用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光(九龍塘)
go

九龍真光(九龍塘) [複製鏈接]

請問各位意見,油尖旺區Band 2生首輪自行入讀機會大嗎?Thx

憫母  B2尾大抽獎機會都大ga  發表於 16-12-22 00:03
王家爸爸  應該係B2頭,機會大。  發表於 16-12-21 09:31
王家爸爸  B2尾,唔大。  發表於 16-12-21 09:29
王家爸爸  B1頭,機會大。  發表於 16-12-21 09:28
憫母  機會大, 呢間係Band 2  發表於 16-12-21 00:12
   2    0    0    0

bkmon 發表於 16-12-18 22:46
請問各位意見,油尖旺區Band 2生首輪自行入讀機會大嗎?Thx

很空範,好難答呢!!!比較有信心答嘅!就只有答你Band2生跳出"油尖旺區"向外求會係明智之選,""九真""係B2a女生的首選,尤其是"九龍城區"呢!若然,想再細分一點,可以有以下這樣描述:

"九真"極受"九龍城區"B2a女孩子歡迎::

其中所謂B2a,可以有以下三種情況:::
:::在九龍城區屬B2a程度,而在全港則屬B1c位置,亦即是在九龍城區會是"B2a上游"之選,自行機率(很高).
:::在九龍城區屬B2a程度,而在全港則屬B2a位置,亦即是在九龍城區會是"B2a中游"之選,自行機率(參半).
:::在九龍城區屬B2a程度,而在全港則屬B2a位置,亦即是在九龍城區會是"B2a下游"之選,自行機率(較少).

三種情況在自行收生時之全港次弟可以有一定距離的差距,"九真"從次弟中可以看見[情況1]或許會排得較高位置,甚至與部份B1c學生位置相約呢!成績表表現亦相約呢!故,成功被取錄相當高,所以,你需要好了解你所講嘅Band2是在全港哪個位置?!或比較接近邊個位置?!

希望可以清晰到你嘅實力情況啦!

回覆:YmOra 的帖子

謝謝回覆!

請問Band 2 女生, 還有什麽其他女校好選擇呢?Thx

昨天去九真聽升中講座, 十分多人, 我聽第一場, 有家長問問題都好直接, 有位家長問band 2 生自行係咪無機會?  校長回應, 此階段主力收band 1, band 2A 要看有沒有特別能力, 都會考慮。
面試都考得好全面, 中﹑英之外, 還有數﹑解難﹑態度等等。

bkmon 發表於 16-12-18 22:46
真係要走, 可考慮以下學校:

觀塘: 蒙民偉, 梁式芝
黃大仙: 德愛
九龍城: 丘佐榮, 培道, 九真, 何官
深水埗: 德雅, 黃棣珊

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:bkmon+發表於+16-12-18+22:46+請問各

原帖由 hkpapa852 於 16-12-19 發表
真係要走, 可考慮以下學校:

觀塘: 蒙民偉, 梁式芝
謝謝回覆!

請問油尖旺band 2中女生,下列那間較大機會?請排次序,萬分感謝!
九真,保祿六世,聖家,德雅,德愛

王家爸爸  講真,B2中,保六、聖家基本上唔駛試。  發表於 16-12-21 09:34

LLK 發表於 16-12-19 13:57
昨天去九真聽升中講座, 十分多人, 我聽第一場, 有家長問問題都好直接, 有位家長問band 2 生自行係咪無機會? ...
係,我都有聽李校長話佢地自行係收Band One 女生。除非於體藝或其他方面有特殊才能,否則收 Band Two 女生嘅機會極微。
以往一般係約三百申請人爭三十八席,約八選一

德雅,德愛嘅英文程度可能未及九真。視乎你小朋友嘅語文情況而選吧

憫母  吓!  妳講笑  發表於 16-12-21 00:11

你排德雅,德愛响後d都啱嘅

如果我是band1,我未必選呢間真光,情願選窩打老道真光女書院,名正言順的band1!

窩打老道果間競爭好激烈㗎!如果Band One 尾女仔唔好太博喇,九真應該有機會嘅

憫母  Band 1 尾揾德愛好過九真la  發表於 16-12-21 00:10

LLK 發表於 16-12-19 13:57
昨天去九真聽升中講座, 十分多人, 我聽第一場, 有家長問問題都好直接, 有位家長問band 2 生自行係咪無機會? ...

