用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPS vs. SFA
樓主: snoopybk
go

DBSPS vs. SFA   [複製鏈接]

snoopybk 發表於 16-12-23 11:19
男拔同聖方濟各英文小學, 大家會唔會都係一面倒選DBS?

SFA

snoopybk 發表於 16-12-23 12:18
請問何解你會prefer SFA? 其實我覺得學術上SFA可能更優勝.

某程度係妙問妙答啦。

不過無話神男唔揀唔得既道理,其實你都講左。。。

揀sfa既理由,可以係天主教,想第時昇中入st jo,  專心學業,想做狀元(非正式統計,sfa出身既狀元係相當多)

呢兩間學校對我來講,db優於sfa主要只有兩點, 一條龍 and男校。

如果sjc,  lsc甚至wyc,  我話到事既話會放棄db

不過ek入面好多 db媽媽fans...

adrio  英皇/華仁首選  發表於 16-12-25 07:44

小曳人 發表於 16-12-23 14:56
樓主,你對DB會唔會有負面嘅印象?! 定係學費有問題?!
又或者有個細嘅,好想抽獎?!

對。 呢兩間問得一定有某方面保留。。。

btw,  sfa家長組唔少係天主教徒。相信自少慣左對又谷又嚴印象既學校唔會掉頭走。

fixedstar99 發表於 16-12-24 00:02
完全明白你對入讀DB既擔憂。如果係普通工薪階層,去到一間有大量有顯赫背景家庭聚集既學校,可能小朋友同 ...

唔一定係怕顯嚇背景比下去。

反而係顯嚇背景對揾唔揾到食無所謂。
老豆講落,要有兩門手藝(專業),  普通家庭更關注第時點揾食養家。。。

fixedstar99 發表於 16-12-24 10:01
其實我一直有個關於“閱讀”既疑問。無可否認,閱讀對培養小朋友思想、拓寬知識面、思考能力等有至關重要 ...

做練習係加強,特別效率方面,唔係代替學習或當成主要方法。

數理重理解,理解概念先於練習。
‹ 上一主題|下一主題