用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

台灣近年有龍應台、陳郁如,香港有冇邊位作家多出書呢?

LSKLTK 發表於 17-1-8 00:01
講開語言(可能有啲題外話),發現香港有啲中文教科書用於普通話教學,自己用普通話讀過,發覺非常唔通順, ...
只是問題之一,課本(中和英)沈悶令學生提不起興趣是原兇

LSKLTK  課本同師資係主因,啲課文大部分無趣兼不生動。  發表於 17-1-8 13:53

醒目開學勳章

ABC-DAD 發表於 17-1-8 01:07
怪只怪一向中文在香港唔受重視,文字媒體質量每況愈下,連EK標榜閱讀嘅會員都經常見錯別字,大底各自修行, ...

同意越來越多人重視英文多過中文,但一上到高中就喊晒口

呢排review下個仔中文的考試範圍,我忽然覺得自己中學好似無讀過中文甘

回覆樓主:

MrBeast 發表於 17-1-8 08:52
台灣近年有洪蘭、陳郁如,香港有冇邊位作家多出書呢?

MrBeast 喜歡那類型文學作品,會是旅遊文學?散文?兒童書還是工能類?
我自己不是文青類,近年由於兒女長大,己沒花心神去為他們選書。

隨意往網上書站找十大去敷衍了事又沒意思,何不由閣下介紹一下近年中港台作家及作品,可好?

CrabPincers 發表於 17-1-8 09:41
同意越來越多人重視英文多過中文,但一上到高中就喊晒口

呢排review下個仔中文的考試範圍,我忽然覺得自 ...
久違了,每日面對兒女,時間過得特別快。中學了?印象中的CrabPincers 像女兒比較多﹐失禮問一句,公子是初中?還是高中了?

醒目開學勳章

ABC-DAD 發表於 17-1-8 10:17
久違了,每日面對兒女,時間過得特別快。中學了?印象中的CrabPincers 像女兒比較多﹐失禮問一句,公子是初 ...

呀仔初中,sen, 所以好小是個forum提及,不是太多家長會明白sen

jumphigh 發表於 17-1-8 09:49
我發現現在小學课文竟然用「起床」一詞,我小時老師千叮萬囑这是错的,該寫「下床」。究竟現在發生什麼事呢 ...
老師叮囑,就照辦吧。應用,總會離不開按環境選擇用語。免得孩子們在學習上產生困擾。
題外話,文化改變,語文調整吧,中外詞典也不能不因網上語言的氾濫,進行額外編修呐。

剛起床,有點睏,在被窩裡磨菇了一會,最後也不得不下床為肚子謀幸福

CrabPincers 發表於 17-1-8 10:24
呀仔初中,sen, 所以好小是個forum提及,不是太多家長會明白sen

是雙優嗎?姐姐大一還是大二,忘性大,抱歉

ABC-DAD 發表於 17-1-8 10:08
MrBeast 喜歡那類型文學作品,會是旅遊文學?散文?兒童書還是工能類?
我自己不是文青類,近年由於兒女長 ...

本身不是文化人,龍應台不是我杯茶,可以話我是工能派,因伴讀而閱讀。看完修煉和mth這類書後,開始appreciate 這些書,如何令小孩們進入閱讀世界,再聯想為何我沒發現香港近年的作品/家呢?

ABC-DAD  耐人尋味,有水準的可能都以成小眾  發表於 17-1-8 11:34

我自己小學就睇何紫,可能因為何紫散文屬於 50-70 年代,寫作風格輕鬆淺白,又同父母經歷相似,所以溝通到。其他中文書都冇掂過(所以中文成績差,千萬勿學我走呢條炮灰路)

ABC-DAD  連你也只能看到50-70年代作家,能不希嘘  發表於 17-1-8 11:36

ps,網友推介的何紫,林良等對我來說v boring,cant imagine why kids would like

ABC-DAD  港台好似有節目介紹過香港作家/詩人  發表於 17-1-8 13:54

LSKLTK 發表於 17-1-8 00:01
講開語言(可能有啲題外話),發現香港有啲中文教科書用於普通話教學,自己用普通話讀過,發覺非常唔通順, ...
我都覺小學中文課程設計及測考型式同中學的太脫節,近年,唔少學生同家長上到中學第一次中文測驗就喊晒口,可能真係要由教育大學培訓小學中文老師做起,課文內容也需要改善,重新編訂。

朱自清的「背影」我仔倒是小五已學,篇文比較短,到咗F1又再出現多一次,我就唔明點解要重复,「背影」小學教咗已足夠了。

jumphigh 發表於 17-1-8 09:49
我發現現在小學课文竟然用「起床」一詞,我小時老師千叮萬囑这是错的,該寫「下床」。究竟現在發生什麼事呢 ...

「起床」= 起身既意思

「下床」= 落床既意思

我覺得意思有小小唔同。

回覆 October. 的帖子

我「背影」中一先學,「荷塘月色」中二 以前因為怕英文唔好,所以小學老師好重視英文,我地仲要讀高一級,一年班讀二年班書,小六讀中一。然後好明顯有一大部份人上到中學就死得好慘。

其實好多教育大學學生都係成績比較遜色(可能當中中文比較好),如果唔係讀一線學校,老師未必係教育大學成績最好果幾個。 ,更何況中學老師?

我中學除左兩個老牌中文老師係外國普通 College 畢業之外,其他唔係中大就港大,對中一學生中文要求比起小學小六高出好多!我第一次測驗 80 分攞 6 分,然後有半班唔合格。本來小學中文成績都唔錯,老師都覺得我程度夠應付初中課程,點知。。。

ABC-DAD  死得好慘…真係傳神!  發表於 17-1-8 13:58

回覆 jumphigh 的帖子

「起床」好似係普通話?因為記得小學普通話書係咁教,同埋普通話裡面除左呢個,我好似冇聽過有其他表達方法 (定係我中文太差?)

sarahdad  你沒有記錯, 起床是普通話。  發表於 17-1-8 11:09

jumphigh 發表於 17-1-8 10:45
有冇睇埋陳郁如的詩魂?
yep,覺得生字多一些,和若中文底子好一些會有更多共鳴,所以比小朋友看修煉先
‹ 上一主題|下一主題