用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀? ...
樓主: zenwin
go

請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀? [複製鏈接]

引用:Quote:babybear+發表於+16-12-10+22:53+據

原帖由 mcl203 於 16-12-10 發表
SPB 係 中環....係中西區 ~~~
SPB已經搬咗去南區新校舍。

回覆 babybear 的帖子

高主教書院可能避免尷尬,只在官網公佈小學部升書院的學生人數。請問你有否剛過去一年小六升中的大致派位概況?

manmonster 發表於 16-12-11 00:22
回覆 babybear 的帖子

高主教書院可能避免尷尬,只在官網公佈小學部升書院的學生人數。請問你有否剛過去一 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3082464&pid=41149739&fromuid=1443469

bobbob  呢個係前年嘅allocation喎  發表於 16-12-11 00:44

醒目開學勳章

babybear 發表於 16-12-10 22:53
據我所知今年RC嘅升中派位的確派得唔錯~
升中派位結果令人興奮~
揀得有直屬嘅小學梗係預咗升上中學部,預咗出去讀其他學校洗乜讀呢間?讀官校都得啦。
比較2間中學成績RC明顯差SPC至少1皮,小學又谷又逼夾,真係冇咩理由唔揀SPCPS。

回覆 bobbob 的帖子

上年無人俾吖嗎 ~~~

杏李子  上年full list就冇, 大概知既: QC 6, LS 1, SPB 1, DBS 2, COED 1, YW 1, WY 1, 女YW 2, BPS 2, DGS 1   發表於 16-12-12 15:12

忽然省起,兩三年前有位同學仔的哥哥,由高小插入SPB (唔記得插P2 定P3)。

肯定佢走最大原因係SPB唔使煩中學,另外當時剛轉制增加測考次數,亦即加谷,也令佢反感想走人。依家高小情況如何我又冇再問,要現在家長解答了。

高中尼幾年DSE成績未見突出,又換左新校長(本人對她觀感麻麻),所以近兩三屆高小考得頭既學生都唔擺高中係乙一。

回正題,vote for SPB

St paul boys

我會選SPB

醒目開學勳章 王國長老

朋友係spb老師。我有佢facebook。佢亦有唔少畢業生add左佢facebook。從佢地嘅互動我會睇到佢地都好熱愛學校,凝聚力好強。

Charlotte_mom 發表於 16-12-12 07:11
朋友係spb老師。我有佢facebook。佢亦有唔少畢業生add左佢facebook。從佢地嘅互動我會睇到佢地都好熱愛學校 ...

呢方面傳統名校係好犀利,特別係男校。fb時常洗版。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 16-12-12 07:30
呢方面傳統名校係好犀利,特別係男校。fb時常洗版。

見到佢地咁都幾開心架!我好憎自己母校,所以呢樣幸福唔屬於我,真心羨慕

Charlotte_mom 發表於 16-12-12 08:44
見到佢地咁都幾開心架!我好憎自己母校,所以呢樣幸福唔屬於我,真心羨慕
...

噚晚fb啲相多到,好似自己去咗現場

回覆:請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀?

尋晚確實很熱鬧,超過2000位賓客,我哋無係現場,但睇同學家長傳來的錄影, 幾代st paul boy (老中青小) 一齊唱校歌,真係好感動,好感受到佢哋對學校嘅熱愛。

JKR 發表於 16-12-12 09:14
尋晚確實很熱鬧,超過2000位賓客,我哋無係現場,但睇同學家長傳來的錄影, 幾代st paul boy (老中青小) 一 ...

前晚165晚宴好慶幸有出席,現場氣氛和過程真係高潮迭起,掌聲、歡呼聲和笑聲不斷,無論老、中、青任何一代果種向心力、激昂和情義令人熱血沸騰感動艷羡不已。經此一晚更加肯定選擇St Paul's Boys 係絕對正確嘅選擇,呢啲對母校嘅熱愛同學校友師生嘅深厚情誼,保羅萬有嘅多元光譜,還有那份經久不衰嘅激情鬥志,什麼DSE成績、高考狀元仲有片面狹窄嘅所謂排名呀統統都可以拋諸腦後啦!置身此氣場包圍之中不期然對囝仔10多年之後會否親身重演此情此景充滿了憧景希冀.....

陽光點的歌    發表於 16-12-13 15:37

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 16-12-12 08:47
噚晚fb啲相多到,好似自己去咗現場

Fortop 發表於 16-12-13 14:39
前晚165晚宴好慶幸有出席,現場氣氛和過程真係高潮迭起,掌聲、歡呼聲和笑聲不斷,無論老、中、青任何一代 ...

好羨慕,唔知我家小兒有無機會經過這些(emoji)

我有幸參與過RC同SPB近年的校慶活動,坦白講,SPC果種凝聚力係同RC有好大嘅分別。單係上星期嘅校慶音樂會,最尾一段已經能夠令我不生難忘。
‹ 上一主題|下一主題