用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖彼得 vs SFA?
樓主: damonho
go

聖公會聖彼得 vs SFA?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-12-16 16:06
我只是朋友孩子讀SFA,我說的都是她們說的,既然這裏已有SFA家長,我就不再發表了!
...

SFA公認全港最深程度的其中一間小學,點會是勤力就得?有冇看過教科書及今年的測驗卷?今年小一第一份中文測驗已經有七頁紙,三篇閱讀理解,50分鐘完成,是不讀卷的。

IloveJJ 發表於 16-12-16 22:13
你有你的睇法,你可以隨便發表。但你無權唔俾我朋友咁樣覺得。反正我兩個朋友,有三個小孩在讀,兩個小四 ...

我邊句說話令你覺得我吾比你朋友覺得,我也是表達我的感想,我發覺在BK要反駁人地的言論系吾得既,你評論人地可以,人地評論你又話人吾尊重你,我係用家,寫下真實的情況都吾得,可笑!

絕對冇衝突,但樓上之前話在SFA讀書只要勤力就得,考作文又可以一早預備,而讀聖彼得讀不是勤力就得要好有思考,我才回覆,我覺得樓上有留言是降低SFA的意思,神化聖彼得。

hkpapa852 發表於 16-12-20 11:25
我想問, 係7頁14版紙定係4頁版紙既題目呢?

如果係7頁4版紙, 的確算多, 如果係得4頁7版紙, 其實測考量比不 ...

評估七版紙,約二佰字的閱讀理解三篇,其他項目有不供詞填充,標點,擴充句子,重组句子,聯句等.....五十分鍾完成

hkpapa852 發表於 16-12-20 11:25
我想問, 係7頁14版紙定係4頁版紙既題目呢?

如果係7頁4版紙, 的確算多, 如果係得4頁7版紙, 其實測考量比不 ...

中文字的size 是0.5cm一個字,每版紙字的是非常密,我沒有認真看其他學校的卷,不知版數同字的密度有冇關係。

hkpapa852 發表於 16-12-21 11:14
回覆 IloveJJ 的帖子

其實教得深唔深唔問題, 我只係覺得, 如果一間係標榜教深教快既學生, 學生出到嚟既表 ...

其實升英中有八十幾%,學術個底打得好,SFA升中後學生大多成績好好,我覺得值得,

retriever 發表於 16-12-22 12:40
unseen dictation,  係咪老師會讀邊段,細路默邊段❓

Unseen 係默課外的野,英文不是課文,冇得預備,中文今年小一有,是默沒有教過的課文,全課抽默。seen 英文是默全課約4頁, 抽默,中文全課抽默加不供詞填充。
‹ 上一主題|下一主題