用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 2.7歲語言能力
樓主: peonybibi
go

2.7歲語言能力 [複製鏈接]

yeungyeung_ma 發表於 16-12-20 16:01
兩歲幾講到呢啲句子OK呀, 唔覺得發展有遲過人, 其實都要睇小朋友本身既性格, 唔講野唔代表佢唔識, 可能係佢 ...

多謝你啊!發展有快有慢,最擔心係自閉,不過以心理學家嘅診斷加埋呢大半年觀察,佢真係性格內向,你講得啱,佢唔太鐘意講嘢表達,要好穩陣至講,尤其唔熟嘅人唔願講

回覆 peonybibi 的帖子

想問下你咩情況之下小朋友被需要去治療呢? 健康院建議? 老師建議?

因為我女而家26個月, 有返N (主流班), 都只係識講爸爸, 媽媽, 婆婆, 姐姐....其他都唔識了, 仲是BB話...(不過聽得明指令)

N班老師建議女女去CHECK下, 都想知道是否比其他小朋友在言語方面慢了....

peonybibi 發表於 16-12-15 15:21
我仔仔兩歲開始言語治療,由無單字到現在已識句子(唔咪句句都係三元素,都係兩組字多,識問少少問題,對答 ...

其實言語能力除咗可以表達幾多個字的句子之外,理解能力都計。例如jm所講的你同我、前後裏外、上下早遲的理解、又或者語言通唔通順、用法正唔正確。

helenfu 發表於 16-12-21 10:27
回覆 peonybibi 的帖子

想問下你咩情況之下小朋友被需要去治療呢? 健康院建議? 老師建議?

因為22個月時仲未有單字,所以去評估同治療,24個月開始有單字,當佢26個月,其實已有好大量單字。不過佢最初理解同認知都唔好,宜家好好多。如果係女仔,要求仲高啲。

hha 發表於 16-12-21 13:40
其實言語能力除咗可以表達幾多個字的句子之外,理解能力都計。例如jm所講的你同我、前後裏外、上下早遲的 ...

多謝你嘅回覆,你嘅解釋對我很有幫助!

peonybibi 發表於 16-12-15 15:21
我仔仔兩歲開始言語治療,由無單字到現在已識句子(唔咪句句都係三元素,都係兩組字多,識問少少問題,對答 ...

其實男仔講野普遍都慢過女仔少少,佢同你有問有答都幾好呀。你多D同佢講野,一齊睇書講故事,講的時候你自己每句elaborate下,再解釋下點解咁樣,有新字或新野叫佢跟你重複一次(例如短短地的:piano),慢慢你會發現佢copy你全句句子。屋企人同小朋友講野的內容和句法真的很重要,你試下,遅半年佢要interview 你就會見到成果。

prudence.ho 發表於 17-2-14 11:58
繼續努力呀媽媽

多謝各位媽媽鼓勵!等我update下小朋友情況先。新年前排到cac做全面評估,好彩都係話各方面約delay 5個月,無自閉。現時最長可以講到成12個字嘅句子:xx(自己名)買咗豬爸爸火車返屋企玩。對答多咗,攞住戒片故事書講到個故事出嚟,識唱全首歌嘅數量都多咗。不過,可能同齡小朋友實在太叻,搞嚟搞去都係落後半年,老師說要多教佢代名詞,方位詞,多教物件用途。

prudence.ho 發表於 17-2-14 15:35
Peonybibi有冇諗住帶小朋友去上下D社交小組,等佢可以識多D朋友仔講多D野,會好D架 :) ...

其實佢都有上ga,佢都好鐘意同小朋友玩

‹ 上一主題|下一主題