用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴PM vs KV PM
樓主: yaubenny
go

劍鳴PM vs KV PM   [複製鏈接]

我會揀KM,
KM幾好,課程深,傳統得來又活動教學,小班20人—班
KV K1收生500,600人
KM K1收生只得100人, 少位佷難入
K1中文英文各佔-半,-星期三堂普通話
而且K2K3全英普,升小好好
英文方面比KV好,平均佷多
我覺得KM係SC同KV混合版
SC, KV, KM, HKPS被稱為九龍塘四大名幼,邊間都好好,
各有各好,父母應該睇小朋友適合不適合去揀,唔好因為邊間名氣大就揀邊間

hppa  hkps cannot compare  發表於 16-12-19 09:36

我朋友嘅小朋友讀KV, 小學也是零offer,何為穩陣之選?!
最重要也是小朋友適不適合
KM,英普很不錯, KV,從未聽過英文好。
KM, KV,也是學術型,
KM傳統活動教學小班,
KV傳統軍訓式大班,
睇父母要求吧,,至於親子活動功課,係父母睇佢輕或重,
個人覺得要家長同學校-定要—齊合作,小朋友先有進步,
不可以只交俾學校,什麼也不理,無需參加,就滿心歡喜

同意, 英文KM比SC多.間間幼稚園都會發生轉老師事件,唔明白點解要放大,也是證明KM很出名
樓主嘅小朋友比較適合KM多些, 對英文好d,證明佢有興趣
其實樓主只係KM Vs KV,
無為再比較SC, LH, 陣間會令其他幼稚園Fans不滿,其實多人講,證明幼稚園出名

KV等於穩陣之選?唔知道誰講的呢?
KV, KM, SC, LH, HKPS,升小,誰保證有offer, 只知道適合小朋友比較最重要

IhateKm你又黎,好鬼無聊,
俾人禁咗放劍鳴那頁,冤魂不散,
咁憎KM,你就咪揀,用意不明,傻的嗎?!

精神有問題,由佢吧
愛變成恨XDDD

Chan343,你嘅小朋友好想入KM pn, call waiting入到嗎?之前見過你留言..好耐冇見,最後pn讀了邊間?

無聊, 想做KM代言人,冇人唔識你ihatekm,算吧啦你,精神病去睇醫生,懶得理你,浪費我時間.

Ching0303,由佢吧,改得ihatekm都知有問題,咪浪費時間解釋,佢都偏激聽不懂, 佢去完幼稚園那頁,又到KM主頁搞事,成日post完又post這張文章.唉,只可講hk太壓力吧

Ihatekm,其實大家都好清楚,完全明白,咁你嘅小朋友讀學劵幼稚園唔好再揀KM喇也不要再唸,KM升小係劍鳴網站寫得好清楚,你咁放大老師流失率對咁大影響,各位家長小心寫xx VS KM為主題,佢又會再post過,可能又改了名iunlikekm,講—年二年三年,死咬唔放,好心咯,何必呢

請問你小朋友讀邊間?可分享下嗎?KM定KV呢?

講得好!!
老師入職,係通過學校覺得老師合格與否,如果學校仲留住唔合格老師,這間學校不要也吧,等於km pn得七成可升上k1,這點代表七成學生通過學校評核係合格,咁果三成就要抱怨,傻的嗎?每個小朋友係父母都是最好,學校不要你,可能係不適合,或唸方法去改進,用正面方向去想,就不會產生怨恨了,這個世界不嬲都現實,我哋已是成年人,都知每間學校都係揾適合嘅學生,根本冇錯,如果你自己係老闆去請人,唔岩公司就抄嘅道理,再講KM老師之前係其他名幼轉過黎,咁又唔報導其他學校流失率嘅,有智慧都明白有入有出嘅道理,話km老師成日轉,e,,轉完咁奇怪km仲有咁多老師嘅,d老師點黎架,估拍烏蠅咩,返過工都明啦

咁多個KM用家同你講,老師好好,好有愛心,KM課程好,學術強,中英普佷平均,好不錯,你唔去相信我哋KM家長,不停講睇唔過眼只唱好,去相信蘋果報導, 咁在這個edu-[size=30.3998px]kingdom討論平台都不需要多講, 針對是也。我知道有KM pn家長選擇KV,因親子功課同活動都不需要參加不想參與, 而buy KV,並不代表KM唔好, 佢哋覺得吃力,這個係好大原因,個小朋友交哂去學校就可以唔理,所謂自律,定要雙方父母加學校親子-齊合作,學校教完返到屋企父母再教多次會深刻d,個親子聯繫好d,我覺得係忙,但親子得來用錢也買唔到,好開心,邊個好d好個人,等於工人湊定父母湊好d?這個問題唔深入討論,個人思想想法
有dKM家長係KV舊生,會支持KV都正常,我想講成曰放大轉老師問題,倒不如著重返KM傳統活動教學,小班,中英普平均不錯,著重返個課程上仲好過啦,樓主話KM VS KV, KM勝傳統活動教學,小班,著重英普,小班大班吸引力我唸無可否認這點勝過KV, KV,軍訓式傳統,大班,著重中數, 老師在車不准唱歌自律,公平來說係父母個人要求揀最適合俾自己小朋友,選擇好個人喜好,冇對或錯, 兩間也是好學校。
你所講老師流失只可嚇怕街外嘅人不是KM用家,當然嚇怕了—些人就少—點競爭,其他想入KM家長要多謝你!!

係,每逢收申請期間,到各校放offer期間, ilovekm I hatekm又發作,去唱衰,我收到KM pn Offer, 交留位費,佢又post這篇文章又話成曰轉老師,流失率勁,好心佢咯明白架喇離開吧,唔知收咗邊間幼稚園嘅錢

猪仔我突登寫上年,你應咗唱衰喇?三個月前你又發作吖?收皮啦!成日轉名,搞事! 喂你小朋友讀邊間? KM OR KV?

收錢打擊對手呀?!問你小朋友讀邊間又九唔搭八, 非用家, 被抄老師,明白你太得閒,豬仔,揾其他工作啦唔該, Ihatekm改名前用下你智商吧!怨恨放下!

明白,謝謝你提點,反而仲搞到佢越來越興奮。

Post埋KV幾年成績黎對比較—下,公平起見,證明KV better
我-早係劍鳴網站已看到,係公開,所謂km知情人士

你哋又係同—個人,扮咩,仲記得KM出過律師信,還好
有內情就講,冇嘅唔洗不停改名再post了,大家已明白每間幼稚園都不是完美,適合才是最重要。
‹ 上一主題|下一主題