用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒大家點睇?
樓主: Catkimbb
go

聖羅撒大家點睇? [複製鏈接]

回覆 zurichung 的帖子

學校唔止對儀容好嚴格, 對家長都好嚴格. 如果家長會有家長遲到都會唔比入; 家長會內唔可以玩電話 (我覺得呢2樣都係係好事) 家長入學校唔可以著背心/吊帶/短裙/拖鞋, 因為佢地係天主教學校.

答返你問題, 白鞋是要純白皮鞋, 不可漆皮.

星期1,3,5 係運動服; 星期2,4 校裙

女仔髮夾只可以係BLACK/ PINK; 唔可以有公仔

helenfu 發表於 17-1-5 10:07

學校唔止對儀容好嚴格, 對家長都好嚴格. 如果家長會有家長遲到都會唔比入; 家長會 ...

連對家長都甘嚴,會唔會有家長學生吃不消?

想問下班主任係跟足三年K班生涯,還是每次升班班主任都唔同?

書薄費同雜貨每年兩期?每期大概幾錢?

體能堂是否好少?

Thanks!

其實如果家長覺得呢D好嚴, 大可以唔讀, 搵另一間. 我本人又覺得無問題, 因為都是基本尊重, 我都唔想我講緊野時, 聽既人全部玩手機啦...同埋唔希望人遲到, 我覺得呢D規矩都好合理, 所謂既身教.

我唔清楚黎緊會唔會年年轉班主任, 不過問過K3既姐姐, 佢話會年年轉. (因為K2 全PM, K3又全AM)

雜費好似$8XX 一期, 每年2期

體育堂有幾多唔太清楚, 答你唔到...

仲有請假問題, 校長講明除左病假 (要有醫生紙), 唔鍾意家長幫小朋友請假去旅行. 所以黎緊3年只可以PEAK SEASON 去, 要留意呢點...

adrio  Good,discipline.  發表於 17-1-6 10:43

回覆 Catkimbb 的帖子

個書記好冇禮貌,當小朋友面前鬧家長,試問不尊重別人如何教好小朋友,規條太多太嚴,學術整體一般,今年學校話英文太深小朋友唔明要教淺D,沒有普通話,英文同普通話要外補,優點只是小朋友開心上學同有學卷,但試過有一輪不想上學因為太多規例要小朋友去做,家長必須跟從,每日訓練小朋友去做,做到咪大家happy

SRL學術會唔會淺

Cherryroy 發表於 17-1-6 16:52
SRL學術會唔會淺

你認為怎樣算是淺?

helenfu 發表於 17-1-6 09:35

其實如果家長覺得呢D好嚴, 大可以唔讀, 搵另一間. 我本人又覺得無問題, 因為都是基 ...

Thanks for your reminder.
‹ 上一主題|下一主題