介會我都去過,對青年會中學印象好啲。其中佢地安排一個學生跟一個家庭,當日有成幾百個family, 佢 ...
呢個人釘人做法可能係抄考港同既,幾年前去過兩次港同,都係有啲F2學生(兩個跟四、五個家庭)帶我哋參觀。帶我哋既學生都係英文、普通話流利。

王家爸爸 發表於 17-1-10 09:34
呢個人釘人做法可能係抄考港同既,幾年前去過兩次港同,都係有啲F2學生(兩個跟四、五個家庭)帶我哋參觀。 ...
係唔係抄考就唔知,因青中個校長係港同前校長。我地果日就一對一,我女玩得好開心囉。

回覆 夢娜媽媽 的帖子

個人覺得主要看小朋友的成績,如果成績Band 1 成績,報李兆基好的,如果是B2 成績青年會好些,因為李偏重學業,青中則偏重課外體等活動。小女只申請李中,將會去註冊。

王家爸爸 發表於 17-1-10 09:34
呢個人釘人做法可能係抄考港同既,幾年前去過兩次港同,都係有啲F2學生(兩個跟四、五個家庭)帶我哋參觀。 ...

青中的校長亦曾經係耀中的校長,集百家之大成有何不可

王家爸爸    發表於 17-1-10 13:05

kxm 發表於 17-1-10 10:18
回覆 夢娜媽媽 的帖子

個人覺得主要看小朋友的成績,如果成績Band 1 成績,報李兆基好的,如果是B2 成績青 ...

我女當年李中青中都收,都有獎學金!最後揀青中!我女係band 1top, 我唔想佢只識埋頭讀書

夢娜媽媽 發表於 17-1-10 01:01
如題,兩間都有offer兩間都好鍾意點擇好,想收集多D各家長對兩間學校優/缺點的不同意見,謝謝 ...
青中收左你??? 我要second in 添

回覆 小時了了 的帖子

多謝你既分析好詳細

回覆 MONKICHI88 的帖子

係收到offer了,加油努力

回覆:天水圍李兆基中學vs青年會中學

想當年第一次知道青中呢間學校,係因報紙當左有關Billy sir一篇報導,我覺得呢間學校好野,點解可以安排到一個失明人士教英文呢?!呢啲真係非口中說關愛,而真正以行動做出黎喎!咁我就向住係天水圍既朋友們打聽打聽(因我自己都唔係搬左入元朗好耐,唔識啲學校),  對呢間學校既評價都幾好,咁我先再睇多啲。李兆基令大家認識,當然因為狀元啦,但因佢地中文教通識+普教中,唔係太適合我女女。反正兩間都係好學校,只要適合返自己小朋友需要同性格,咩狀元/3322率都唔太重要。因為。。。狀元唔會係我個女,3322我女到時有份meet到咪得囉! XD

silvia_ng 發表於 17-1-11 07:14
想當年第一次知道青中呢間學校,係因報紙當左有關Billy sir一篇報導,我覺得呢間學校好野,點解可以安排到 ...
Hi hi Silvia, 你想揀天水圍學校俾Monica咩?

夢娜媽媽 發表於 17-1-10 21:16
回覆 MONKICHI88 的帖子

係收到offer了,加油努力
咁原來佢都好認真收生播, 我以為一TAKE OK 架, 我仔成續B1尾架..仲唸住入硬添

雲妮彭 發表於 17-1-11 10:27
Hi hi Silvia, 你想揀天水圍學校俾Monica咩?
係呀,懶得再出九龍讀喎,呀哥而家係外面讀,成日都做夜歸男,唔得閒幫我煮飯
呢間都適合佢,如果入到就可以疊埋心水完成3年零8個月既任務了....

MONKICHI88 發表於 17-1-11 11:19
咁原來佢都好認真收生播, 我以為一TAKE OK 架, 我仔成續B1尾架..仲唸住入硬添 ...
CALL緊人2ND IN啦,上星期開始了。

silvia_ng 發表於 17-1-11 11:51
係呀,懶得再出九龍讀喎,呀哥而家係外面讀,成日都做夜歸男,唔得閒幫我煮飯
呢間都適合佢,如果 ...

誇區真係好辛苦!!!
青中依家個校長,感覺真係唔錯,教學理念好全面,唔會只FOCUS學術,
不過佢可能教多3幾年退休..之前聽講座有家長問呢個問題.
我本來都想Rebi考青中,因為地點極方便,又不差,不過佢順利入龍校中學,
就費事煩!!

但係你住元朗,唔係好多B1學校揀咩?天水圍既人都想去元朗讀,你就入來甘奇既?

引用:Quote:silvia_ng+發表於+17-1-11+11:51+係

原帖由 雲妮彭 於 17-01-11 發表
誇區真係好辛苦!!!
青中依家個校長,感覺真係唔錯,教學理念好全面,唔會只FOCUS學術,
不過佢可能教多3幾年退 ...
我睇哂元朗所有band one學校都冇係高中用英文教通識呢!係呢間有英文班咋!我見佢地有啲非華語學生,同埋問過在讀家長,開英文通識班都有兩班,咁應該最適合我女啦。同埋廣東話教中文,我鐘意,我女亦想。

bobo98  信義初中用英文教通識,高中可揀英文或中文  發表於 17-1-12 12:11
雲妮彭  嘩~好貼身和仔細呀!!  發表於 17-1-11 15:00

silvia_ng 發表於 17-1-11 11:52
CALL緊人2ND IN啦,上星期開始了。
即係全部都要 2ND IN ,,  不過收我, 我都心大心細...因為始終阿仔唔係第一想入, 係我想佢入

bobo98  信義初中用英文教通識,高中可揀英文或中文

其實我自行未諗掂,教署張表仲白雪雪放係度,我想等埋青中睇下有冇消息先交表。
兩年前經過大仔等津校玩到7月之後(果陣仲好型咁直資收左唔要),我算過我應該短左幾年命,可以既話,我都係去直資算了
‹ 上一主題|下一主題