多謝你資料,我昨天趕吾切去九真介紹會,好誇張喎,我仲以為九真係band 2 學校,原來只收band 1. 但是九真並不是英中喎

憫母  佢話自己係英中.......中學概覽又有D係用中文教?  發表於 16-12-21 00:18

引用:Quote:LLK+發表於+16-12-19+13:57+ 昨天去

原帖由 YinKiuLam 於 16-12-19 發表
多謝你資料,我昨天趕吾切去九真介紹會,好誇張喎,我仲以為九真係band 2 學校,原來只收band 1. 但是九真 ...
九真初中各級四班,其中一班CMI, 其他三班EMI, 到高中全EMI,2016 有60% 入degree。

憫母  乜degree? 八大?  發表於 16-12-21 00:09

BeBeCat 發表於 16-12-19 16:30
係,我都有聽李校長話佢地自行係收Band One 女生。除非於體藝或其他方面有特殊才能,否則收 Band Two 女生 ...
九真已是B1?
自行盡收B1,如B1女仔會甘心考九真嗎?

憫母  咪係!係BAND 1 都揾油真la  發表於 16-12-21 00:08

但係我覺得如果你係Band one嘅我會去油真囉

蔣太 發表於 16-12-19 21:26
如果我是band1,我未必選呢間真光,情願選窩打老道真光女書院,名正言順的band1!
...

Band1邊緣人都有機會以"九真"為首選,而"油真"想成功在自行被取錄可能需要B1a-B1b成績才有競爭力呢!

雖然九真有英文班,校長又很想在自行的時候收盡band 1 ,但九真事實上就是一所CMl的band2學校。band1的邊緣人在自行這個階段,仍然存在著很多選擇,如果自行階段收了你,大抽獎的時候,什麼band1學校也會和自己絶緣了。

憫母  咪係, 進取d 揾德愛好過la  發表於 16-12-21 08:34

YmOra 發表於 16-12-21 08:10
Band1邊緣人都有機會以"九真"為首選,而"油真"想成功在自行被取錄可能需要B1a-B1b成績才有競爭力呢! ...

應該唔會係邊緣人首選,反而有人怕呈三唔得,自行一睇高一線,自行二九真。加上新界B1尾,反而大抽獎收唔少B2,整體而言,其實平均收生成績有B2A水平,唔算差。
睇返佢DSE成續、入大學情況,其實算係高增值學校。

憫母  對不是絕對,但多多少少都會有邊緣人喜歡油真作為首選呢!   發表於 16-12-23 08:29
YmOra  對不是絕對,但多多少少都會有邊緣人喜歡作為首選呢!  發表於 16-12-22 14:50
憫母  都係你講得最中肯  發表於 16-12-21 10:06
憫母  咩叫新界B1尾ar? 唔多明  發表於 16-12-21 10:05

引用:雖然九真有英文班,校長又很想在自行的時候

原帖由 蔣太 於 16-12-21 發表
雖然九真有英文班,校長又很想在自行的時候收盡band 1 ,但九真事實上就是一所CMl的band2學校。band1的邊緣 ...
我都認為只係校長個人意願,自行只選band 1生,相信band 1生會於自行選更高水平的學校呢!

憫母  如果肯定係BAND2就拿拿聲申請自行la  發表於 16-12-23 08:34
憫母  如果肯定係BAND就拿拿聲申請自行la  發表於 16-12-23 08:34
憫母  係ar! 多多少少都會以過往經驗判斷到申請者的大約Banding呢! 所以真係唔會揾九真做首選ga! 如果肯定   發表於 16-12-23 08:32
YmOra  :多多少少都會以過往經驗判斷到申請者的大約Banding呢!  發表於 16-12-22 14:47
YmOra  就算我哋外行人也會以成績,強小,強區,六條A等資料判斷學生的Banding,更可況專業的中學,多多少少都會   發表於 16-12-22 14:47

alungma 發表於 16-12-21 09:55
我都認為只係校長個人意願,自行只選band 1生,相信band 1生會於自行選更高水平的學校呢!

...
其實, 自行階段, 學校只會知道報考學生既相對全港次第, 根本唔會知班學生係咪B1.

所以話自行會選B1, 其實只係可以優先考慮次弟相對較高既學生.

九真2015年既DSE成績的確亮麗, 可惜到2016年無以為續

憫母  因為2015仲係用全中文考ma  發表於 16-12-21 11:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題