用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收生準則
go

收生準則 [複製鏈接]

我知道每間的收生準則各有不同,但有無人知道一般會用咩來決定收生取向呢?
大B細B?
父母職業?
地址?
   0    0    0    0

回覆 woodylee 的帖子

我覺得都有關,同埋有冇發現,通常學校都會問平時邊個湊?有冇兄弟姐妹?我諗應會考慮家庭背景,睇下系屋企父母同小朋友互動多唔多。總之呢個問題可以有一千幾百個答案!

好難有答案

回覆:收生準則

個個小朋友都表現好,做到要求嘅野,收生呢啲真係緣份遊戲

我今日有問過playgroup的老師,佢地都話每間要求都唔同,二來都好睇父母喎!我話有d無問父母野架喎!老師話當考小朋友時已留意父母的舉動

以前都以為學校睇父母職業分階級. 現在我會話, 除部份神校外, 多數都唔係真係在意階級, 而係關心你有幾多時間同有幾願意投入時間在小朋友成長上. 始終家校合作小朋友成長才理想.
而且私校收學費已分了階級, 唔需要再由職業分多一次.

woodylee 發表於 16-12-16 23:18
我今日有問過playgroup的老師,佢地都話每間要求都唔同,二來都好睇父母喎!我話有d無問父母野架喎!老師話 ...

咁其實係考家長,唔係小朋友啦,咁佢地會睇家長d咩,先會收小朋友呢?咁岩岩我個囡見完個間,應該唔會收我個囡喇,我覺得自己嘅表現唔好

回覆 fionyyl0204 的帖子

都捉摸唔到架!如講考家長,我都有鼓勵個仔同其他小朋友一齊玩同分享,佢都有做,佢答唔到嘅都有引導佢,最終亦講到個答案,仲向老師主動表達自己嘅教育理念tim,老師都冇問嘅!唔通咁又唔可以?真系唔知人地想揀咩學生。

引用:我今日有問過playgroup的老師,佢地都話每

原帖由 woodylee 於 16-12-16 發表
我今日有問過playgroup的老師,佢地都話每間要求都唔同,二來都好睇父母喎!我話有d無問父母野架喎!老師話 ...
我覺得會睇家長行為,試過interview家長圍圈坐,坐位數目剛好,但有家長一人佔兩位,其中一個坐位放手袋,要老師出聲先肯拿開手袋…

‹ 上一主題|下一主題