用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40區自行
樓主: simpsonba
go

40區自行   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 16-11-28 10:19
旅中是旅小聯繫中學,怎會沒關係?!2校關係密切,關係非常好!2校校慶刊物印埋一本書添!
...

見你成日讚旅小。。。怕你已打錯如意算盤。。。仲大大聲話自己係中学老師。。。你不太知小學行情了。
be more humble is a better way to win in the game

conniewktang 發表於 16-11-28 13:02

不要勞氣,只係善意提下你。找清楚到你仔果年,旅中確比多少位旅小。
旅小是不錯的,但你一相情願入旅中。。。

msplui 發表於 16-11-28 13:26
不要勞氣,只係善意提下你。找清楚到你仔果年,旅中確比多少位旅小。
旅小是不錯的,但你一相情願入旅中。 ...

其實40net多間小學也辨得好好。各取所需就oK了。何必勞氣。留番氣改野啦老師。。。中学老師唔係好忙咁咩。

puibb 發表於 16-11-28 14:40
Officially 小學概覽也是說此校沒有任何直屬及聯擊中學,即派位無任何保留位的。
...

所以我才叫果位咁强嘅西方中學老師睇清楚。。。
所有小學放門口果d  charts, 數字,文字等等。。。參考下好了,當中有很多位可以表達得好tricky的。

msplui 發表於 16-11-28 14:52
所以我才叫果位咁强嘅西方中學老師睇清楚。。。
所有小學放門口果d  charts, 數字,文字等等。。。參考下 ...

我好少上呢度講野,不過近排想睇下40纲的学校。。。成日見有人狂反驳。。。不喜勿插,。。。只覺有人太沉醉。。。世界之大,HK 咁多学校。。。放眼看看吧。

况且我一向深信,各小學有長有短。。。各取所需。好多人上Ek也希望有d中肯d的意見或資料。。。成日驳來驳去做乜呢。
。。。我也講到此。

ying8 發表於 16-12-3 22:01
作為有兒女即將升小一的家長,我地唔介意40網各校校友比多D資料讚賞自己母校,因我地都想知道各校有 ...

睇完咁多旅小用家分享,我諗。。真的個人意願。。。我始終會選瑪小。。。唔理你地各人說什麼三大乜大,總覺得呢個post 大家所說的幾大間大熱或所謂後起之秀,論穩陣(可能睇完d大熱及後進分享,其實差不多好壞),我暫時只覺係得瑪小好些,好现實,進可攻。。。他日强勁,正常都想更上一層樓,若多人說瑪中係b1c至b2a,我细路勁,一定想試b1aaa,但若去唔到咁神嘅學校,瑪中也已好好,就是退可守。。。起碼六年後,萬一去唔到b1aaa,唔洗同今天大大声的人一起去爭b1c至b2a,仲要驚餐同埋死谷個细路谷餐死,最後連有瑪中質素的都入唔到就惨。
好多谢呢個post的用家熱烈討論,特別旅小用家,使我頭腦更清。老實,你地分享,我也明旅小有佢進步之處,替你們高興。努力。都係果可~各取所需。

禧媽媽 發表於 16-12-5 11:38
非常認同~課程真係不容易應付
其實每個家長心目中都有自己的三大學校, 何必比較?  最緊要係合適.
...

多謝你分享。我覺得玛中不錯,睇佢科研好好,成日上報。
另上年升上派位,好深刻印象好多報紙頭版話有位孝順孤女考入玛中,都叫瑪中為名校(雖然我對名校冇特別追求。。。如果咁都話差,不知点講。。。不過我知又會被人拿所謂數據出來argue...
其實我也心儀協和,但睇完好多分享。。。我老土。。。我要穩陣,呢個game 太可怕。謝謝各位分享。
‹ 上一主題|下一主題