用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-11-15 18:37
基本上有speed read 能力都有水過鴨背呢個可能, 所以我這類凡人會要求朗讀,其間我會解釋一部份句子和生字 ...
補充一句,小弟是理科人,理解較重要。文科的話,可能係有需要

ABC-DAD 發表於 20-11-15 19:47
不敢苟同,個人覺得>>兩者皆不是。
我估大家講不同階段,我講的是聽說讀寫,呢個order。

回覆 ABC-DAD 的帖子

咁你有什麼好方法可以分享一下?唔洗長編大論,亦不要高深漠測,凡人睇得明做得到便perfect

若未看的話,介紹大家green book, 笑中帶淚,隨時仲可啟發寫作

Jane1983 發表於 20-11-16 07:28
回覆 IloveJJ 的帖子

我以前叫佢背的,都係我自己鍾意的詩詞或者古文,例如朱子治家格言,順便教佢學做人 ...
呢d故事,現今十多歳的可以有幾多共嗚?老師有沒有一些較近期的作品可以推介?

ABC-DAD 發表於 20-11-16 08:05
你入嚟想分享就自便,我亦唔多明你咩意思,不如你自己開個貼好過。
ok ok
‹ 上一主題|下一主題