用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好感慨!
樓主: cherrieshum
go

好感慨!   [複製鏈接]

jumphigh 發表於 16-12-29 09:02
其實最重要是孩子在休息或自我放鬆時孩子自己想做什麼。但不是任何時候看書也定比打機好的,其實當一群孩子 ...
同意,放假小朋友自己想做乜都得,當然大前提是不能沈迷

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:48

IloveJJ 發表於 16-12-29 08:42
吓?乜嗰個家長咁怪獸?
我個仔又係成日得閒就睇書,無論街坊、親戚、興趣班既老師,見到都會讚佢乖仔,由幾 ...
有天和老人家飲茶,話食野時食野,我都係咁答:好過打機,子女看到父母為他們辯護亦是好事

Tintin926  對,即係食可卡因好過食白粉!  發表於 16-12-30 06:14

jumphigh 發表於 16-12-29 09:55
是的。和家人飲茶,孩子看書會比打機好。但,最好兩樣也不要做。或者孩子太细會悶,但原則上我認為同枱食 ...
同意manner是重要,但亦無需當面斥責小朋友

jumphigh 發表於 16-12-30 08:55
正是。ek見另一帖有人把阅讀說成至高無上,引得一少撮人附和連連,仿佛發现了绝世武功心法,練了定能獨領 ...
相信那些成功例子除了閱讀外,還有其他因素,奈何被神化,就好似vitamin c ,pills 有用但吃生果是最好的方法(w fiber n other antioxident)

little_yolky  pills唔係搣皮  發表於 16-12-30 13:00

YanKanMom 發表於 16-12-30 10:05
說來我其中一個孩子成績不錯,他的閱讀量也的確不少,當然我不會說成績不用重視,不過成績好與否也不完全 ...
相信大部分ek網友都不會質疑閱讀的好處,但同時,看多過一個小朋友的網友分享,同一父母和方法,效果都可以好不同,不過off topic 了

針冇兩頭利,好似我這種冇乜文化的人,有個framework to follow 容易教和攞分,不過有次小朋友作左個好得意的結局,但老師只給普通分數,咁我唯有自己讚下佢

ABC-DAD  夠啦,深得三昧  發表於 17-1-4 19:08

little_yolky 發表於 17-1-5 09:10
MrBeast  雖然中文不是我強項,覺得測驗得到一百分合邏輯些  發表於 1 分鐘前
無奈傳統教學就是咁。話時話,若初小中文作文作到乜經物論,英文作到沙翁咁,唔知老師會不會發din 呢?

Tintin926 發表於 17-1-4 22:05
重問:

我仔最差的就是中文
你有冇bedtime story? 我讀書給小朋友聽時,發現自己有時都會讀錯,原來腦子諗到同眼見到有時會不同,若意思不大差別,不須理會。
至於錯字,最簡單的方法是抄寫操練,但for 小朋友較易記的方法是作故事,eg 盜:個皿欠水所以要去盜

Tintin926  謝謝你的回覆和建議  發表於 17-1-5 20:44

little_yolky 發表於 17-1-17 11:40
係呀, 叫佢考試前一晚要早瞓, 永遠唔聽架。噚晚老師講咗考試分, 就係無講聆聽, 我問係咪老師未講, 佢眼神閃 ...

有個fd似你細女,好細個已經識只講考得好的分樓,佢應該是醒目女,古語有云:0生敗家兒莫生蠢頓兒,比d心機教

little_yolky    發表於 17-1-17 12:55
‹ 上一主題|下一主題