用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大家意見:聖心am vs st clare pm vs RHS am ...
go

請問大家意見:聖心am vs st clare pm vs RHS am [複製鏈接]

家住14網,小女比較活潑,唔知受唔受谷,而媽媽其實唔想讀私小太谷,如大抽獎14網危險嗎?請問大家會點揀?

ps: 小女讀緊RHS pn ,非常開心

多謝大家解答!

hppa  take out RHS  發表於 17-1-5 14:22
   3    0    0    0

聖心am

回覆樓主:

各得1票

你仲想搏大抽獎,就得反SH n rhs
就算抽唔到,都有私小back up,咁女仔揀聖心穩陣,可上埋小學中學,當然讀書壓力唔細

回覆:請問大家意見:聖心am vs st clare pm vs RHS am

SH good reputation and accepts government subsidy

prettyheidy 發表於 17-1-4 18:57
家住14網,小女比較活潑,唔知受唔受谷,而媽媽其實唔想讀私小太谷,如大抽獎14網危險嗎?請問大家會點揀? ...

st Clare 較好。 你提到唔知受不受谷,聖心小學要prepare 可能較其他學校谷,始終有科目會教深半年至一年。你住net 14, 個人意見,不抽都不是大損失,此網入不到第一志願就好驚抽宝校;再加上同網不見得有邊間學校好得過你現有的offer. st Clare 今年k1收66人, 如冇女女乜大問題,升小應該相對穩鎮。另外,聖心小升中比例約五成,應該比st Clare 小。

不過外人幫不到你選,因都要看自己取向及家庭因素等。

引用:+本帖最後由+prettyheidy+於+17-1-5+11:57+

prettyheidy 發表於 17-1-4 18:57
家住14網,小女比較活潑,唔知受唔受谷,而媽媽其實唔想讀私小太谷,如大抽獎14網危險嗎?請問大家會點揀? ...

樓主想抽學校的話st clare 可以bye bye 收左私小無得抽 小學較嚴的修女學校不太適合樓主女兒,st clare私小原故也是較快和深.

至於rhs 定聖心 (都可以抽)就樓主自己決定了

現在net 11,12 14 和16也是第一志願唔中跌入寶校極高.

如不肯要叩門,聖心幼叩12區女校比st clare好

回覆:請問大家意見:聖心am vs st clare pm vs RHS am

如錢不是問題,14網無一間好得過你D offer喎! 我住14,女當年也是rhs pn,又係有各女龍offer。我當初假設自己唔搬,所以一心唔抽獎,預咗小學要俾錢讀。我到宜家都好鍾意rhs,呢間真係好嘢嚟,雖然耐不耐有D負面新聞,但讀過就知好嘢。當年揀女龍,為的是有不錯的中小學,所以基本上都決心離開rhs。

接著,我考慮上午班多於下午班,再加上當年看到SC中學DSE成績,所以揀了SC。

到今年考小學,我體會到當中樹大好遮陰的道理,SH淨係個名都夠照。唔係話讀得SH就入到更好學校,但比例上真的多D。眼見rhs舊同學仔,中英文水平高,又taIk得,又見得人,但offer不多,好感受到名牌的威力,大家實力相若,SH幼稚園生會吃香好多。

不過,也要看看上小學的比例,當年我有百分百直上女龍offER,後來揀了不保證百分百上小學的SC,都有過心驚膽顫的時候。

引用:如錢不是問題,14網無一間好得過你D+offer

引用:+本帖最後由+papageorge+於+17-1-6+11:22+

原帖由 papageorge 於 17-01-06 發表
我個女都唔係讀聖心。不過我都可以分享下過內人心態。第一,學校十月十一月先公報上小學名單,之前緊係要做足準備,以防萬一。第二,咁論名氣排名,有好多在女龍之上,點都有向上爬的心嘅。第三,有D家長想讀其他風格的學校,如CKY,港同。

yubaba 發表於 17-1-6 10:08
如錢不是問題,14網無一間好得過你D offer喎! 我住14,女當年也是rhs pn,又係有各女龍offer。我當初假設自 ...

同一見解 三間也是好學校 既然聖心是am 又有私小backup 又可以考其他叩其他又可以抽 為何會棄聖心揀st clare

Muigg 發表於 17-1-6 11:52
同一見解 三間也是好學校 既然聖心是am 又有私小backup 又可以考其他叩其他又可以抽 為何會棄聖心揀st cla ...

yubaba 在上文說到女女最後好似揀左st Clare讀喎

引用:Quote:Muigg+發表於+17-1-6+11:52+ 同一見

原帖由 Leanne123 於 17-01-06 發表

yubaba 在上文說到女女最後好似揀左st Clare讀喎
係呀!SC當年offer我女am嘛!我又一早諗定唔抽獎。

引用:Quote:yubaba+發表於+17-1-6+10:08+ 如錢不

Leanne123 發表於 17-1-6 12:07

我在說樓主有提及大抽獎,相比下聖心確是較有彈性

引用:Quote:原帖由+Muigg+於+17-01-06+發表同一

原帖由 papageorge 於 17-01-06 發表
她就是棄聖心揀聖嘉勒,選得好呀!
雖然係少數,但我女都有同學都因各自的理由放棄SH。但如我之前所言,SH名氣大,教會大,的確很有優勢。

引用:Quote:原帖由+papageorge+於+17-01-06+發表

Leanne123 發表於 17-1-6 12:07

同一見解意思是Y比的意見(rhs n SH) 中肯, 現在樓主的情況考慮到抽小學 而且SH是am  rhs or SH 都係am 而且說孩子活潑.

毎個家庭考慮因素同孩子適合邊間選學校也不一樣. 不應只單睇升小數字呀.

3間也是好學校
‹ 上一主題|下一主題