用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問K2暑期旅行會miss邊間學校報名?
go

請問K2暑期旅行會miss邊間學校報名?

我暑期有機會去歐洲返工一兩個月,諗住全家一起出遊。但小朋友讀緊k2,我d一心考直私,唔知會唔會miss報讀機會?好似優才5月已有interview?暑期仲有無?有無學校7、8月都要interview?如只係報名,是否都可以搵朋友幫手報?

唔該大家俾d意見,多謝(emoji)

hppa  not suggest outside HK during this critical period  發表於 16-12-9 16:49

deco99 發表於 16-12-7 06:22
我暑期有機會去歐洲返工一兩個月,諗住全家一起出遊。但小朋友讀緊k2,我d一心考直私,唔知會唔會miss報讀 ...

我今年7月去旅行, 朋友幫我交德望申請表.  係online 填完, print 出來連埋其他文件, 親身去交

優才好似暑假早段有interview

有錯請指正

只記得德望,德雅,坑真,王錦輝,陳守仁都係7~8月報名。可能重有好多。

英華8月尾開始

8月尾男拔簡介會,可即場攞報名表

creambun 發表於 16-12-7 09:34
只記得德望,德雅,坑真,王錦輝,陳守仁都係7~8月報名。可能重有好多。
...

可否郵寄材料或請朋友幫手遞?使唔使check出世紙原件呢d?

sophiali_mama 發表於 16-12-7 09:40
英華8月尾開始

唔該,唔記得講我個係女仔

deco99 發表於 16-12-7 09:45
可否郵寄材料或請朋友幫手遞?使唔使check出世紙原件呢d?

有啲上網交表,要scan定出世紙,K2成績等PDF / JPEG file. 有啲親身交要帶出世紙正本,入數紙等。間間不同,唔係好記得。

有幾間報名係比較早,不過唔知有冇變:
6月- 真道, St Stephen
7月-港同,英華
8月- TSL, SPB , KY

一般面試會係報名後數星期,所以6、7月報名就7、8月面試

回覆:請問K2暑期旅行會miss邊間學校報名?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3369426&page=1#pid43653032

7~8月報名有:TSL, 德雅,St. Francis
7~8月interview有:St. Margaret's, Good Hope

引用:只記得德望,德雅,坑真,王錦輝,陳守仁都

原帖由 creambun 於 16-12-07 發表
...
德雅應該唔係咁早報

引用:Quote:creambun+發表於+16-12-7+09:34+ 只

原帖由 deco99 於 16-12-07 發表
好多間會睇出世紙原件

如果你真係打算搵人幫你報,我會建議你:
1. Scan 好証件相,出世紙,最近2年成績表,獎狀(如有),証書(如有),portfolio(如有),領洗紙(如天主教徒)落USB 度 ,自己攞埋去旅行,咁你就可以網上報名  

2. 預備1-2疊 9" x 4" 長型信封,1-2 疊$1.7 郵票,1疊印有回郵地址label,1 打証件相,半打出世紙 +最近 2年成績表既副本,幾份portfolio (唔洗好多份,因唔係間間收,頁數最多5頁紙),領洗紙副本,連同以上各文件既正本,同埋數張blank cheque 交比幫你報嗰個人。

Fifi10 發表於 16-12-8 18:31
7~8月報名有:TSL, 德雅,St. Francis
7~8月interview有:St. Margaret's, Good Hope

St Margaret 返黎先報都未遲,一係你就好早報,未放暑假就in, 一係你返黎之後先報,st Margaret 報名期成幾個月,今年去到10月尾

引用:Quote:Fifi10+發表於+16-12-8+18:31+ 7~8月

原帖由 cscsmlkyh 於 16-12-09 發表
St Margaret 返黎先報都未遲,一係你就好早報,未放暑假就in, 一係你返黎之後先報,st Margaret 報名期成 ...
但st Margaret's 要等好耐先有消息,越遲報,遲interview, 好可能要等到第二年二月先有消息。可自己衡量一下!

回覆 deco99 的帖子

好似好大風險.......以前幼稚園校長給我們建議係面試年盡量暑假唔好去旅行....你工作需要冇辨法, 但係最好自己認為可靠既人親力親為(即你另一半).

如果你IN10間8間, 交FORM交表再睇實D時間都亂哂. 唔係話你無能力統籌, 係睇你可唔可以接受"甩漏"風險.

回覆樓主:

今年真道同優才7月1/2號都interview

我哋去咗10日旅行,仔番嚟心散哂,睇你好唔好彩執得切。