用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

EK呢輪好熱鬧,只要唔鬧交,好事!

wan_sosin 發表於 18-5-16 23:25
謝謝關心!
暫時叫無大礙,住了三間醫院四個多月ICU.現在死剩把口教仔,其餘野老公同個仔照顧返我,呀仔學 ...

一段時間無見你上EK,估唔到咁大件事,希望你快點康復,你老公和亞仔都等你回家發號司令。

wan_sosin 發表於 18-5-17 21:19
已返家兩個多月了,這一兩個星期身體稍覺多返些力氣,才上來跟大家打過招呼
...

好好保重,得閑上來傾吓計。你趁呢段時間養好身體,可以暑假陪小朋友玩d輕鬆的活動  

wan_sosin 發表於 18-5-17 22:10
這個暑假我都沒有能力陪個仔玩了,醫生也不建議,所以在明愛報了暑期活動,讓個仔跟中心出外玩,好在佢已 ...

慢慢休養,一家人相親相愛,齊齊整整。唔使周圍去,其實都已經好幸福 。

IloveJJ 發表於 20-11-15 16:07
我這個回覆,就是基於已閱讀的層面上,要如何提升寫作。

你提到背誦,我也想請教一下。

我女老師建議背文章或古詩,唔係記住一詞半語,係追求“內化”。

回覆樓主:

我最近開始要佢背文章,希望有用。

佢細個有背吓詩詞和古文精句,但量唔多。

IloveJJ 發表於 20-11-15 16:49
內化一定有用,但是不背就不能內化嗎?

我覺得如果閱讀的量夠多,睇得夠用心,應該一樣有內化的效果。

但而家d小朋友閱讀,尤其男仔,好似水過鴨背咁。我女小學時有些同學普通話係母語,書亦睇得好多,但中文成績就係麻麻...

回覆 IloveJJ 的帖子

你大仔睇得專心,你同佢傾過,佢覺得唔需要背。如果一定要佢背,可能不美。對住自己都生性和認真的細路,比d空間佢反而更好。

文筆好d,文章有比較好的起承轉合,描寫到位d。講到尾都係希望寫得好。

我以前叫佢背的,都係我自己鍾意的詩詞或者古文,例如朱子治家格言,順便教佢學做人。
最近背的第一篇文,係老師建議巴金的春。

回覆 MrBeast 的帖子

呢篇算幾好,唔係太老套,亦算短,容易背。星期六叫佢背,好快就搞掂。
老師只提了這一篇,下一篇要自己搵。

回覆 cafeva 的帖子

散文,唔係小說。

ABC-DAD 發表於 20-11-17 11:22
係咪激流三部曲?背就更加激,咪玩喎。

激流三部曲》,包括《家》、《春》、《秋》,是中国现代著名的小说 ...

痴綫咩,背小說 ,係篇散文,都好出名的。

cafeva 發表於 20-11-19 14:52
哦.
同幾個以前有玩運動既朋友傾過, 其間多多少少都有受傷, 人到中年就變左舊患... 所以我地都好猶豫審慎咁 ...

意外無得講,朋友個女係學校打籃球,比波省中一口血。但一般黎講,香港學校體育堂的運動,好少強度高到會導致長期傷患。

回覆 cafeva 的帖子

你講果d係在外搵教練學?如果係,家長自己要把關。小朋友願意接受強度訓練,小時候係容易做出好成績,但對當事人在生長和傷患方面,係要仔細考慮。
記得我小朋友小三定小四時,有個插班同學,聽聞佢係日日操水,時間唔短。仲有其他體能訓練。

cafeva 發表於 20-11-20 14:14
係呀. 小朋友個同學仔. 我都有D多事咁提過佢阿媽, 不過佢又希望可以做到成績.
...

呢d係靠家長自己把關,外人善意提吓係好,但多講就無意思。
‹ 上一主題|下一主題