用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好補習老師,可遇不可求 (有點長)
go

好補習老師,可遇不可求 (有點長) [複製鏈接]

(謝絕廣告)

兒子小一時就讀英小,由於英文科教深一年,下學期經網站中介找到一位恒生3年級哥哥補習。

佢是小兒第一位1:1導師,我幼時只在補習社補習,不知道上門補習情況,佢一坐低就如熟手技工一樣,懂得如何教小兒,如何找小兒的弱點,有耐性盡責,超時都唔起身,總之第一堂已令我和老公好滿意,還不定時預備教材,可惜他只教到小兒小一期終試,需要預備4年級畢業,我也打算新學年加人工俾佢,佢點都唔肯繼續教,無論我喊晒幾乎下跪也唔肯,佢都好盡責,搵到暑期工後,每日放工都趕來,直到小兒考完大考。

到了小二,找了第二位哥哥,佢自稱有經驗,來到卻不懂發掘弱點,臨夠鐘竟在座位發呆望住小兒等夠鐘,佢當然冇第二次補習了。

其後搬屋轉校,有感小兒資質平庸,為他選中小,有段時間我教到,暫不補習。

今年小三,第三位哥哥出場,第一日,佢問我教乜?我好奇怪有此一問,第一位恒生哥哥是不會咁問!

我就是英文差教唔到,我識摸英文弱點,就不需你來啦?

然後每次我/家人行過,不論入鄰房/去廁所/裝杯水飲下,有時真是純粹行過,佢總會超過90度角望出來(補習地點在睡房內,冇關門,我和家人已除鞋無聲),如果佢專心教小兒,又點會知道有人行過?
佢教小兒聲線好細,幾乎聽不到,如果佢正常咁教不偷懶,又怕乜被人望?1.5小時內,行過好難避免吧?

以前舊屋冇房,恒生哥哥從不會望,好投入地教。

自問已不似姑奶家有4睡房,仍安排在大廳補習,我也是打工仔,將心比己亦不喜歡被人望住做野。

其後,我發現有不少默書,及罰抄,每個錯字罰抄5~10個不等,付錢罰抄?不是吧?
我明白好難遇到第二個恒生哥哥,總不會這樣補習嘛?罰抄可以交給我嘛!

還有一樣,佢問我借字典機/字典找生字教小兒,恒生哥哥從來無問我借,佢不是應知道,什麼年級學什麼生字嗎?

現在,第四位哥哥了,暫時睇佢有些恒生哥哥影子,希望不用再換人吧!

3    0    0    1

回覆:好補習老師,可遇不可求 (有點長)

先自己是家長,其實4位補習老師都OK,好看家長同老師開始前有冇溝通好,孩子們請過連自己數不清補習老師,咁多年得一個最好,好原因亞大平時小學6x分,佢教完後呈分有8x分,可惜和你一樣,冇時間教因大學畢業,現做學校老師太忙了!老師見亞大底差,上堂教/做番前一年課程,有番信心,慢慢加深,另亞大有學習障外 ,老師都攪得掂,真係寫得服 字。

回覆 Iloveoldseafood 的帖子

我大仔已中二,由細到而家一換補習就煩,真的有心又教得好很少呢,還要專科專補,見有些補習求其,有個好經典,連中一數學也不懂郤教數,亞仔問他測驗改正,他叫亞仔諗了一堂也不答,
有個上堂玩電話
有個不停鬧足三個鐘....
真心覺得教得好也有几個,有個而家還教緊,現在試緊個英文,這二堂我也非常滿意只可借她冇時間比多一堂我細仔上,一句講哂搵補習要撞,家長亦要留意老師有冇教錯和進度。

回覆樓主:

Iloveoldseafood 發表於 16-11-24 17:43
(謝絕廣告)

同意,好老師難求!

順便問下你係從咩途徑找老師呢?

試過有個之前已在電話講過小朋友的弱項,點知上幾堂都只是問有冇默書,跟著同佢溫默書,咁我駛咩叫佢補,我自己温都得啦!

另一個上堂時又同我小朋友寫紙仔傾計,跟住常常話唔舒服,嚟唔到。

仲有個更經典,鍾意上堂時俾限時30至45分鐘嘅練習小朋友做,跟住自己攞部手機出嚟玩,見我經過先收一收機,跟住冇耐又再攞出嚟玩,我心諗一堂的時間只是一個半小時,但也不能全心全意地教我小朋友,現在真是好難找到好老師!

每日媽媽 發表於 16-11-25 18:41
同意,好老師難求!

除了第2個,其他3個上補習網搵。
你話有個問有冇默書?
好似第3個哥哥,係咪同一人?

中介話佢港島某英中名校畢業,又話佢有經驗,屈我每小時付多10元,結果沒有自備教材,只懂罰抄,睇住小兒做練習,自己揭其他書扮野,最鍾意問有冇默書,中文都問,中默我都識啦!

中文是教寫作技巧,老實講,我地畢業多年,細微野會忘記,中文生字點會忘記?我地自己都默到啦!

每日媽媽 發表於 16-11-25 18:41
同意,好老師難求!

我大仔小一時都有搵過上門補習,我承認當時嘅佢係好古惑,由第二堂開始知道個miss好蝦,已經開始耍花招,唔做呢樣唔做果樣,miss都由得佢,搞到全堂都只係係度俾我個仔耍,一係就只係教數(大前提係我一開始講明主要係補中同英文)。。我諗大約兩星期,我轉咗第二個,第二個ar sir仲死,貴都算...一味只係鬧,鬧到我係隔離房都聽到==,個仔最後一聽到要補習就發哂脾氣。。最後轉多個上門,叫好少少,不過都係補咗一個學期,最後自己跟返
到小二就經其他媽媽介紹,踢咗大仔去補習社到而家

Iloveoldseafood 發表於 16-11-24 17:43
(謝絕廣告)

我小朋友真係好彩,我哋遇到你所謂既第一位恆生哥哥,可惜他現在的時間完全夾唔到。由小囡好憎數學,憎到寧願冇iPad 睇都唔想溫數學到現在主動叫我考下佢數,實在magical.
對我而言,好老師已經係小囡既貴人了。可惜....

(謝絕廣告)

其實咩叫恆生哥哥

十蚊靚菜 發表於 16-12-29 23:30
其實咩叫恆生哥哥

相信是指恒管的學生

http://www.hsmc.edu.hk/index.php/hk/about-hsmc

我未試過上門的補習老師,我都想找,因為小朋友好快升中,上門慳好多時間,但我知上門難找,所以暫時都唔考慮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

所以我從來唔會揾在學嘅補習老師。寧願搵全職補習老師。

py84ko 發表於 17-1-2 01:06

請介紹,謝謝!

Mbaby 發表於 17-1-2 22:58
請介紹,謝謝!

你係邊區?

py84ko 發表於 17-1-2 01:06

無錯,我都係,
全職補習好好多
起碼有心,有時間同我跟,
一到考試就知道要加時
唔會放飛機

CathyChan1126 發表於 17-1-7 17:34
無錯,我都係,
全職補習好好多
起碼有心,有時間同我跟,

同意!在學補習老師會因為趕Project, 趕功課……等甩堂。你小朋友考試時而佢又考試。所以唔會搵在學補習老師。

全職補習老師就沒有這問題出現,收費可能貴D,但却被免咗以上風險!

請問如何可以找到在職的補習老師呢?我住荃灣區都想幫亞仔找返到

我都想知點搵在職補習老師,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題