用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青點揀好
樓主: bobo620
go

葵青點揀好   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

小麵麵 發表於 16-12-26 20:28
回覆 miriam 的帖子

被人欺騙。。。。好唔開心

點解我話舊年份流料畀人放左上升中版後我收口唔再答,因為我地點糾正都無用,家長信學校為主。

我地為乜要睇咁多校務報告去糾正,學校數據偽術有幾勁,唔慢慢睇報告你都估唔到。

早排有間吹噓到拍得住 B1,一睇報告就知水份高到你唔信,我玩數據偽術計出黎真係 3x% 入讀大學學位課程囉。

係未返工前大把時間睇,依家少左睇,除非真係連我都頂唔順咪食午飯時睇,就係唔想家長中招。

我囡小學分 banding 叫 ok,我拎到既資料連續幾年皇仁舊生會都係 B3,加上自己都有睇佢既校務報告,更加唔信係 B2。

依家你小朋友已經讀左,自己努力讀好,B3 學校都有學生讀到大學,事成定敗係睇鬥心, B1 中學都唔一定讀到大學,自以為好好但 hea 讀時,入大學機會都係會錯失。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

小麵麵 發表於 16-12-26 20:28
回覆 miriam 的帖子

被人欺騙。。。。好唔開心

呢個帖入面有間中學係一個好例子,搞到我返緊工都要衝出黎糾正。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3397048
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-12-28 17:37
皇仁舊生會係屬於咩banding我就未搵到資料分, 但係校長係第一屆DSE出結果係多次強調得18%資助學額, 所以一 ...
我諗你誤會左校長所講既野, 校長的話入面係講當年全港只有 18% 考生可以透過 JUPUS 入讀大學學位課程, 該校學生只佔一個少百分比.
個時有會員講皇仁舊生會時, 都刨左網頁好耐, 係極少數不多於 10% 入到大學, 有關資料..........已經搵唔返.

http://www.qcobass.edu.hk/wp-content/uploads/2013/12/newsletter6.pdf

呢份講到明係極少百分比

http://www.qcobass.edu.hk/wp-content/uploads/2015/09/img-924163952.pdf

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-12-29 08:55
我都睇到, 不過佢話少, 又無話幾多, 咁我咪估佢不多於佢地講既"指標"囉

我修正番少少之前講既嘢

大家交流

我睇唔明時都要你指點迷津

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-12-29 09:10
地區性既資料/情報, 都係要靠妳地呢D地膽先有.

我只係較善於分析校務報告之類既嘢

我大半退休狀態,要靠你地喇

‹ 上一主題|下一主題