用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如每朝6:05上校車,小朋友頂得住嗎?是否值得? ...
樓主: iamiris
go

如每朝6:05上校車,小朋友頂得住嗎?是否值得?   [複製鏈接]

引用:我朋友剛問我,佢考到某女名小,但每朝要6:0

原帖由 iamiris 於 16-11-26 發表
我朋友剛問我,佢考到某女名小,但每朝要6:05上校車,佢掙扎緊take 唔take offer.學費唔平,車費又貴。我都 ...
好睇小朋友做功課温習爽唔爽手? 拖拖拉拉又扭計,唔好話名小,普通屋村小學都唔掂。

上到高小,有校隊/課外活動要留校,分分鐘返到屋企已經五六點,仲要做功課及温默書,普通小學(我女)都要差不多11點鐘先上床。因為我地校車係尾站好遲上車,所以可以瞓晏d,但如果六點上車,咁每日只有約七個鐘睡眠時間。

仲有如果名小响成績唔好,家長自然揾補習,又要再遲d返屋企........可能又推遲上床時間。

值唔值好睇家長心態,比我除非係女拔小,我會認真考慮,其他名小我都唔會諗,因為我覺得小朋友咁辛苦唔值得。

陽光點的歌    發表於 16-11-26 21:20
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:iamiris+發表於+16-11-27+09:43+ 女

原帖由 lovebb2 於 16-11-27 發表
想從前, 自己讀屋企樓下小學和中學, 考完公開考, 三間U都收, 其實有時咁諗, 機關算盡, ㄧ家辛苦, 值不值得 ...
好多人話眼界和同輩網絡層好唔同,呢D名校先揾到。

但係大學畢業後,有幾多人經常同小學/中學同學聯絡???

每朝五點幾起身,直落12粒鐘,放學仲有一大堆野要做,大人都頂唔順,仲要捱6年,值唔值真係見人見志。

引用:Quote:gracelam+發表於+16-11-27+14:19+ 好

原帖由 retriever 於 16-11-27 發表

其實唔止校友網,歸屬感強既學校,同學間畢業後聯繫亦較 ...
歸屬感其實如果學校有關愛,即使唔係名校都能做到。  都係嗰句,值嘅日日搭的士都覺值得。 人各有志,但我唔係呢類家長!!

引用:Quote:iamiris+發表於+16-11-26+16:21+ 我

原帖由 Forgetmenot999 於 16-11-29 發表
爲了家長的虛榮心,苦了孩子又何苦呢?
講左我心中講唔出嗰句!!

‹ 上一主題|下一主題