用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B2B3女
go

九龍城B2B3女 [複製鏈接]

憫父,你好!
我都想請教一下,我囡情況差唔多,九龍城B2中游,小五時參觀過培道,阿囡睇到兩眼發光,一直講好想好想入。阿囡成績平均,但非常外向,常參加合唱團表演,英詩朗誦,話劇等等。
另外,阿囡亦心儀九真,雖未參觀,但已自己上網CHECK過,話好喜歡。
如自行報呢兩間,成績中等,機會微嗎?

YmOra  你囡囡好有主見,清楚明白自己想要,繼續努力.  發表於 16-11-30 14:54

alungma 發表於 16-11-30 12:41
憫父,你好!
我都想請教一下,我囡情況差唔多,九龍城B2中游,小五時參觀過培道,阿囡睇到兩眼發光,一直 ...
憫父,我細閱了你對其他JM的回覆,了解到我囡的情況,B2B成績,自行報九真和培道兩間,入到機會非常微,對嗎?見阿囡自己懂得上兩間校網睇資料,非常自主,好想幫佢。如博大抽獎,有機會入嗎?好想聽聽你的意見。非常感謝

回覆 alungma 的帖子

好多謝YmOra的讚常,耐何阿囡成績未達標,未必有機會入到其心儀中學。所以做阿媽只有盡幫,在此問問各位達人意見。

YmOra 發表於 16-12-1 14:56
alungma,你有個懂事識諗肯自主為自己的前途上網找資料的乖乖女,加上媽咪合力為升中努力,相信結果不會太差 ...
Dear YmOra
今朝一開機,細閱你的回覆,心裡感到扎實多了。
可能學校不斷提醒要把握自行收生30﹪的機會,所以忽略了後面70﹪的機會啦!
其實阿囡已經進步了不少,自從參觀了心儀學校後,由5年班的上學期的B3a向上游到下學期的B2b。其後暑假又自己問同校師姐,入讀成績,今次呈二只係保持到名次,未能繼續向上,阿囡自己覺距離愈來愈遠,有點兒灰心。
今晚,我會開你段post俾阿囡睇,鼓勵一番,重提戰鬥力!

謝謝

引用:+本帖最後由+憫父+於+16-12-2+11:42+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-12-02 發表
多謝憫父詳細解說回。
明白到大抽獎B2女係有機會入培道或九真。
咁係自行報兩間的情況下,都應該係好二選一?例如一。培道,二。何官/文理(他區)*參觀過,阿囡都喜歡
又或是一。九真,二。何官/文理(他區)

引用:Quote:alungma+發表於+16-12-2+10:13+Dear+

原帖由 YmOra 於 16-12-02 發表
看見你描述女兒的內容,可見你女兒確係懂事,只是起步可以早多一兩年就更加好,不過,個人認為小學是讓學生學 ...
謝謝你一次又一次的鼓勵,非常感動。
俾你估中,阿囡非常喜愛閱讀,但只限中文書。所以,當參觀學校時,見兩層圖書館簡直唔願離開,立即查看書種,問中學姐姐開放時間

YmOra 發表於 16-12-3 21:40
alungma,若然幫到手,我絕對願意呢!這些都是EK老前輩們的教導,若果可以的話,在未來你儲有足夠嘅經驗,亦可以 ...
昨晚,阿囡同我分析參觀完兩校的觀感:1。何官,佢覺得間學校比較注重科研發展和體育,雖然佢都有興趣,但非佢自己強項。但高興知道,高中有視藝科讀。
2。文理,佢覺得間學校比較注重藝術發展,開正佢的強項,有把握。

兩間學校,返學都好方便。整體感覺老師都好nice. 何官雖然校舍舊,但好淨潔,好舒服。但唔多喜歡文理現有校舍,比現讀小學還要細,但就非常期待新校舍,有劇場。

佢自己話有選擇困難症,點選好?

回覆 little_yolky 的帖子

聽聞培道愈來愈谷,每星期都有兩,三次默書,每月都有小測。阿囡聽完有D驚,話咁樣享受唔到多姿多采的中學校園生活。

回覆 little_yolky 的帖子

上星期六,阿囡自己要求再去多次Information Day。雖然知深咗,難讀咗,但就話愈睇愈想入。我有個疑問關於報自行兩間,是否應該報兩間最心儀的,唔需要設一間保險?但你地就一路提,只可以培道/九真,二選一。即自行兩間,亦一樣?

YmOra 發表於 16-12-8 10:14
係,係就係辛苦咗D,但"培道女兒"有能力多添少少壓力,學校向著B1c走,舊生或許會不習慣改變,新入學的中一生壓 ...
我同阿囡解釋,開頭係要辛苦小小,因為多咗科目,難免要記好多生字,但習慣後便不當一回事。但學校有好多嘢玩補數,值得。

回覆 憫父 的帖子

謝謝憫父回覆
學校安排面試訓練,阿囡一般評分唔錯,但有寫英文唔夠準確。
但星期六去information day得知面試好著重語文:英文及中文。
宜家個心十五十六,有點兒擔心。
‹ 上一主題|下一主題