用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳元近期回落, 各家長準備好入貨?
樓主: 168148
go

澳元近期回落, 各家長準備好入貨? [複製鏈接]

168148 發表於 16-12-21 17:08
其實大家覺得今次落到咩價, 可以入貨未呢?

可以睇定D, 市塲已充份消化美元加息的消息,會有序地回落一些,但未必會到5.3, 5.4水平,暫時建議真係要用幾多就買幾多。

回覆 168148 的帖子

為什麽不直接 T/T 囡囡澳洲户口唔貴得幾多,  counter手續費HK$300內,  online T/T HK$200 以內, 如果讀大學,校園內 Commonwealth Bank多數有分行及 ATM machine, 正常今日 T/T, 明日下午已收到滙款。

168148 發表於 16-12-24 11:33
我答咗我所知的先, 各大銀行其實都係用SWIFT system 互通各銀行電匯服務, 所以身為一個顧客, 本地銀行一般 ...

獅子銀行 payer absorb 哂所有香港,澳洲 T/T charge, 應少於$400, online 就二佰幾。

ricetaster 發表於 16-12-24 12:21
獅子銀行 payer absort 哂所有香港,澳洲 T/T charge, 應少於$400, online 就二佰幾。
...

如果兩地同一間bank, 就要上午一早online做T/T, 就有機會,但星期五就差D, 因為各國電滙仍有步驟仲係經人手做。

168148 發表於 17-1-5 09:31
真的没有比較過兩地, 但正常應比墨爾本同悉尼平一點, 著眼看的確要在最大開支與及澳元匯率高低來做預算。
...

如果錢不是大問题,海外留學除教育為主體,其次,能獲國際大城市的待人接物及生活體驗亦十分重要。

polo819  Agree !  發表於 17-1-5 14:08

akvbi 發表於 17-1-5 16:04
你又覺得Adelaide 定Brisbane好d呢?金錢真係有限(emoji)如果唔係,就大把選擇唔使計來又計去。仲要係我有 ...

我先揀學科,再揀有開辦該課程嘅知名大學,例如大學名氣相近,我一定揀大城市先,排名: Mel/Sydney > Brisbane > Adelaide > Perth.如果子女氣管唔好就唔好揀南部,要揀番Sydney 和 Brisbane 較似香港天氣, 因為佢哋唔會一日四季及每日温差無咁大。

P.S. 在Sydney or Melbourne讀八大連食宿要HK$420,000一年

回覆 akvbi 的帖子

如果仍在 High School 階段, 咁咪在平宜啲區域讀住先, 再比心機考好個升大學公開試(HSC), 到時先揀心儀科目, 有目標課程然後你就會好容易楝到合適大學, 屆時先算一算手頭儲備可支援到那所大學。

回覆 168148 的帖子

澳元要等到美國下次加息先會有較明顯嘅跌幅。
‹ 上一主題|下一主題