用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好補習老師,可遇不可求 (有點長)
樓主: Iloveoldseafood
go

好補習老師,可遇不可求 (有點長) [複製鏈接]

十蚊靚菜 發表於 16-12-29 23:30
其實咩叫恆生哥哥
佢在沙田恒生商學院讀書,這裡不方便開名,姑且咁叫佢~

激死!第4個雖不及首位恒生哥哥咁好,人冇10全10美算啦!
點知1月中佢話離港2星期,我以為佢有事,到2月更差,經常話唔得閒,可否改1,3,5?
我明明一早同中介講,星期2,4必須到,1,3,5學校補課不用到,小朋友好辛苦,我講好多次,佢近排次次問1,3或4,5得唔得?
問佢咩事咁忙?佢答參加學校話劇,你參加冇問題,唔好影響小朋友補習先得架!大佬!
睇佢行為似去了第2個小朋友度補習,唔緊要,我冇權阻止,但我一早搵佢先,約好逢2,4,佢應該叫第2個小朋友就佢!咁對我好唔公平!
佢又成日推我,又話睇下就唔就到?
我真係越講越慶!
同埋佢第一日來,即去年11月時候,我已同佢講,考試時要來多D,點知由2月開始,鍾意來唔鍾意又唔來,今個星期只來一日咁大把!
我洗鬼搵佢?叫我細佬幫手溫英文都得啦!
我細佬在我家附近返工,佢工作幾忙都好,今個星期收工一定抽到1.5小時上來,只是好難經常每週抽幾日上來,先至焗搵補習咋!

py84ko 發表於 17-1-2 01:06
所以我從來唔會揾在學嘅補習老師。寧願搵全職補習老師。
但是如何知道對方是真正全職補習?不是質疑你,只擔心被人呃,佢點證明自己?
而我住香港區,好煩,好似冇人住附近咁,個個都鍾意去九龍新界補習.

Iloveoldseafood 發表於 17-3-6 23:54
但是如何知道對方是真正全職補習?不是質疑你,只擔心被人呃,佢點證明自己?
而我住香港區,好煩,好似冇人 ...

你這是一個好問題,我所找的全職老師多是家長介绍及推介,因佢地小朋友已是補了一段時間,家長覺得好才會真心推介比我,而這些補習老師亦有一定數量的固定學生。

我估大家作為家長的要求也是差不多。。。
希望補習老師能補底,改善現有不足,從而提升成績。。。希望解決平日功課難題之餘,又能提供額外類似練習以鞏固知識。。。老實講,真的不容易搵。我決定自己教,但我無乜耐性,容易扯火,睇下可以做幾耐。。大家也加油

請問你地係邊到找上門補習?

jy0022 發表於 17-3-30 23:33
請問你地係邊到找上門補習?

朋友介紹,唔會搵中介,3唔識7比人上屋企咁危險

醒目開學勳章

我女由小學開始補英文,依家讀大學,呀仔都有補,同一個全職補習老師(不好問我拿資料,不會做介紹),上堂時,會比自制的練習佢地做,每星期有功課,下堂改,錯左會教返,我見有時上完堂有本字典在隔離,拿字典不是比老師查,而是老師要我仔查,所以想講,借字典未必是老師用

可能我女由細到大都知道幫人補習要prepare ex, 佢依家幫人補都有prepare定功課,不過好老實,佢讀果科功課都忙,佢考試時都試過停學生堂,比著是你,都會顧住自己學業先,請得大學生都要負左有呢d情況,除非個學生讀的是一d功課不多的閒課

回覆 CrabPincers 的帖子

我同小朋友補習都要佢地有本字典係檯,因為我知道如果我講個解釋,佢地未必聽緊,但係要佢地自己查,就冇得唔畀少少心機。
不過因為個個學生唔同程度,我要成日 keep 住本簿仔,記低佢地今日做邊份練習,有咩功課等等,有時候太忙真係抽身唔到,尤其係住得遠嘅學生。有時候真係好對唔住佢地,住得遠唔係佢地錯,只能夠怪自己分身不暇。我試過有個學生住天水圍,我搭車要 1.5 鐘去佢到,所以之後忙就冇同佢補習。
‹ 上一主題|下一主題