用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有沒有中學的資優A仔,入來吐下苦水
go

有沒有中學的資優A仔,入來吐下苦水 [複製鏈接]

lillymarie 發表於 17-3-18 21:16
最近上課聽心理學家講亞氏保加,說IQ test會出現某一項很高分,有些却很低分的現象,typical of ASD...真想 ...

我仔喺言語方面超低分

kmmum 發表於 17-3-26 21:43
我囡咪 8歲年紀,13歲 邏輯推理,但5歲文字理解。有中英讀障

我仔8歲時,言語約6歲,non-verbal 邏輯 17歲11個月,超極端

IloveJJ 發表於 17-4-12 23:01
簡單版易明啲。
咁我諗我仔都係,經常唔記得自己做過既事,啲野擺咗响邊唔記得。但佢睇過既書,學過既字, ...

我仔咪係嗰種你問佢今日小息做過啲咩,佢要諗好耐,但一堆young scientists 嘅雜誌,佢可以話比你知邊期講過啲咩。

IloveJJ 發表於 17-4-13 10:35
係囉!好苦惱,唔知點樣平衡?要佢多加注意平日的事嗎?要佢多留意人哋感受嗎?但又怕令佢無法專注佢既強 ...

我仔太多問題,真的顧不了這麽全面,一直做得妥當的,可以突然斷線似的,完全失控。所以,我處理嘅手法係邊樣會做成影響就處理邊樣。
平時就唯有提、提、提。可能會提到上中學。我有朋友嗰仔到小六做功課 仲要提佢坐好、清潔枱面……

如果佢唔記得小息做過咩,我會不理。
如果突然唔記得抄手册,我會送佢返學時再提佢。
平時會提佢打開心、耳朵、腦袋、眼睛上堂、多留意身邊/平常事。

今日睇咗一條短片,短片主角係1個21歲嘅男孩子,佢提及凡事要解釋要佢地遵守規則嘅原因。例如,能隨便在街大便,因為會令其他人唔開心(並非告之這是不合法)
有興趣嘅事情佢地會好留心,沒興趣嘅事情,真係要提、提、提。
‹ 上一主題|下一主題