用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

囝囝爸 發表於 17-1-7 20:28
回覆 shadeslayer 的帖子

你都忘記咗 Eviepa 個開題:

你想清楚未? Eviepa 講的是小學或更前開始,課外以閲讀取代練習的方法,他引用孩子在小時以閲讀取代練習的方法,孩子大了的英語水平作參考,不是說一些甚麼 social issues and discuss and debate 這些大孩子才可以做的東西來「教導幼童小學生學英語」。

Lingfung813  Yes, agree of you。從幼兒期多閱讀儲詞彙,由書本中學習人生道理。透過日常生活鞏固書本知識   發表於 17-1-7 23:50

October. 發表於 17-1-7 21:02
睇到果個咁低層次回帖,有d感概,更加證實閱讀得多唔等於可以提高自身水準,唔等於頭腦可以清晰,因人而異 ...

我有講清楚我認為 V 君的建議「離地」的理由,你可以唔同意,但我有比理由。

你們一些回應,沒有比理由沒有解析,只口水式叫口號,好理智高尚喎!

要你地入來看一些低質文章,自己無比理由口号式叫喊幾句卻是高質文章,陰公豬咯。

這方面我欣賞 ABC 君,佢起自己的題目,不用眼寃。

October.  我回應你?妳呢種帖我都費事回應。  發表於 17-1-7 22:36

囝囝爸 發表於 17-1-7 21:51
你都知啦,我不是單一的人,講嚫嘢都天南地北。 Eviepa 果篇嘢我真冇乜點睇,只係見我名字出現二三次左右, ...

討論有單一的題目, 回應梗係要單一。唔單一就叫漫談, ABC君的 xx 與 xx 以外, 即包括世上萬物, 就是漫談帖。在人地有明確題目中漫談, 就係無禮貌。

論壇老手如你無理由唔知, 除非顧左右而言他, 另有目的喇。

囝囝爸  夜啦! 今日講咗多篇,你發文咁多,自己檢討下,明天再續!  發表於 17-1-7 23:33
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-1-7 21:33

我有講清楚我認為 V 君的建議「離地」的理由,你可以唔 ...

十月君講野始終無內容, 但又要回, 何苦呢? 其實咁看不起, 唔回就得。在題目有明確主題中不斷出一些口号式叫喊, 好無禮貌。

希望你下次有D内容。

October.  你提到我名,我今次唔回你就真係無禮貌啦,我下次點回帖唔關你事。   發表於 17-1-7 23:26
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-1-7 23:12
十月君講野始終無內容, 但又要回, 何苦呢? 其實咁看不起, 唔回就得。在題目有明確主題中不斷出一些口号式 ...

後生仔在地鐵搶老人家位坐都唔關我事,但我會出聲,希望他們明白。

你可以認為我多事,但我有權出聲,你也有權繼續出D無內容口号式回文的。What you say is a reflection of who you are.

Vanadium 發表於 17-1-7 23:22
回覆 serinac 的帖子

你地跟帖跟得唔足,前文已講到學英文最好有個語境,由幼稚園開始..........而依家大 ...

我無話你前文有問題,我話你地講講下講到大學生以 social problems discuss/debate 學英文係離地,撐艇撐左出大西洋。

你這遍有意思好多,想問下依類學校唔知英文課著重閲讀定文法練習多一點呢? 你有考,一定做過功課。

Vanadium 發表於 17-1-7 23:22
回覆 serinac 的帖子

你地跟帖跟得唔足,前文已講到學英文最好有個語境,由幼稚園開始..........而依家大 ...

5歳小朋友 group project and present 仲要用英文?咁佢地有能力用英文group project and present 之前的英文如何學的?閱讀定練習為主?

我淨係聽得多依D project 家長做多,得啖笑。

serinac 發表於 17-1-7 23:41

很好的分享。我伴讀的2年真的好快樂,可惜好快女兒要自己讀,話我太慢。大家好好珍惜。

好奇怪,有D無心無時間的人入有心有時間的樓,又有時間講D無內容的說話。

Lingfung813  Yes, 完全無內容,只會show off  發表於 17-1-8 00:55

lui 發表於 17-1-8 05:38
點會係人都知。我大女成14歲,當年只叫佢睇書。自己睇。結果佢點會睇得多。我呢個媽媽最低b,咪就係只懂「 ...

你的問題是, 如何幫助孩子閱讀。我意思是你問十個家長, 可能九個會:

問: 你覺得在幼小階段, 閱讀對英語學習有無用?
答:當然有。

問:在課外協助孩子學好英語, 在有限時間內, 你會把閱讀的優先次序放在練習和英文班教材之上嗎?
答:當然不會。

情況和運動減肥一樣。

Vanadium 發表於 17-1-8 01:42
呢個post真妙,明明主題係小學,咩閱讀派VS練習派,樓主分享既內容亦係小學個女既情況。睇樓主咁鮮明,忍唔 ...

你真唔明定假唔明?

閱讀要學習和培養的。幼稚園學習和培養閱讀, 小一起便可以閱讀學習。小一至小二學習和培養閱讀, 小三至小六便可以閱讀學習。

你以為「叫」吓, 孩子就會閱讀。或者跟住官津校的 readers 就夠。

jumphigh 發表於 17-1-8 09:42
認真问,你指的官津校readers其實是什麼??我見朋友女兒讀普通津小到小六仍是用ort做readers, 这是否真是 ...

我對官津唔熟,我看過某私小的 reader 也是薄薄的。

MASAYA 發表於 17-1-9 09:57
以前妳話個女為左玩做功課好快手,話態度唔正確,妳自己咪一樣

唔知幾時開始, 家長忘記了孩子本性貪玩, 要他們有大人的自控能力, 分配時間能力, 又要生性識為將來打算, 是過分要求。不少廿幾歲也未必自控能力, 分配時間能力, 又要生性識為將來打算。

I am guilty of the same sometimes. Can we not take their childhood away and let children be children?

新年快樂,子女學業進步,家長看開一點。
‹ 上一主題|下一主題